Груминг съвети за стопани на кучета без опит

куче груминг Снимка: iStock

Г рижата за външния вид (груминга) е важна част от това да си стопанин на домашен любимец. Това не само помага на кучето ви да изглежда добре, но и е съществена част от поддържането му здраво. Освен физическите аспекти, редовният груминг насърчава силната връзка между вас и четириногият ви другар. Ритуалите, свързани с разресването, например, намаляват стреса и безпокойството, като същевременно поддържат доброто и балансирано емоционално състояние на питомеца ви. И в крайна сметка, инвестирането на време за груминг грижи допринася за по-щастливо кученце. А това е, което всички искаме, нали?

куче грумингСнимка: iStock

Защо грижите за външния вид са от значение

Липсата на грижи за външния вид засяга цялото тяло на вашето куче. Израсналите нокти, неизпразнените анални жлези и лошата дентална хигиена могат да причинят болка, дискомфорт и в някои случаи – дори по-сериозни здравословни проблеми на домашния ви любимец. 

Миенето на зъбите на кучето ви, например, предотвратява всякакви по-сериозни заболявания, които нямат нищо общо с дъха на животното – като сърдечни, чернодробни и бъбречни. 

Dogsandcats.bg

Подрязването на ноктите позволява на питомеца ви да се движи удобно. Дългите, израснали нокти могат да бъдат много болезнени за кучето ви. От друга страна, редовното им подкъсяване ще предпази пода и мебелите ви от надраскване.

куче грумингСнимка: iStock

Подкъсяването на космите, които попадат в очите, може да предотврати дразнене и сълзене. А на тези в ушите – да предотврати поява на ушни инфекции. 

И накрая – къпането поддържа дома ви чист, но и помага за контрола на паразити като бълхи.

Задължителни инструменти за груминг на кучета

Можете да откриете повечето от тези основни инструменти във всеки зоомагазин. Ще изброим само някои от тях: 

  • Четка

Уверете се, че сте взели правилния вид, подходящ за козината на вашето куче. Може да имате нужда от повече от една. 

куче грумингСнимка: iStock

  • Нокторезачка

Нашият съвет: Не взимайте непременно най-евтината, а тази, която ще ви е най-удобна.

  • Шампоан и кучешка паста за зъби

Никога не използвайте човешки продукти за поддържане на външния вид и хигиената на кучето си.

  • Кърпа

Знаете какво обичат да правят мокрите кучета, нали? 

Консултирайте се с професионалистите

куче грумингСнимка: iStock

Ако нямате опит в грижите за външния вид и като цяло – в отглеждането на кучета, то не се колебайте да заведете питомеца си при професионалисти. За щастие, вече има все повече груминг салони, където освен че можете да поглезите животното, ще откриете и отзивчив фризьор, който ще ви помогне и с радост ще отговори на всичките ви въпроси!

 

 

Виж още