5 здравословни масла, с които да подсилите козината (и ума) на кучето си

куче витамини Снимка: iStock

О питвате се да поддържате козината на кучето си в идеална форма? Е, може би е време да добавите здравословни масла към ежедневната му хранителна рутина! Допълването на диетата на питомеца ви с омега-6 и омега-3 мастни киселини (дозирани в специфични, безопасни съотношения) може да помогне на четириногите, страдащи от кожни заболявания като лющене или матова козина. И дори може да облекчи възпалителни заболявания и алергии. 

куче витаминиСнимка: iStock

Има различни добавки, които кучетата могат да приемат. Ние ви препоръчваме да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да проверите коя от тях е най-подходяща за домашния ви любимец, но ето няколко от нашите предложения:

  • Рибено масло

Рибеното масло е често препоръчвано от ветеринарните лекари, защото е пълно с две незаменими мастни киселини – ЕРА и DHA. Тези омега-3 мастни киселини са чудесни за облекчаване на възпаления, причинени от алергични реакции. А това означава по-малко сърбеж по кожата или пърхот. Това масло помага и за успокояване на артрит, алергии и дори може да подобри паметта на питомеца ви. А добавките ще направят козината му здрава, блестяща и идеална за още повече гушкания!

Dogsandcats.bg

грижи за коткаСнимка: iStock

Можете да дадете рибено масло на кучето си под формата на таблетка или като течност, която да добавите към сухата му храна.

  • Кокосово масло

Кучето ви страда от проблеми с храносмилането? Кокосовото масло може би е това, което ви трябва! Освен че подобрява състоянието на козината (и помага при лющеща се, сърбяща кожа), то е полезно и за когнитивната функция на питомеца ви и дори прави дъха му по-свеж. Потърсете органично, необработено, студено пресовано кокосово масло – домашният ви любимец ще го хареса, бъдете сигурни!

грижи за коткаСнимка: iStock

  • Ленено масло

Подобно на много други здравословни масла, лененото подобрява мобилността на кучета с артрит и може да бъде от полза както за кръвното налягане, така и при бъбречната функция. То е страхотна добавка като заместител на рибеното масло (за кучета, които имат алергия към риба). 

кучеСнимка: iStock

Забележка: Важно е да сте прецизни и да проучите правилната дозировка спрямо размера на домашния си любимец, тъй като твърде много от леното масло може да причини диария.

  • Зехтин

Лесен за намиране, зехтинът е чудесен за цялостното здраве – не само на хората, но и на домашните ни любимци. Той поддържа козината на кучетата овлажнена и блестяща, подсилва имунитета и помага за предотвратяване и намаляване на ефектите от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

зехтинСнимка: pixabay.com

Чудесен избор е за малки кученца, които не могат да усвояват добре омега-6 и омега-3 мастни киселини.

  • Слънчогледово олио

Искате кучето ви да има изключително лъскава козина? Тогава това масло е за вас. Чудесен източник на омега-6 мастни киселини, тази добавка поддържа кожата хидратирана, дава енергия на най-добрия ви приятел и поддържа сърцето му здраво. 

кучеСнимка: iStock

Както винаги, не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да дадете на кучето си добавки. Най-добре е да започнете с малки количества – за повечето кучета това означава само няколко капки на лъжица заедно със сухата им храна. Освен това не забравяйте да съхранявате рибеното масло и зехтина на тъмно и хладно място.
Виж още