Има ли нужда кучето ви от дъждобран и обувки при лошо време

куче дъжд Снимка: iStock

Т очно като нас, кучетата ни се чувстват най-добре, когато навън грее слънце и времето е подходящо за дълги разходки! За това и много четириноги не са особено ентусиазирани да излизат навън в дъждовен ден. „Да се погрижите кучето ви да е сухо и да не му е студено, когато навън е хладно и вали дъжд, е един добър начин да предпазите питомеца си от настинка“, коментира д-р Уитни Милър пред Petco.

За да прецените дали домашният ви любимец има нужда от допълнителна защита – обувки, ботуши и/или дъждобран, първо вземете предвид продължителността на разходката си. Ако просто трябва да изведете животното набързо, за да си свърши работите, то може да се справи и без допълнителна екипировка. Ако смятате да предприемете поход или излет извън града, например, добра идея е да се подготвите, за да сте спокойни, че косматият ви другар ще се наслади на прекарването също толкова, колкото и самите вие.

куче дъждСнимка: iStock

Вижте още: Какво да правим ако кучето ни мрази дъжда

Dogsandcats.bg

Нуждаят ли се кучетата от обувки или дъждобран при лошо време?

  • Обърнете внимание на породата

Работните кучета като Ротвайлери и Сибирско хъски, както и ретривърите, обикновено нямат нищо против дъжда, даже напротив – за тях се отнася максимата, че „понякога няма нищо по-хубаво от лошото време“. Докато по-големите четириноги имат и по-дебели палта, които да ги защитават, важно е да се отбележи, че по-дребните им събратя са по-уязвими на студа. Така че, ако имате Чихуахуа, например, не пропускайте да подсигурите на животното подходяща дрешка, когато навън вали.

куче дъждСнимка: iStock

  • Типът козина

Както може би се досещате, кучетата с по-тънка козина изпитват по-големи трудности да се адаптират към студено или дъждовно време, отколкото тези с гъста или двойна. Друго съображение, свързано с козината: дължината й. По-дългата или твърда козина може да се заплете и сплъсти при намокряне. Това е нещо, за което собствениците на Бордър и Шотландските териери трябва да са по-внимателни.

  • Личността на кучето

Някои кучета просто стават раздразнителни дори и при най-лекия дъжд! Един дъждобран може да направи мократа разходка навън далеч по-поносима за тези приятелчета (да не говорим за собствениците им, които стоически се борят да ги измъкнат навън). Ако забележите, че на кучето ви видимо му е неприятно да излиза, когато навън вали, възможно е да му е неприятно усещането за мокра козина. В този случай дъждобранът е подходяща инвестиция и ще ви бъде от полза. 

куче дъждСнимка: iStock

Вижте още: Защо някои кучета мразят дъжда

Как да изберем точната дрешка за кучето си

Най-важното е да уцелите точния размер на животното – уверете се, че дрехата не пречи на неговата мобилност (и няма проблем да върши работите си!). Дъждобранът не трябва и да е прекалено разхлабен, за да няма риск животното да се спъне в него. 

Вижте още: Как да изберем точната дрешка за кучето

Като основно правило: Трябва да можете спокойно да поставите два пръста между кучето ви и всичко, което носи. 

куче дъждСнимка: iStock

Ако забележите, че животното ви се движи по-бавно с дрешката си (или изобщо няма желание да го прави), има голям шанс да се чувства неудобно. Проверете дали дрешката му е по мярка, но не забравяйте да имате и малко търпение – всяко четириного има период на приспособяване, докато научи, че палтото и ботушките са нещо положително. 

Вижте още: 

Навън вали, а кучето ви отказва да се изходи

 

 

 

Виж още