На каква възраст кучетата могат да забременеят

куче бременно Снимка: iStock

М алко са нещата на света, които са толкова сладки и неустоими, колкото новородените кученца! Безспорно ако отглеждате женска и дойде момент домашният ви любимец да се сдобие с малки, сте готови да приветствате котилото от мъници с отворени обятия – в това не се съмняваме! 

Много от собствениците на женски кучета се чудят – на каква възраст косматите им другари могат да се сдобият с малки? Е, това зависи от техните размер и порода.

кучеСнимка: iStock

Вашият домашен любимец може да забременее още по време на първото си разгонване, което се случва обикновено около 6-ия месец. Макар че и това „правило“ има своите изключения – някои по-дребни четириноги могат да се разгонят още на четири месеца, така че на практика няма да мине много време, преди вашата малка принцеса да има своите малки.

Dogsandcats.bg

Ветеринарните лекари не препоръчват размножаване по време на първото разгонване, тъй като животното все още расте и се развива. 

Някои по-едри породи може да не се разгонят за първи път, докато не навършат 12 до 18 месеца. Най-общо казано, колкото по-голямо е кучето, толкова повече време ще отнеме да достигне до полова зрялост. Всяко четириного обаче е различно и може да отнеме до няколко години, преди цикълът да се регулира. 

куче бременноСнимка: iStock

Женските кучета могат да продължат да забременяват и да раждат през целия си живот. При домашни любимци на 7 или повече години обаче, времето между циклите може да се увеличи, а здравословните проблеми, свързани с възрастта, да направят бременността по-опасна за животното. 

Вижте още: Настъпва ли менопауза при женските кучета

Кои са признаците, че кучето ви е готово да забременее

Ще разберете, че домашният ви любимец вече може да забременее, когато се разгони за първи път. Известен още като еструс, този етап от репродуктивния цикъл се случва приблизително на всеки шест месеца и продължава между 2 до 4 седмици. Женските могат да забременеят само през това време. 

Вижте още: Как да се грижим за разгонено куче

Точно като хората, и при кучетата се наблюдават промени в поведението и други симптоми, свързани с всички четири етапа на еструса. 

Промените в поведението обикновено настъпват по време на проеструс, който настъпва точно преди кучето да е най-фертилно. Тогава то започва да„маркира“ — или да движи опашката си настрани, за да сигнализира на мъжките, че е готово за чифтосване. Така те, а и вие ще знаете, че е готово!Вагиналното кървене и воднистият секрет също се появяват на този етап.

куче бременноСнимка: iStock

Език на тялото

Сред някои от признаците, които вашето куче ще покаже, свързани с факта, че вече е полово зряло и готово да забременее, са:

  • Обща тревожност
  • Прибирана на опашката между задните крака
  • Вдигната нагоре опашка
  • Вагинално кървене и/или секреция
  • Често уриниране
  • Агресия към женски кучета
  • Изключителна любвеобилност към собственика 

Науката зад кучешката бременност

Най-вероятно е женската да забременее по време на втория етап от еструса. Той обикновено продължава между 5 и 10 дни, но може да отнеме до 24 дни. Кръвният поток постепенно намалява или спира, а секретът обикновено променя цвета си от кафяв до бистър. 

В тялото на кучето настъпват хормонални промени, съпътствани от овулация. Важно е да имате предвид, че мъжките кучета могат да подушат феромоните на женската от километри разстояние, а вашият домашен любимец със сигурност ще им даде сигнал, че е готова за чифтосване, като държи опашката си леко в страни. 

куче бременноСнимка: iStock

Вижте още: По-добре ли е за женското куче, ако има поне едно котило

Понякога разгонените женски кучета могат да станат агресивни към други себеподобни. Ако искате да знаете с точност кога е оптималното време, подходящо за размножаване на вашата женска, ветеринарният ви лекар може да направи вагинална цитонамазка и кръвен тест.

Как да разберете дали вашето куче е бременно

Освен очевидни признаци като наддаване на тегло, подути зърна и промени в поведението, най-добрият начин да определите дали вашето куче е бременно, е да посетите ветеринарния си лекар. 

куче бременноСнимка: iStock

Колко време продължава бременността при кучетата?

Бременността при четириногите може да продължи от 8 до 10 седмици след зачеването, обикновено – около 9 седмици. 

Съвети за безопасност за кучета, достигнали полова зрялост

  • Уверете се, че женската е здрава и на подходяща възраст.
  • Ако не искате домашният ви любимец да забременее, стерилизирайте го или го дръжте далеч от мъжки.
  • Наблюдавайте внимателно вашето куче и незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако забележите отделяне на секрет от влагалището.

Вижте още: Фалшива бременност при кучетата

Виж още