Как кучето се грижи за психичното ни здраве

куче човек Снимка: iStock

Н яма нищо по-хубаво от това да се прибереш у дома в края на дълъг ден, а едно пухкаво същество с махаща от радост опашка, да те приветства на вратата! Въпреки че не сме в състояние да проведем двустранен разговор с нашите четириноги приятели, кучетата ни предлагат компания и другарство, които подобряват настроението и менталното ви здраве.

Изследванията показват, че собствениците на домашни любимци се радват на широк спектър от ползи за психическото и физическото здраве, вариращи от намалена тревожност и депресия до подбрено сърдечно-съдово здраве. 

Терминът „най-добър приятел на човека“ е нещо повече от популярен израз – има научни доказателства в подкрепа на ползите от притежаването на куче. Ето какво трябва да знаете за това как да сте собственик на четириного действително влияе в положителна посока на вашето психично състояние.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

9 начина, по които кучетата подобряват менталното здраве на стопаните си

Дори и никога да не сте го изпитвали сами, вероятно сте наясно, че животните отдавна се използват като помощници в терапията на хора. Има редица изследвания, които подкрепят благотворното взаимодействие между пациенти и животни. Известно е, че този тип сесии влияят на настроението, нивата на стрес, тревожност и депресия – дори е доказано, че взаимодействието човек-куче има положително отражение върху физическото здраве, като понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

куче човекСнимка: iStock

А ето и как отглеждането на домашен любимец влияе на психическото ви здраве, често – без дори да го усещате!

 • Хората с кучета са по-малко склонни да страдат от депресия. Домашните любимци осигуряват приятелство, което може да помогне за облекчаване на симптомите на психическо разстройство.
 • Да имате куче помага за понижаване на кръвното ви налягане. Доказано е, че хора с хипертония, които са осиновили куче, покачват значително понижаване на нивото на кръвното налягане след 5 месеца.
 • Играта с куче (или друго животно) може да увеличи производството на допамин и серотонин в мозъка. Това помага за смекчаване на симптомите на тревожност и стрес.
 • Превенция срещу заболяванията на сърцето.Доказано е, че собствениците на домашни любимци имат по-ниски нива на триглицериди и холестерол спрямо хората, които нямат такива. И двете са показатели за сърдечно заболяване.
 • Собствениците на домашни любимци, претърпели инфаркт, са по-склонни да оцелеят от тези без.
 • Хората на възраст над 65 години, които имат куче, посещават около 30% по-малко пъти лекар, отколкото тези, които нямат домашен любимец. 
 • Отглеждането на куче може да повиши вашето ежедневно или седмично ниво на активност, което може да ви помогне да сте във форма, да свалите излишните килограми и да подобрите сърдечно-съдовата си форма.
 • Пациентите с Алцхаймер и деменция изглежда изпитват по-малко стрес и имат по-редки изблици, ако имат куче или котка у дома.
 • Наличието на домашен любимец в дома ви може да бъде полезно да децата, тъй като облекчава тревожността при раздяла, възпитава съпричастност и помага за намаляване на поведенческите проблеми.

Отглеждането на куче може да бъде полезно за всеки етап от живота ви. При хлапетата наличието на домашен любимец у дома може да помогне да се научат на отговорност, а разходката с четириногото е възможност за здравословни упражнения. В някои случаи притежаването на животно може дори да е от полза за психичното здраве на детето. 

дете кучеСнимка: iStock

При по-възрастните хора домашният любимец може да бъде ценен източник на приятелство, както и да помогне за смекчаване на чувството за изолация и самота, като същевременно осигурява и известна структура в ежедневието.

Как да имате куче може да ви помогне да подобрите начина си на живот

Компанията и другарството, които вашето куче предлага ежедневно, могат да бъдат невероятно полезни за психичното ви здраве, но отглеждането на четириного крие и някои други ползи, тъй като в дългосрочен план ни кара да направим някои здравословни промени в начина си на живот.

 • Повишено ниво на активност

Една от основните ви отговорности като собственик на куче, е да го извеждате за ежедневните му разходки. Въпреки че енергийните нива на четириногите варират спрямо породата им, по-голямата част от тях се нуждаят от ежедневна разходка, за да отработят излишната енергия и да поддържат физическото си здраве. А извеждайки животното всеки ден по няколко пъти навън, самите вие ще се насладите на предимствата на повишената активност. 

куче човекСнимка: iStock

 • Добавяне на структура към вашия ден

Кучетата са създания на навика и процъфтяват в рутината. Отглеждането на куче може да ви помогне да изградите структура в деня си, свързана с навиците за хранене и упражнения на вашето четириного приятелче. Доказано е, че установеният график е полезен за хора, които се борят с депресия.

 • Подобряване на самочувствието

Притежаването на куче е голяма отговорност, но изследванията по темата показват, че поемането на отговорност за друго същество може да ви помогне да изградите самочувствие в дългосрочен план. Или с други думи – виждайки, че домашният ви любимец се чувства щастлив с вас, вие постепенно придобивате увереност в способностите си да се грижите и за себе си.

куче човекСнимка: iStock

 • Освобождаване от стреса

Борбата със стреса е ежедневие за всички нас, така че е важно да предприемете стъпки, за да управлявате тези нива. Доказано е, че дори 5-минутната игра с домашния ви любимец повишава настроението, а притежаването на куче като цяло помага за намаляване на безпокойството, депресията и стреса. 

 • Помага ви да се запознаете с нови хора

Да имате куче означава да го водите на разходки и да отскачате регулярно до близкия кучешки парк. Всички тези дейности ви предоставят чудесна възможност за среща и общуване с нови хора, а това може да помогне за облекчаване на чувствата на самота и изолация. Взаимодействието лице в лице е особено полезно за хора на възраст 50 и повече години.

Независимо от възрастта ви, отглеждането на куче може да бъде полезно за вашето психическо и физическо здраве. Между осигуряването на компания и създаването на ежедневна рутина, да имате домашен любимец у дома дава на живота ви усещане за смисъл и цел, което лесно можем да изгубим, когато времената са трудни. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Дали кучето ми мисли, че съм куче?

5 популярни мита за кучетата, които всъщност не са верни

 

Виж още