Руски шпаньол

Руски шпаньол Снимка: Istock

Други имена

Руски ловен шпаньол, Russian Spaniel

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

38 см. 44 см.

Тегло

9 - 18 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Русия

История

Разпространени предимно в Русия, тези шпаньоли стават особено популярни след Втората световна война. Породата официално е утвърдена през 1951 година, като дълго време преди това местни селекционери работели по нея, като искали, чрез различни кръстоски да направят по-едри шпаньоли, по-издръжливи от Кокерите, например. 

Днес, макар да е чест гост на изложения, Руският шпаньол си остава предпочитано ловно куче в родината си.

Външен вид

Типично ловно куче, със среден ръст, хармонично тяло и добре развита мускулатура. Мъжките представители на породата достигат до 45 см височина и тегло от около 20 кг, женските са малко по-дребни – 42 см и 17-18 кг тегло. Главата е овална, пропорционална на тялото, муцуната – издължена, челото -леко изпъкнало. Очите са с бадемовидна форма, тъмно или светло кафяви на цвят. Носът – черен, с широки ноздри, а ушите – висящи, дълги и широки, плътно прилягащи към скулите. Гръдният кош е добре развит, крайниците – мускулести, костите – здрави. Опашката е подвижна и права, по-дебела в основата си, купира се наполовина. 

Козината на тези шпаньоли е дълга, мека и блестяща с прави или леко вълнисти косми. Тя може да е едно-, дву- или трицветна, като сред допустимите окраски са черно, кафяво и рижаво при едноцветните, черно-червеникаво, кафяво-червеникаво или златисто червеникаво при двуцветните. Ако има три цвята, то те трябва да са бяло на черни или кафяви петна.

Dogsandcats.bg

Характер

Руският шпаньол, макар да е селектиран за лов, си остава типичен представител на семейството на шпаньолите що се отнася до нрава си. Дружелюбен, игрив и верен на семейството си, той е лоялен приятел,винаги готов да е навсякъде със стопанина си. Характерен за представителите на породата е силният, звънлив лай, с който те предупреждават за наближаващи гости или заплаха. Към непознати подхождат резервирано в началото, но след като свикнат с тях се оживяват и разкриват милата страна на характера си. 

Ранната социализация е важна за правилното развитие на тези кучета също толкова, колкото и обучението. Добре е тренировките да започнат още след третия месец и да са под формата на игра, не по-дълга от 10-15 минути на ден. Не бъдете строги с Руския шпаньол – това куче няма друга цел, освен да ви зарадва! Физическите наказания и повишаване на тон само биха го обезверили в собствените му възможности – с лакомства и поощрения ще постигнете далеч по-добри резултати.

Здраве

Руският шпаньол най-често боледува от хранителни алергии, затлъстяване или възпаления на ушите. Ограничете физическата активност на кучето след хранене, за да предотвратите подуване и превъртане на стомаха.

Грижа

Подобно на всички шпаньоли, и Руският се приспособява добре към живота в апартамент. Най-щастлив би се чувствал в къща с двор, но можете без проблем да го отглеждате в градска среда, стига да му осигурите дълги разходки, съчетани с игри и възможност поне за малко да потича на воля. Силните му ловни инстинкти могат да го накарат да подгони по-малко животно в парка, така че най-добре е през повечето време да е на повод. Представителите на породата не понасят много добре самотата – честите отсъствия на стопанина им могат да развият у тях деструктивно поведение.

Красивата им мека козина има нужда от разресване най-много през ден, за да изглежда лъскава и да се избегне сплъстяване. Кучетата от тази порода са големи почитатели на водата, обичат да плуват – водете ги на излети в близост до различни водoеми. 

Структурата на косъма им е такава, че не задържа вода и кал, така че честите бани са излишни и могат само да я увредят. Дългите уши на шпаньола трябва да се проверяват редовно, за да се избегнат инфекции. Очите им често сълзят – погрижете се да имате под ръка кърпичка, за да ги избърсвате – в противен случай се образуват нелицеприятни тъмни петна по муцуната на животното.

Хранене

Можете да храните Руския шпаньол както с кучешка храна, суха или от консерви, така и с натурални продукти. Тъй като представителите на породата имат склонност към натрупване на излишни килограми, важно е менюто им да е балансирано и в точните количества. Около 70% от дневната му дажба е добре да е съставена от месо и местни субпродукти. Можете да разнообразявате диетата му с различни продукти с високо съдържание на протеини и белтъчини, твърдо сварени яйца, извара, различни зеленчуци, кисело мляко, варени ориз и елда. Не се препоръчват тестени, мазни, пържени или сладки храни, колбаси, бобови култури или картофи.

Деца и домашни любимци

Руският шпаньол е чудесно семейно куче, което е подходящо както за семейства с малки деца, така и с вече по-големи хлапета. Търпеливи, спокойни и игриви по природа, тези кучета се приспособяват чудесно към живота на стопаните си, без да се натрапват или да пречат. С други четириноги или котки съжителстват добре при условие, че са израснали заедно. По-дребните домашни животинки обаче, за Руския ловен шпаньол си остават само плячка.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още