Как да хванем избягало куче

куче Снимка: iStock

В инаги ни се иска да помогнем на избягало или загубило се домашно куче. Но независимо каква е ситуацията, за да можем да го върнем в дома му, трябва първо да го хванем. А това може да се окаже по-трудно, отколкото изглежда. Инстинктът ни казва да го подгоним, но този прилив на енергия, провокирана от най-добрите ни чувства, рядко е правилният ход. 

Куче, което се е загубило често е изплашено, дезориентирано или прекалено развълнувано и ще направи всичко възможно, за да ви избяга. А по-този начин, особено ако се намирате на оживено място, можете да го изложите на допълнителна опасност. 

Ако искате да върнете успешно избягало кученце на стопаните му- предлагаме ви три далеч по-безопасни стратегии как да направите това:

Dogsandcats.bg
  • Спри и замръзни!

Една от стратегиите, които работят без грешка и които ще ви помогнат да заловите избягало от дома си куче е да правите точно обратното на това, което то смята, че ще направите. Логично, първата ви реакция би била да се затичате към него, за да се опитате да го уловите за каишката, нали? Е, животното очаква точно това – да се опитате да го преследвате. А вие нямате шанс да победите куче в играта „Хвани ме, ако можеш“ – неговата скорост и 

пъргавина са сигурен знак, че ще загубите. За това трябва да поемете контрол над играта. Макар на пръв поглед да ви изглежда малко глупаво или лишено от смисъл – спрете там, където сте и седнете/легнете на земята. И не викайте по кучето, бъдете напълно тихи. То или ще бъде естествено заинтригувано от странното ви поведение или ще се притесни, че нещо не е наред с вас – но в повечето случаи само ще дойде. 

кучеСнимка: iStock

  • Използвайте успокояващи сигнали

Ако кучето, което се опитвате да хванете, е преживяло няколко дни на улицата, у него се развива естествена хитрост и недоверие към хората. За това и всичко, което се опитате да направите може да му изглежда като потенциална заплаха. Тръгвайки директно към животното, протягайки ръката си, потупвайки се по крака или осъществявайки зрителен контакт вие само ще го изплашите още повече.

Вместо да му демонстрирате толкова явно желанието си да дойде при вас, опитайте да се да „говорите на неговия език“ като му изпратите успокояващи сигнали. Гледайте го само с периферното си зрение – с глава леко на една страна и направете всички движения странично, вместо директно. Прозяването и облизването на устните също са успокояващи сигнали на кучешкия език, а ако застанете на колене и тялото ви изглежда по-малко внушително, това може да насърчи животното да дойде при вас.

кучеСнимка: iStock

  • Провокирайте апетита му

Малко кучета могат да устоят на изкушението да похапнат нещо вкусно. Понякога можете да привлечете вниманието на избягало домашно куче с някое от любимите лакомства на вашия питомец. Ако обаче животинчето е наплашено и подхожда към вас с недоверие, започнете като хвърлите от лакомството на няколко метра разстояние от себе си. Нека то се приближи към храната но само толкова, колкото сметне за добре. След като изяде първата хапка апетитът му за още ще се пробуди и вие можете да започнете да хвърляте бисквитките малко по-близо до себе си. Ако усетите, че кучето се отпуска – седнете на земята и протегнете в ръката си желаното лакомство. Бъдете търпеливи и не правете резки движения. 

Ако не подходим правилно към куче, което се е изгубило или по някаква причина е избягало от дома си, можем не само да не успеем да му помогнем, но и да го изплашим още повече. Паниката е заразна – за това помнете, че ако вие викате, затичате се или действате прекалено агресивно ще предадете това чувство и на животното. Далеч по-добър резултат би имало, ако запазите спокойствие и действате разумно, премерено и стратегически.

Виж още