Кога на кучето започва да му личи, че е бременно?

куче бременност Снимка: iStock

Б ременността при кучетата продължава средно 63 дни, така че времето между зачеването и началото на проявата на симптоми е кратко. Почти няма да забележите физическа промяна през първата половина на бременността, но може да има определени поведенчески промени у косматия ви другар, за които е добре да сте подготвени.

куче бременноСнимка: iStock

Физически промени при бременните кучета

Бременното куче обикновено не показва физически признаци на състоянието си до около 40-ия ден от бременността. Или казано с други думи – не му личи през по-голямата част от нея. След 40-ия ден коремът на женската започва забележимо да се разширява, зърната също се увеличават, а в последната седмица преди раждането от тях дори може да тече малко мляко. 

бременно кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Промени в поведението

Кучето ви може да покаже ранни признаци на бременност, които да проличат в поведението му. Например, около третата и четвъртата седмица от бременността, животното може да изпита сутрешно гадене в продължение на няколко дни, може да има и повръщане. Възможно е бъдещата майка да няма особен апетит или да не изяжда цялото съдържание на паничката си, както до момента. Летаргията и апатията също са характерни за цялата бременност, пишат от Американския киноложки клуб.

Вижте още: Най-честите въпроси и отговори за кучешката бременност

Няколко начина да разберете дали вашето куче е бременно

  • Ранни признаци

През първите няколко седмици има много малко външни признаци, така че няма как да забележите, че кучето ви е бременно. Сутрешното гадене засяга някои четириноги, но то обикновено продължава едва няколко дни, средно – между 3-тата до 4-тата седмица. То се причинява от хормонални промени. Те са в основата и на умората и липсата на апетит, които се проявяват при бъдещата майка през този период. 

бременно кучеСнимка: iStock

  • По-късни знаци

До края на втория триместър коремът на вашето куче видимо ще стане по-голям. През това време ( около 40-ия ден) зърната стават по-тъмни и по-големи. С наближаването на термина, гърдите на животното се увеличават и от тях може да изтече малко млечна течност. 

С течение на времето бременният корем на вашето куче ще стане по-голям и може леко да се люлее под него, докато ходи. През последните две седмици от бременността може да видите и почувствате как растящите кутрета се движат в корема на бъдещата майка. 

бременно кучеСнимка: iStock

Кучетата са бременни около 63 дни, което се измерва от деня, в който овулират (освобождават яйцеклетките си) до деня, в който се раждат малките им кученца. Подобно на хората, бременността при четириногите се разделя на три триместъра, всеки с продължителност от 21 дни. През всеки от тях следва да водите кучето на ветеринарен преглед и да следвате съветите на специалиста относно грижите за него. 

Вижте още:

Ще отхвърли ли женската малките кученца, ако ги докоснем

На каква възраст кучетата могат да забременеят

12 признака на фалшива бременност при кучетата

Виж още