7 изненадващи есенни опасности за кучетата ни

куче есен Снимка: iStock

Л ятото вече е само топъл спомен, а горещите дни отстъпват място на по-хладното време. Листата навън променят цвета си, вадим пуловерите и по-дебелите сака от гардероба, а нашите кучета сякаш са все по-нетърпеливи да излязат навън и да се порадват на пъстрите есенни дни! 

За много стопани на домашни любимци този шарен сезон безспорно е най-прекрасното време от годината – идеално за излизане и забавления на открито! Но есента носи със себе си и някои скрити опасности, потенциални проблеми и няколко източника на стрес за четириногите ни другари.

Нека разгледаме заедно кои са те:

Dogsandcats.bg
  • По-късни дни, по-дълги нощи!

През есента не е необичайно често ежедневната разходка с кучето ни да се случва, след като слънцето вече е залязло. Макар и релаксиращи, нощните излизания крият цял набор от опасности, които не съществуват на дневна светлина. При намалена видимост е по-важно от всякога да наблюдавате внимателно домашния си любимец, за да сте сигурни, че не е открил потенциално опасна „крайпътна закуска“, която да погълне.

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: Разходките по тъмно – да ги направим безопасни за кучето

Важно е и косматият ви другар да бъде видим за други хора, животни и насрещни коли. Помислете дали да не заложите на светлоотразителна яка, LED лампичка или предпазна жилетка, когато сте навън сред свечеряване.

  • Има гъбички сред нас!

По това време на годината падналите листа, натрупали се под дърветата или нахвърляни на големи, влажни купчини, създават идеална среда за поява и растеж на диви гъби. Въпреки че не всички те са отровни, освен ако не сте специалист (а може би, дори и тогава), по-добре е да държите домашния си любимец далеч от тях. 

Вижте още: Подушва ли кучето отровните гъби и какви са симптомите на натравяне

Ако имате двор, то добра идея е и да отделяте малко време през няколко дни, за да проверите за наличие на диворастящи гъби. Те могат да се появят за една нощ, така че регулярната проверка е наложителна. Почиствайте пространството и от всички паднали и гнили плодове, особено ябълки, сливи или кайсии, в които има токсични семена. 

куче есенСнимка: iStock

  • Бълхите са в стихията си през есента!

Много стопани на домашни любимци погрешно вярват, че бълхите стават по-малко активни с наближаването на по-хладните сезони от годината. Истината обаче е, че есента всъщност е пиковият сезон за тези паразити. Само продължителният студ с температури под нулата, може да убие бълхите. 

Вижте още: Може ли кучето да хване бълхи през зимата

И тъй като голяма част от собствениците на кучета са склонни да намалят или напълно да се откажат от профилактиката срещу бълхи по това време на годината, като в същото време прекарват повече време на открито, заразяването с кръвосмучещите паразити е по-често срещано явление през есента, отколкото през пролетта или лятото.

куче есенСнимка: iStock

  • Времето за пуловери и нафталина...

Когато разопаковате зимните си дрехи, не забравяйте да вземете някои допълнителни предпазни мерки, за да се уверите, че нафталинът (ако използвате такъв) е правилно съхраняван и далеч от обсега на домашни любимци. 

Нафталинът е токсичен за кучета, а при поглъщане може да причини анемия, повръщане, летаргия, увреждане на черния дроб и бъбреците. Дори едно топче може да бъде смъртоносно за по-дребните четириноги, а ако сте стопани на домашен любимец може би е по-добре да помислите в дългосрочен план за алтернативни методи за предпазване от молци, които не крият толкова сериозни рискове за питомеца ви. 

  • Пазете от антифриза!

Необходими са едва няколко невинни близвания от тази сладко миришеща слуз, покапала на алеята на съседа ви, за да убие малко до средно голямо куче. Бъдете много внимателни, когато разхождате домашния си любимец, за да сте сигурни, че стои далеч от обсега на антифриза, избягвайте и оживени паркинги, където има по-голяма вероятност да се натъкнете на петна от опасното вещество.

  • Рог на изобилието от опасни есенни храни

Лично ние свързваме есента и предстоящите празници с изобилие от вкусни сладкиши и лакомства, често срещани през това време от годината. За съжаление, голяма част от храните, на които се наслаждаваме с удоволствие, са опасни за нашите кучета. 

куче есенСнимка: iStock

Всеки (надяваме се!) знае, че трябва да избягва шоколад, лук и сладкиши без захар, но някои по-малко известни есенни храни могат да бъдат еднакво – или дори повече – опасни. Сред тях са грозде и стафиди, тъмно месо, шунка и пуешка кожа (продукти с високо съдържание на мазнини), както и различните сосове, богати на подправки. 

Въпреки че може да ви е трудно да устоите на жалния поглед на домашния си любимец, който ви моли да споделите с него остатъците от ястието си, направете му услуга и вместо това предложете специално лакомство, безопасно за четириноги. 

  • Амброзия, цветен прашец и мухъл!

Същите сезонни алергии, които мъчат много хора, могат да засегнат и домашните ни любимци през есента. Амброзия, цветен прашец, мухъл, прах и треви – всички тези алергени могат да доведат до симптоми на сърбеж, прекомерно чесане, сълзене на очите, хрема и ушни инфекции. 

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: Есенното линеене на кучетата може да е също толкова лошо, колкото и пролетното

Редовните бани с нежен шампоан за кучета могат да са от полза за премахване на дразнителите от козината на животното, като същевременно успокояват сърбящата кожа. Поддържането на лапите чисти пък, може да предотврати разнасянето на алергени из къщата и постелките в дома ви.

Сега, когато знаете за какво да внимавате и сте подготвени за тези изненадващи есенни опасности, вие сте напълно готови да се насладите на хубавите дни навън с вашия домашен любимец!

Вижте още: 

Кое е най-доброто време от годината да си вземем куче

8 най-важни грижи за кучето ни през есента

Страда ли кучето ви от сезонна депресия

Виж още