Как да разберете дали кучето ви е дехидратирано

куче дехидратация Снимка: iStock

Л ятото е в разгара си. Независимо дали сте почитатели на дългите разходки с домашния си любимец, обичате да се препичате на слънце заедно или прекарвате максимално време на закрито в игри и гушкане, важно е да се уверите, че четириногият ви другар е добре хидратиран.

Дехидратацията може да засегне кучетата ни по различен начин. И това може да се случи дори на закрито, тъй като горещото време навън, съчетано с климатик или ограничен достъп до адекватни количества вода, може да изложи на риск домашния ви любимец. 

куче жегаСнимка: iStock

По същество, дехидратацията при кучетата (както е и при хората) се случва тогава, когато организмът губи повече течности, отколкото задържа. Това е сериозно състояние, което изисква незабавна реакция. Ако забележите, че питомецът ви показва признаци на дехидратация, необходимо е да вземете мерки. Като основно правило – незабавно се свържете с ветеринарния си лекар, ако започнете да забелязвате симптоми. 

Dogsandcats.bg

Симптоми на дехидратация при кучетата

Малко повече задъхване от кучето ви след игра или разходка в горещ летен ден определено е знак, че животното има нужда от пълна купичка с прясна вода. Има обаче и някои по-малко очевидни индикатори, на които трябва да обърнете внимание, за да разберете дали косматият ви другар не е дехидратиран. 

куче дехидратацияСнимка: iStock

Един от най-бързите начини на тестване е чрез леко ощипване на кожата на гърба или в горната част на главата. Добре хидратираната кожа ще се върне с лекота, докато дехидратираната ще има нужда от малко повече време, за да се прибере.

Други показатели:

  • Сухи, лепкави венци
  • Сух нос
  • Обилна слюнка
  • Летаргия и обща липса на енергия
  • Повръщане

куче лято болноСнимка: iStock

Предотвратяване на дехидратация при кучетата през лятото

Да се уверите, че домашният ви любимец няма да се дехидратира е изключително важно, особено през летните месеци. Има някои превантивни мерки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че четириногият ви другар ще бъде добре хидратиран и ще се радва на топлото време пълноценно.

  • Уверете се, че водата му е чиста

Наличието на чиста вода (и паничка) през целия ден е лесен начин да насърчите питомеца си да пие повече. 

куче дехидратацияСнимка: iStock

  • Сложете кубчета лед във водата му

Кубчетата лед са забавен начин да поддържате водата на домашния си любимец вкусна и хладна.

  • Допълване на сухата храна с мокра

Смесването на малко мокра храна към обичайната порция гранули на домашния ви любимец е начин да осигурите допълнителна хидратация, тъй като тя е с по-високо съдържание на вода. 

куче лапи лятоСнимка: iStock

Кучето ни е дехидратирано – какво да правим?

Превенцията е най-добрият начин за справяне с дехидратацията при домашните любимци. Когато забележите симптомите – не бива да губите време, а да се свържете бързо с ветеринарния си лекар. Специалистът ще приложи необходимите грижи въз основа на оценката си за състоянието на кучето ви. 

Вижте още:

Полезни съвети за грижата за домашните любимци през горещите дни

Виж още