Искате да разхождате кучето без повод – ето какво трябва да знаете

куче без каишка Снимка: iStock

Д а се наслади на свободно тичане, душене и игри, определяйки своето собствено темпо – това е мечтата на всяко куче! Но бързо може да се превърне в кошмар, ако безопасността на животното не бъде основен приоритет за стопанина му. Ако искате да дадете възможност на домашния си любимец да се разходи без повод, то е необходимо да започнете обучението му от рано и да се уверите, че кучето ви слуша – дори, когато нямате контрол над него посредством каишката. Бдителното наблюдение също е от ключово значение, за да избегнете възможни злополуки, конфронтации и наранявания.

куче без каишкаСнимка: iStock

Кога да започнем обучението без каишка

Тъй като да пуснете кучето си да се разхожда без повод до голяма степен означава да научите животното да си спомня и да ви слуша, то обучението може да започне на всяка възраст. На първо място обаче, помислете дали питомецът ви може да се справи по безопасен начин с предоставената му свобода. Ето по какво можете да прецените:

Ако кучето ви е свръхреактивно или агресивно към хора или други животни, е твърде рисково и по-добре запазете каишката.

Dogsandcats.bg

Ловни кучета или четириноги със силно обоняние (териери и хрътки) не са добри кандидати за свободни разходки, тъй като инстинктите им могат да надминат дори и най-силното обучение при изкушаващи обстоятелства.

Знае ли домашният ви любимец основни команди за подчинение и безопасност, обръща ли ви внимание, когато сте навън? Им

Основна реплика за привличане на вниманието на животното

куче без каишкаСнимка: iStock

След като сте решили, че вашият домашен любимец е добър кандидат и може да бъде оставен за определени периоди от време да се разходи без повод, можете да пристъпите към практическата част на обучението. За целта:

  • Започнете още у дома – просто изчакайте кучето да ви погледне (да, толкова е просто!).
  • Когато го направи, маркирайте (устно или с кликер) и наградете щедро.
  • Повторете няколко пъти.
  • Щом животното започне да търси погледа ви вътре, сложете каишката и го изведете навън.

Бъдете търпеливи. НЕ произнасяйте името на домашния си любимец и не се опитвайте да привлечете по друг начин вниманието му. Променяйте наградите и ги раздавайте на случаен принцип, за да поддържате питомеца си заинтересован, а не очакващ. 

Идеята е, че няма реплика за този тип поведение: Домашният ви любимец трябва доброволно да търси вашето одобрение и напътствия, когато сте го оставили да се порадва на свободата си. За това и награждаването трябва да е често, за да го превърнете в навик. 

куче без каишкаСнимка: iStock

Реплика за припомняне

Ако искате да сте спокойни, когато пускате кучето си без каишка, то трябва да има стабилно припомняне. Не е достатъчно „то да идва през повечето време“ или „когато си поиска“. Ангажирайте се да научите животното да реагира последователно и надеждно.

Светкавичното припомняне не се случва светкавично бързо: отнема време и работа. Можете да използвате команди като „Ела!“ или „Тук!“, а можете дори да опитате да използвате свирка вместо дума. Важното е, веднага щом кучето изпълни каквото се иска от него, да бъде наградено. 

Периодично (през около 10% от времето) слагайте повода, когато четириногото дойде при вас, така че да свикне, че изпълнението на командата не носи само лакомства, но е необходима част от това да бъде оставено да се разходи свободно преди това. 

Бъдете постоянни и тренирайте редовно. Ако забележите, че домашният ви любимец не реагира достатъчно надеждно, разсейва се или е твърде съсредоточен да поздрави съседското куче, той не е готов за разходки без каишка.

куче без каишкаСнимка: iStock

Съвети:

НЕ се отказвайте. Необходима е практика, много практика!

НЕ увеличавайте разстоянията и разсейванията едновременно. 

НЕ натоварвайте твърде много кучето си твърде рано. Ако загубите вниманието на животното, то отстъпете крачка назад към мястото, където последно сте отбелязали успех.

НЕ повтаряйте името на кучето си или репликата за напомняне постоянно. Нуждаете се от вниманието на животното, за това можете да използвате пляскане, подсвирване, цъкане с език – каквото и да е, за да постигнете целта си.

НЕ викайте кучето си за неща, които може да не му харесват още в началото на обучението му. Така ще разрушите положителните асоциации. 

Практикувайте ежедневно, особено на места с високо ниво на разсейване. 

куче паркСнимка: iStock

„За“ и „против“ разходките без каишка

И така, дали е добра идея да пускате питомеца си да се разхожда без повод? Кучешките паркове и плажове, където допускат домашни любимци – това са двете най-добри места, на които можете да опитате да дадете малко свобода на животното. Имайте предвид обаче, че дори да сте в зона, която смятате за безопасна, необходимо е да следите езика на тялото и поведението на косматия си другар. Стресиран ли е и съответно – по-малко способен да реагира на вас или потенциални ситуации, които възникват? Има ли твърде много разсейващи фактори, с които кучето не може да се справи?

Помнете – никога не можем да сме напълно сигурни в поведението на домашния си любимец. Кучетата не са роботи и те, като нас, невинаги взимат най-добрите решения. Дори и с най-последователното обучение, винаги е възможно четириногият ви другар да реагира по начин, който не очакваме. А като отговорни собственици ние сме тези, които трябва да предпазят животното от действия, които потенциално могат да му навредят или да притеснят някой друг. 

куче паркСнимка: iStock

А сега – бъдете в безопасност и се забавлявайте!

Вижте още: 

Как да привикнем кучето към каишка

Как да научите кучето да тича с вас в парка