9 начина да предпазим кучето си от крадци

куче Снимка: iStock

С настъпването на пролетно-летните месеци можем да прекарваме все повече време навън в компанията на домашните си любимци (за тяхно, а и за наше щастие!).

За много стопани да оставят кучето си вързано пред супермаркета, за да влязат да напазаруват за „5 минути“ не представлява проблем. Но това може да се окаже златен шанс да се осъществи един от най-големите страхове на всеки, който отглежда четириного – кражбата на животното. 

Крадците знаят, че могат да продадат домашния ви любимец онлайн, а някои от тях стигат до там, че се маскират и като фалшиви служители за контрол над животните. За това – от вас зависи да вземете всички предпазни мерки, за да защитите косматия си другар. Защото, не ни е приятно да ви го кажем, но случаите на открити откраднати кучета не са толкова много, колкото би ни се искало!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви 9 съвета, които да следвате, за да сте спокойни, че правите всичко за максимална безопасност на домашния си любимец. 

  • Кастрирайте кучето си

Крадците на домашни любимци обикновено търсят кучета, които не са кастрирани/стерилизирани, защото така могат да ги продадат на по-добра цена на развъдници. Там животните прекарват остатъка от живота си в клетки, давайки поколение след поколение, а малките им най-често се озовават в близките зоомагазини или могат да бъдат открити в обявите онлайн. 

Вижте още: Да кастрирам или не кучето си

  • Микрочипирайте кучето си 

Всяко куче, което бива докарано в приют, ветеринарна клиника или правителствено звено като полицейски участък при подозрителни обстоятелства, се проверява за микрочип. 

кучеСнимка: iStock

Идентификационните етикети и медальончета на каишката могат да паднат или лесно да бъдат премахнати (особено при по-дружелюбни четириноги), но ако животното има микрочип, това ще го направи значително по-лесно за идентифициране. 

Вижте още: 3 причини за поставите чип на кучето си

  • Не оставяйте кучето си навън без надзор

Това правило важи не само в случаите, когато притичвате за вода или нещо за хапване в близкия магазин, а домашният ви любимец стои вързан отпред. Крадците, които искат да похитят кучето ви през нощта могат да се промъкнат в задния ви двор (ако оградата е достатъчно ниска). За това – най-добре е винаги, когато косматият ви приятел е навън, да го държите под око. 

  • Не се предоверявайте на оградата 

Съгласни сме, че ограда, която блокира изгледа в двора ви от външни лица и любопитни погледи, е добра и задължителна стъпка към осигуряване безопасността на кучето ви. Но далеч не е идеалното решение. Крадците могат лесно да я прескочат или просто да отворят портата – ако е отключена. 

кучеСнимка: iStock

  • Никога не оставяйте кучето само в колата

Ако обичате да взимате домашния си любимец на разходка с личния ви автомобил, като междувременно се отбивате до магазин, за да напазарувате, един съвет от нас – по-добре спрете да го правите. Не е добра идея да оставяте само кучето си в колата. Не само, защото в нея става горещо и по този начин излагате на риск животното, но и защото позволявате на крадците на домашни животни да имат достъп до любимеца ви – при това съвсем необезпокоявано. Защото – няма как, винаги ще оставите прозореца отворен с идеята четириногото да диша чист въздух, нали?

кучетаСнимка: iStock

  • Внимавайте с непознати, които искат твърде много подробности

Знаем добре, че всеки собственик на куче обича да говори за своя любимец. Но имайте едно наум, когато към вас се приближи непознат човек, който, докато се радва на животното – уж небрежно, започне да ви задава твърде много въпроси. Като, например, откъде сте го взели, колко сте платили за него, дали е чистокръвно, дали е кастрирано или пък – къде живеете, къде обичате да го разхождате и тн. 

Да се срещате с нови хора е чудесно, но тези въпроси трябва да са като червен флаг за вас, че е най-добре да продължите разходката си, без да се застоявате и улисвате в приказки. 

  • Докладвайте за подозрителни автомобили или хора

Винаги бъдете една идея по-бдителни за коли или камиони, които се задържат твърде дълго около къщи във вашия квартал, където знаете, че живеят кучета. И внимавайте за хора, които не сте срещали наоколо никога преди. 

Ако имате подозрения, че се случва нещо нередно – не се притеснявайте да подадете сигнал на властите. Във всеки квартал има дежурни патрули на полицията – не би попречило да проверят какво се случва. 

кучеСнимка: iStock

  • Не купувайте кучета онлайн, вместо това - осиновете

Една от основните причини за съществуването на хора, които крадат домашни любимци е, че това, което правят е печелившо. Ако самите вие или някой ваш познат си е купувал куче онлайн, чрез нереномиран сайт за продажба, вие на практика подкрепяте техния „бизнес“. 

Далеч по-благородно би било да дадете подслон на кученце от приют, вместо да дадете голяма (в повечето случаи) сума пари за животно, за чиито произход няма как да сте сигурни. Дори и само като се замислим за това – настръхваме! А вие?

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

Как да се справим с незаконната търговия с кученца в Европа?

Как да хванем избягало куче

Виж още