Могат ли ароматизаторите за кола да навредят на кучето ни

куче кола Снимка: iStock

К олата ви е придобила особен аромат, може би защото редовно возите в нея домашния си любимец? И сега сте в търсене на ароматизатор, който ще ви помогне да освежите автомобила си, но се притеснявате дали е безопасен или не за косматия ви другар. Ако сте изправени пред подобна дилема, то не сте единствени! Много собственици на четириноги се питат: Има ли ароматизатори за кола, които могат да навредят на домашния ни любимец? 

куче колаСнимка: iStock

Притеснения, свързани с ароматизаторите за коли

Независимо дали ароматизаторът за автомобил, който използвате, е под формата на спрей или виси под огледалото ви за обратно виждане, той може да бъде токсичен за домашния ви любимец поради летливите органични съединения или ЛОС, които съдържа. 

Летливите органични съединения причиняват разпръскването на аромата вътре в спрея или в щипката на вентилационния отвор на автомобила във въздуха. Макар да освежават колата ви, те могат да имат и

Dogsandcats.bg

някои отрицателни последици върху здравето на хората и животните, като главоболие, респираторни проблеми, дразнене на носа, очите и гърлото, гадене, увреждане на бъбреците, черния дроб и нервната система. 

Вижте още: Безопасни ли са освежителите за въздух за кучето ни

Друг проблем, свързан с ароматизаторите за автомбили е, че те могат да съдържат етерични масла, някои от които могат да бъдат опасни за домашния ви любимец, особено ако животното страда от респираторен проблем. Когато четириногото вдишва етерични масла от въздуха, то поема миниатюрни капчици масло, които отиват в белите му дробове.

куче колаСнимка: iStock

Използване на елиминатори на миризми

Вместо да използвате освежители за кола, заложете на нетоксичен елиминатор за миризми. Можете да откриете различни спрейове за отстраняване на неприятни аромати в магазините за домашни любимци или онлайн. Те не съдържат опасни съставки, подобно на ароматизаторите за автомобили. 

Друг вариант е да вземете пречиствател на въздух за колата си. Така несамо ще елиминирате замърсителите, но и ще я накарате да мирише по-добре. 

куче колаСнимка: iStock

Опитайте естествени освежители за въздух

Може да не е необходимо да купувате специален ароматизатор за колата си, ако заложите на естествени алтернативи, с които да внесете свежа нотка. Можете да поставите смляно кафе в торбичка в колата си за една нощ, за да абсорбира неприятните миризми. Букет от свежи билки или растения от градината също е добър естествен ароматизатор – просто го поставете в буркан с вода на задната седалка за една нощ. 

куче колаСнимка: iStock

Вижте още: Цветята, които няма да навредят на кучето ви

Други начини да поддържате колата си чиста и свежа

Можете да се справите с миризмата на домашния си любимец, като почиствате колата си редовно с помощта на прахосмукачка и естествен препарат, подходящ за домашни любимци. Добре е да правите основно почистване на автомивка поне веднъж месечно.

Ефективен и безопасен почистващ препарат за домашни любимци, който можете да си направите сами, е смес от оцет и вода, в съотношение едно към две. В зоомагазините продават и почистващи препарати, подходящи за домашни любимци.

Ако домашният ви любимец пътува редовно с вас в колата, снабдете се с покривала за седалки, за да ги предпазите. Намерете калъфи, които се свалят и можете да изперете лесно в машина или на ръка. Преди кучето да се качи в автомобила ви, почиствайте лапите му с помощта на кърпа.

куче колаСнимка: iStock

В заключение, ароматизаторите за кола не са безопасни за домашните ни любимци. Или поне – голяма част от тях. Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да освежите колата си, без да навредите на косматия си другар. Изпробвайте идеите, които ви описахме по-горе – за да шофирате в свежа кола, а кучето ви спокойно да се вози с вас, наслаждавайки се на пътуването!

Вижте още: 

Кучето ви постоянно киха? Ето възможните причини за това

 

Виж още