Как да почистим правилно ушите на кучето си

куче Снимка: iStock

Д а почистваме ушите на кучето си е важна част от грижите, които трябва да полагаме за домашния си любимец. Те са и мястото, където се образуват най-често инфекции и възпаления, които могат да причинят различни здравословни проблеми и усложнения. 

Вижте още за Ушните инфекции при кучетата

Макар да звучи и изглежда лесно обаче, почистването им може да е по-трудно, отколкото си мислите. Освен това четириногите имат дълги ушни канали и едно по-рязко натискане може да доведе до спукване на тъпанчето, болка или разкъсвания. 

Как да извършим рутинно почистване на ушите на домашния ни любимец

В началото е добре да имате предвид, че макар да не му причинявате дискомфорт или да го боли, кучето няма да ви даде да направите това доброволно или с желание. За това е необходимо да бъдете последователни.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Започнете с почистване на ушната мида

С помощта на памучна топка, хартиена кърпа или марля, навлажнена леко с вода внимателно разтрийте големите парчета мръсотия, восък или прах. Направете го и с двете уши.

  • Следва хрущяла на ухото

След като сте почистили по-големите части мръсотия, използвайте клечка за уши или апликатор с памучен връх – отново навлажнен леко с вода. С негова помощ отстранете парченцата мръсотия, които са се захванали в хрущяла на ухото. Бъдете много внимателни – клечката не бива да влиза твърде надолу в ушния канал. Това може да предизвика дразнение, да стимулира треперенето на главата и може да травмира животното. 

кучеСнимка: iStock

  • Най-безопасно е да почиствате само частите на ухото, които виждате
  • Бъдете много внимателни, когато почиствате ушния канал

Правилото е – винаги да виждате памучния връх на апликатора/клечката.

  • Задължително наградете кучето с лакомство

След като приключите с почистването – задължително отделете време, за да създадете положителна асоциация у животното. Чрез лакомство и похвала за това, че е стояло мирно (поне на теория) ще спомогнете следващият път почистването да премине още по-спокойно и гладко.

Ушите на косматия ни приятел често са пренебрегвана област и много стопани забравят, че именно те са „слабото място“ на много породи. За да предотвратите развитие на потенциални възпаления и инфекции – почиствайте ги редовно.

Вижте още за Основните грижи за външния вид на кучето

Виж още