Кога за първи път можем да заведем кученцето си в парка?

кученце парк Снимка: iStock

Е дно от най-трудните неща, които се налага да направите, след като си вземете кученце, е да устоите на желанието да го изведете навън. Всеки собственик иска домашният му любимец да израсне социален, уверен и приключенски настроен, но особено в начало може да се окаже трудно да жонглирате с всички нови неща, които съжителството с четириного може да ви предложи. 

Повечето собственици на кучета са нетърпеливи да изведат кученцето си из квартала или да го запознаят с други четириноги в близкия парк. Но кога точно можете да започнете този процес? 

кученце паркСнимка: iStock

Краткият отговор на този въпрос би бил: когато животинчето е на възраст между шестнадесет седмици до шест месеца. Важно е обаче да отбележим, че има някои неща, които следва да имате предвид. 

Dogsandcats.bg

Притеснения, свързани с парка за кучета

Когато решавате кога е безопасно да заведете кученцето си в близкия парк, има няколко основни фактора, които е необходимо да вземете предвид. 

Първо и най-важно - кутрето трябва да е завършило целия си ваксинационен курс (да са му поставени всички ваксини), преди да го изведете на разходка навън. Важно е да знаете, че дори питомецът ви да има поставени една или две ваксини, ако не е завършил серията докрай, той все още не е защитен и съответно – не е готов да се запознае със света. За всичко това, разбира се, ще ви уведоми ветеринарният ви лекар, който ще насрочи и часове за посещения за поставянето на въпросните ваксини.

Повечето кученца (може да има известни разлики спрямо мястото, където живеете), се нуждаят от ваксина срещу чума, инфекциозен хепатит, право, параинфлуенца (DAPP), всяка с интервал от три до четири седмици. До навършване на 16 седмици кучето ви трябва да бъде изцяло ваксинирано. 

кученце паркСнимка: iStock

Месечни превантивни обезпаразитяващи средства за кученца

Преди да се отправите към кучешкия парк, вашият домашен любимец трябва да е започнал прием на превантивни средства срещу вътрешни и външни паразити. Това обикновено включва профилактика срещу дирофилариоза, бълхи, кърлежи, акари и чревни паразити. Има много начини да направите това, но най-честият способ е чрез лакомство или малко хапче, което се дава веднъж месечно. 

График за упражнения за домашния ви любимец

Не се препоръчва значително натоварване за кученца от всякакъв размер до навършване на шест месеца. След това, в периода от 6-ия месец до навършване на една година, можете постепенно да увеличите интензитета на упражненията и да правите по-дълги разходки. Все още – с минимално действително тичане.

Важно е да знаете това, тъй като често кутретата буквално не се спират, веднъж озовали се в кучешкия парк. А това лесно може да доведе до претоварване. Тичането не се препоръчва, тъй като то може да причини увреждане на пластините за растеж, подложките на лапите и да увеличи риска от прегряване през лятото. 

График за социализация на малките кученца

Общоприетият критичен възрастов период на социализация при кученцата е 3-14 седмици. Взаимодействията им с други кучета (или липсата на такива) може да има трайни ефекти върху личността и поведението на животното в бъдеще.

кученце паркСнимка: iStock

Дали кучешкият парк е най-добрият вариант за първа разходка на кучето ни?

С нарастването на популярността и достъпността на парковете за кучета се увеличиха и дискусиите дали това са най-добрите места за социализация на четириногите. От ветеринарна гледна точка, това са чести места за рани от битки между домашните любимци и редовно са нулева точка за инфекциозни заболявания.

От гледна точка на психолозите, кучешките паркове често създават кучета, които са по-реактивни към своите себеподобни, като основна причина за това са твърде многото стресиращи взаимодействия. Това може да се дължи на охрана на ресурси, липса на граници, напрежение, свързано с проследяването на твърде много животни и, разбира се, битки помежду им. 

Мястото на малките кученца не е в парковете за кучета, защото те не могат да се научат на правилна социализация в тази среда. Освен това, те не познават границите и сигналите за общуване – неща, които иначе биха гарантирали безопасното им прекарване. Кутретата трябва да се научат как да спазват граници и да поставят свои собствени в контролирана, спокойна среда с четириноги, които познават, вместо с непознати в парка за кучета. 

кученце паркСнимка: iStock

Времето, необходимо за изграждане на добри маниери и припомнянето им, често може да означава, че домашният ви любимец може изобщо да не се озове в кучешкия парк, докато не навърши една годинка. 

 

 

Виж още