Готово ли е кучето ми за разходка без каишка?

куче разходка Снимка: iStock

В сяко куче ще се радва и ще оцени възможността да си поиграе свободно навън - в това нямаме съмнение! Да има възможността да подуши всяко местенце на онази поляна, да се спре навсякъде, където иска, а разходката да се случва с темпо, определяно от самото него - това е като сбъдната мечта за повечето четириноги. Преди да свалите повода на питомеца си обаче, необходимо е да вземете предвид няколко фактора като местоположението, конкретната ситуация и личността на животното.

куче разходкаСнимка: iStock

Защо личността на кучето ви е от значение

Оценете темперамента и нивото на обучение на домашния си любимец обективно. Само така ще можете да прецените кога и как е подходящо да го пуснете да се разходи без повод. Вземете предвид породата, както и поведението, типично за представителите й. Например, териерите и хрътките естествено имат по-силен стремеж към преследване и лов, което може да ги направи една идея по-ненадеждни, ако са оставени отвързани в райони, където могат да попаднат на дребни животни, които ще възприемат като плячка. Ако имате осиновено куче, допитайте се до служителите в приюта, където то е било преди това. 

Вижте още: Защо кучетата обичат да гонят катерици

Dogsandcats.bg

Важно е да се научите да канализирате и контролирате хищническия стремеж на кучето си по време на разходка. Ако не успеете или имате колебания, то трябва да знаете, че пускането на питомеца ви да се разхожда свободно може да увеличи вероятността то да избяга, да се изплаши, стресне или разсее.

куче разходкаСнимка: iStock

Готово ли е кучето ви за разходка без каишка?

Куче без каишка, в идеалния случай, трябва да дойде при повикване, независимо от разсейващите фактори на околната среда. По същия начин четириного, което е пуснато свободно навън, не би се приближило до хора или други кучета, без да му бъде дадено разрешение за това. Отново – в идеалния случай. 

Често кучетата не са дотам послушни или склонни да изпълняват командите ни, когато сме ги оставили да се разхождат без повод. Домашният ви любимец може просто да иска да си играе и/или същевременно – може да се чувства стресиран или неудобно от приближаващи се непознати четириноги. Възможните сценарии са много, за това е важно да имате контрол над питомеца си – за да гарантирате безопасността му във всеки случай.

куче разходкаСнимка: iStock

Използване на дълъг повод

В случай, че не сте сигурни дали е добра идея да пуснете кучето си да се разхожда без каишка, алтернатива е използването на дълъг повод. Той може да варира – от три до пет метра, а в зоомагазините ще откриете различни модели, изработени най-често от найлон. Този тип каишки ще позволят на кучето ви да се почувства малко по-свободно, като същевременно ще ви осигурят контрол, в случай, че домашният ви любимец реши да действа неочаквано. 

Вижте още: Къса или дълга каишка да изберем за разходка с кучето си

Местата, на които кучето ви може да се разходи без каишка

Някои от възможните локации, подходящи за свободна разходка на домашния ви любимец, включват:

  • Сигурно ограден двор;
  • Обществен парк, плаж или друга зона, където е ясно оказано, че кучетата могат да се разхождат без повод;
  • Оградени паркове за кучета;

куче разходкаСнимка: iStock

Места, където вашето куче трябва да бъде на каишка

  • Градски улици и тротоари;
  • В парковете – където това е указано с табела;
  • В неоградени или необезопасени дворове;
  • При посещение на държавни и национални паркове;

куче разходкаСнимка: iStock

Да пуснете кучето си да се разходи без повод безспорно ще бъде изключително преживяване за него. За да се случи всичко безопасно обаче, отделяйте колкото се може повече време върху трениране на основните умения на питомеца си. 

Вижте още: 

Защо доброто ми куче става агресивно, когато е на каишка

Искате да разхождате кучето без повод – ето какво трябва да знаете

Виж още