Какво представлява миризмата на куче и как да я ограничим

куче миризма Снимка: iStock

М акар кучетата ни да са страхотни другари и спътници, както и незаменими съквартиранти, те могат да бъдат доста разхвърляни и, нека си го признаем, често миришат зле. Освен това никога не почистват след себе си! 

Ако живеете с домашен любимец (или повече от един), вероятно сте чували реплики по ваш адрес като тази, че „миришете на куче“, например. Преди да се потопим в това как можем да премахнем този аромат от дома си, нека първо се опитаме да разберем защо питомецът ни може да има недотам свеж аромат. 

Какво причинява миризмата на куче?

Кучетата често поемат миризмите от средата, която обитават. По-дребните четириноги, които често дремват в скута ни или върху мебелите у дома, може да попият от техния аромат, докато тези домашни любимци, които прекарват повече време навън обикновено ухаят на природата.

куче миризмаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Миризмите на кучетата варират в зависимост от различни фактори, включително порода, възраст, тип козина, здравословни и медицински състояния, количеството лигавене, активност на открито и, може би най-важното – графикът им за къпане.

Да се справите с тази характерна кучешка миризма може да изглежда като твърде голямо предизвикателство за мнозина, но има някои лесни начини това да се случи.

Как да предпазим къщата си от миризмата на куче?

Най-надеждните начини да предпазите дома си от миризмата на куче включват редовно почистване на всички места, където животното обича да прекарва времето си. Грижата за здравето и външния вид на четириногото също не е за подценяване. Това са наглед прости задачи, които обаче допринасят много за по-приятния аромат в дома ви. 

куче миризмаСнимка: iStock

Но може ли домът ни да не мирише на куче, когато имаме домашен любимец?

Собствениците на кучета често се шегуват, че кучешките косми и миризмите на четириногите са сред ресурсите, които постоянно се обновяват и никога не изчезват напълно. И, разбира се, в тази шега има голяма доза истина. Ако живеете с куче, вероятно сте наясно, че не е реалистично да очаквате, че е възможно напълно да имунизирате дома си срещу миризмата на животното. Точно, както не е възможно да отървете напълно и от аромата на перилния препарат, този на горски дим от камината или на апетитното ястие, което бълбука тихо на котлона в кухнята ви.

Вижте още: Как да поддържаме дома си чист, щом имаме куче

В продължение на повече от 15 години хората от GetRidofThings.com предоставят на собствениците на домашни любимци ръководства тип „направи си сам“, обхващащи често срещани проблеми и миризмата на домашни любимци е един от тях. На въпроса как да се отървете напълно от аромата на косматия си другар, редакторът Джеймс Морган коментира, че: 

„Единственият начин в дома ви да не мирише на куче е да се отървете от самото куче! За съжаление, дори и да звучи безчувствено, няма как това да се случи по друг начин. Ако имате домашен любимец, то трябва да се научите да се справяте с неговите аромати“.

куче миризмаСнимка: iStock

Въпреки че е невъзможно, има начини да намалим миризмите, свързани с домашния ни любимец, които не са ни особено приятни. Предлагаме ви 8 неща, които можете да предприемете на ежедневно ниво, за да придадете на дома си по-свеж и по-малко кучешки аромат. 

  • Поддържайте кучето си чисто

Ако не искате къщата ви да има натрапчив аромат на куче, една от първите стъпки, които можете да предприемете, е да се уверите, че домашният ви любимец е чист. Мръсната козина, причинена от липса на хигиена или търкаляне в мръсотия или изпражнения навън, е най-очевидната причина защо едно четириного мирише зле. 

Редовното къпане с подходящ кучешки шампоан поне веднъж месечно, подрязване на ноктите и изчеткване на козината – всичко това ще помогне за значително подобряване на аромата, който се носи от питомеца ви. И не забравяйте – винаги да почиствате лапите след разходка и игри на открито. 

куче миризмаСнимка: iStock

  • Поддържайте подовете си чисти

Поддържането на добрата хигиена на вашето кученце е добро начало, но ако наистина искате да подобрите миризмата, която се носи из дома ви, следващата стъпка е редовно да почиствате и подовете в него.

Дърво, плочки или ламинат – метете ги редовно, а след това минете и с влажен моп. Ако имате килими, направете си услуга и инвестирайте в добра прахосмукачка. 

Вижте още: Когато едновременно искате куче и чист хол

  • Поддържайте мебелите си чисти

Може и да си мислите, че сте установили правило у дома, което не включва допускане на домашния ви любимец върху мебелите. Но няма как да имате гаранция, че то се спазва във ваше отсъствие, нали? 

куче миризмаСнимка: iStock

Поддържането на мебелите, покрити с одеяла или друг вид предпазни постелки, помага, защото е доста по-лесно да почистите тях, отколкото целия диван. 

  • Поддържайте леглото на домашния си любимец чисто

Искате ли да разберете как да се отървете от миризмата на куче? Ето един важен съвет: Бъдете задълбочени и наблюдателни. Това означава да почиствате редовно всичко, с което вашето куче си взаимодейства, включително одеялото и леглото му. 

кучеСнимка: iStock

Специалистите препоръчват да перете леглото на кучето си веднъж на седмица или две, но ако то е твърде голямо и няма как да сте толкова редовни – можете да го напръскате със смес от оцет и сода за хляб, а след това да използвате прахосмукачка, за довършване. 

  • Не забравяйте за играчките!

Прането на плюшените играчки за кучета е почти толкова важно, колкото и поддържането на леглото на животното, макар че много хора го пренебрегват.  

Вижте още: 7 стари детски играчки, които да дадете на кучето си

Можете да ги хвърлите в пералнята, заедно с леглото и одеялото и ще се учудите, как с минимални усилия от ваша страна те изглеждат като нови!

куче играчкиСнимка: iStock
 

  • Изчистете въздуха

Ако залагате на климатик за поддържане на температурата в дома си, специалистите препоръчват да почистите въздушните филтри, за да „помогнете на пречистването на миризмите от въздуха, да подобрите системите за отопление и охлаждане, като същевременно увеличите максимално циркулацията на въздушния поток“. Идея е и да инвестирате в добър пречиствател на въздух. 

  • Уверете се, че вашето куче е здраво

Може да има медицинска причина, поради която вашето куче мирише по-зле, отколкото би трябвало. Ако къпете животното редовно и се грижите за чистотата в дома си, но все пак не можете да се справите с неприятния аромат, направете посещение при ветеринарния си лекар, за да се уверите, че четириногият ви другар не страда от някое основно заболяване, което да го кара да произвежда повече миризма от обикновено.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 миризми при кучето, които сочат, че нещо не е наред

Сред най-честите причини за „мириса на куче“ са вторични дрожди или бактериални инфекции в ушите или по кожата на животното. 

  • Проявете скритите си детективски способности!

Ако миризмата на куче не идва от самото животно, то може да се наложи да идентифицирате източника й. Често това може да се окаже работа за истински следовател, защото животното може да се е опитало да прикрие белята, която е направило, при това – доста успешно.

Независимо дали се касае за инцидент или домашният ви любимец маркира територията си вътре, UV фенерче може да ви бъде полезно, за да стигнете дори до засъхнали петна от урина. Заслужава си да опитате, нали?

Вижте още: 

5 опасни за кучето ни токсини в домакинските препарати

5 трика за по-лесно и бързо почистване след кучето

Виж още