Какво означава, ако кучето ни повръща бистра течност

куче повръщане Снимка: iStock

К учешкото повръщане може да е бистро, кафяво, кърваво, бяло или жълто. Може и да изглежда леко пенливо. Ако кучето ви е повърнало бистра течност, вероятно се притеснявате и се чудите – на какво се дължи това и какво да правим от тук нататък? 

Защо кучетата повръщат бистра течност?

Прозрачната или бистра течност обикновено се състои от слюнка или вода. В нея може да има или да няма петнисти части, пишат от Vetstreet. Едно от безобидните обяснение зад това е, че животното е изпило наведнъж твърде много вода и е направило това бързо.

куче повръщанеСнимка: iStock

Въпреки че е най-честият възможен сценарий, бистрата течност не означава непременно вода или слюнка. Домашният ви любимец може да е погълнал нещо чисто, което не може да смели. 

Dogsandcats.bg

Ако повръщането се случи само няколко пъти и спре от само себе си, без да има други признаци на заболяване, тогава нямате голяма причина за безпокойство. Сред другите възможности защо едно четириного повръща бистра течност, са:

 • Лошо храносмилане (често поради диетична недискретност, преяждане, препиване и др.);
 • Хипотиреоидизъм
 • Стомашно-чревна обструкция
 • Излагане на токсини
 • Инфекциозни заболявания
 • Панкреатит или друго стомашно-чревно възпаление
 • Паразити

Какво да направим, ако кучето ни повръща прозрачна течност?

Ако кучето ви повърне само веднъж без видима причина, няма нужда да биете аларма. Наблюдавайте питомеца за симптоми като летаргия, диария, загуба на апетит, слабост и други признаци на дискомфорт. Огледайте дома си за доказателства за излагане на токсини или поглъщане на чуждо тяло. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец изглежда нормално и няма промяна в поведението му, продължете мониторинга и следете дали повръщането ще се повтори. Ако се случи отново – пропуснете следващото хранене. Следете за признаци на заболяване и се свържете с ветеринарния си лекар във всеки случай, щом забележите нещо необичайно. 

Лечение на повръщането при кучета

Ако повръщането се случва многократно в рамките на 24 или 48 часа, тогава е време да посетите ветеринарния си лекар. Специалистът ще обсъди с вас скорошната и дългосрочната медицинска история на кучето ви, за това – не забравяйте да му споделите цялата информация, свързана с текущите лекарства и диета на питомеца си. Подгответе се да посочите всичко, което смятате, че вашето куче може да е яло, като растения, химикали или опасни храни.

Ветеринарният ви лекар ще извърши задълбочен преглед, може и да препоръча допълнителни тестове с цел да се установи причината за повръщането. Това обикновено включва изследване на кръв и урина, рентгенова снимка и евентуално – ултразвук. Препоръчаното лечение ще се основава на резултатите от диагностичните изследвания. Най-вероятно е да се наложи прием на медикаменти против гадене, антиациди и/или стомашно-чревни лекарства. 

куче болноСнимка: iStock

Ако ветеринарният ви лекар смята, че вашето куче е било изложено на токсин, тогава лечението ще бъде специфично за този токсин. В някои по-тежки случаи може да се наложи хоспитализация – ако ветеринарният ви лекар е загрижен за други проблеми като дехидратация, панкреатит и инфекциозни заболявания. 

Как да предотвратим повръщането при кучетата

За съжаление, част от заболяванията при кучетата възникват без видима причина. Добрата новина е, че има няколко неща, които можете да направите, за да поддържате здравето на кучето си и по този начин да намалите риска от появата на проблеми като повръщане:

 • Дръжте растенията, химикалите, човешката храна и всякакви други токсини извън обсега на животното;
 • Не позволявайте на питомеца си да ближе, дъвче и яде опасни неща;
 • Не пропускайте рутинните прегледи при ветеринарния си лекар (в идеалния случай – два пъти годишно);
 • Поддържайте здравословна диета и сведете лакомствата до минимум;

Забележка: Материалът има само информативен характер. Свържете се с ветеринарния си лекар максимално бързо, след като забележите признаци на заболяване при домашния си любимец. Ако изчакате или разчитате, че дискомфортът на кучето ви ще мине сам, рискувате състоянието му да се влоши. 

куче болноСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата ядат трева

3 домашни средства за лечение на разстроен стомах при кучетата

 

Виж още