Как да помогнем на кученцето при никненето на зъбките

кученце бебешки зъби Снимка: iStock

К огато си играете с кученцето си и то започне да дъвче ръката ви, има вероятност да му никнат зъбчета. Важно е да знаете, че това не е поведенчески проблем, а по-скоро естествена част от развитието на четириногите. И този период, подобно на еквивалента му при човешките бебета, може да бъде предизвикателен за стопаните, а и за самото животно. 

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

Малките игловидни зъби започват да се появяват, когато кутретата са на две до четири седмици. В последствие, когато са на около три месеца, животните се сдобиват и с постоянните си зъби. Този процес продължава, приблизително, докато кучето стане на около осем месеца. Директорът на Canine Good Citizen® на AKC, д-р Мери Бърч предлага следните съвети как да прекарате вашият домашен любимец през етапа на никнене на зъби максимално безболезнено. 

Вижте още: Кога кученцата сменят бебешките зъби

Dogsandcats.bg
  • Контролирайте околната среда

Осигурете богат асортимент от приемливи играчки, които вашето кученце да дъвче. 

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

  • Осигурете му алтернативи

Разположете играчките на места, където лесно можете да ги достигнете, за да можете по всяко време и бързо да предложите примамлива алтернатива, когато питомецът ви почувства нужда да дъвче нещо. Ако то се фокусира върху вас или неподходящ предмет (вашите обувки, например), дайте му една от въпросните играчки за дъвчене. 

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

  • Научете кученцето, че хапането не е „добро“ поведение

Малките кученца хапят и това се счита за нещо нормално. Ако обаче животното стиска твърде силно и ви причинява болка, значи нещо не е наред и е дошло време да го научите, че това не е добре, като прекратите взаимодействието. Можете да издърпате ръката си и да кажете „Ох!“, като оставите кученцето само няколко минути. След това се върнете отново към играта с идеята да дадете шанс на животното да подходи правилно този път. 

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

Вижте още: Най-бързият начин да спрем хапането при малките кученца

Виж още