Кои са по-добри приятели – кучетата или котките?

куче и котка Снимка: iStock

О т векове хората се борят с този въпрос, той ни събира, но и разделя: котки или кучета?

Любителите на кучета твърдят, че питомците им, които са еволюирали заедно с хората в продължение на много хилядолетия, са единственият вид, който действително истински разбира и цени стопаните си. 

На другата плоскост са котешките ентусиасти, които настояват, че въпреки че котките може да не го показват по същите явни начини като кучетата, те също са силно привързани към любимите си хора и ги обичат. И така достигаме (отново) до въпроса – кой е по-добрият приятел на хората: кучетата или котките? 

Скорошно проучване по темата се опитва да събере данни за възприятията на хората спрямо емоциите на домашните им любимци. Изследването, ръководено от Минори Арахорн от катедрата към Висшето училище по литература към университета в Киото в Япония, е публикувано в списанието Behavioural Processes. В него собствениците на домашни любимци, отглеждали съответно котка или куче, са помолени да опишат различни поведения, които са наблюдавали при косматите си другари. Получените данни са анализирани, за да се определи дали собственикът смята своя питомец за „член на семейството“. Любопитното е, че мнозинството от хора възприемат и кучетата, и котките по този начин. 

Dogsandcats.bg

куче и коткаСнимка: iStock

Експериментът обаче е установил и, че това чувство е много по-силно осезаемо при собствениците на кучета.

Друг фактор, на базата на който би могло да се направи сравнение, са начините, по които собствениците на кучета и котки възприемат емоциите (щастие, гняв, страх и тн.) на домашните си любимци. И въпреки че, когато става дума за възприемане на сложни чувства като съчувствие или състрадание, изглежда, че има значителна разлика между котките и кучетата, то вторите са по-склонни да демонстрират подобни емоции.

Означава ли всичко това, че котките заслужават репутацията си на по-отдалечени, дистанцирани или несимпатични? Може би. Джон Брадшоу, експерт по поведението на котките към университета в Бристол и автор на книгата „Котешки усет“, изказва теорията, че мъркащите домашни любимци всъщност не ни разбират. 

Брадшоу твърди, че неговото изследване дава доказателства, че „кучетата ни възприемат като различни от себе си, но веднага, щом видят човек, те променят поведението си“. Докато за котките, той споделя, че: „все още няма достатъчно открия за поведението на котките, които да подсказват, че имат отделно място в сърцето си, където ни поставят, когато общуват с нас… Да, те вдигат опашките си във въздиха, търкат се в краката ни, дремват в скута ни и ни почистват, но всичко това са все поведения, които прилагат и една към друга“.

куче и коткаСнимка: iStock

Изводите от гореспоменатото проучване заключват, че „в сравнение със собствениците на кучета, хората, които отглеждат котки възприемат своите домашни любимци като по-малко емоционални“. Между това заключение и изследванията, направени от Брадшоу, може да се изведе твърдението, че котките и кучетата ни разбират и възприемат по различен начин.

Разбира се, личностите варират според отделните домашни любимци. Като цяло обаче, котките са по-малко отзивчиви, по-трудно обучаеми и по-малко (поне така показват самите те) развълнувани да ни видят, отколкото кучетата. 

И така: котки или кучета?

Ние бихме казали: и двете.

 

 

 

Виж още