Кучето ви постоянно киха? Ето възможните причини за това

куче кихане Снимка: iStock

А ко установите, че несъзнателно казвате „Наздраве!“ на кучето си твърде често, може би се питате защо домашният ви любимец киха. Дали това поведение е нормално или е време да посетите ветеринарния си лекар?

куче киханеСнимка: iStock

Обикновено кучетата кихат поради определено физическо състояние, като алергия или носни акари. Може да се дължи на нещо, което гъделичка носа им, точно както при нас. А понякога това е поведенчески проблем. 

Вижте 10 най-чести причини защо четириногите кихат, за да стесните възможностите и да се ориентирате по-лесно кога е време да посетите ветеринарния си лекар. 

Dogsandcats.bg

Опасно ли е това, че кучето ми киха многократно?

Кихането само по себе си обикновено не е нещо, за което трябва да се тревожите твърде много.

То най-често се дължи на:

  • Вълнение

Може да звучи странно, но някои кучета кихат, когато се забавляват. Това често е знак, че те се чувстват много развълнувани и щастливи. Понякога кихането може и да е форма на поздрав – когато се вълнуват да видят определен човек или друго четириного. 

куче киханеСнимка: iStock

Признаците, че кучето ви киха поради вълнение, включват: махане с опашка, игрива поза „лък“, усмихване с леко отворена уста, лай.

  • Алергии

Кучетата могат да страдат от алергии точно като хората. И един от издайническите им признаци е именно повтарящото се кихане. Алергените често идват с околната среда: полени, прах и растения – всички те могат да раздразнят питомеца ви, а в някои случаи и непоносимост към храна може да отключи кихането. 

След установяване на алергията, ветеринарният ви лекар може да препоръча медикаменти на основата на антихистамин, за да контролирате пристъпите на животното.

Признаците, че кучето ви киха поради алергия, включват: възпалени очи, хрипове, зачервяване на кожата, сърбеж, копривна треска, ушни инфекции, прекомерно облизване на лапи. 

куче киханеСнимка: iStock

  • Въздушни тригери

Дори кучето ви да не е алергично към дадено вещество, определени частици във въздуха все пак могат да раздразнят носните му тъкани и да доведат до непрекъснато кихане. Най-често срещаните дразнители включват прах, полени, дим и домашни ароматизатори/свещи. Обикновено, ако премахнете дразнителя или смените локацията на кучето, кихането ще спре. 

Признаците, че кучето ви киха поради въздушни дразнители, включват: влажни очи, кашлица и/или хрипове.

куче киханеСнимка: iStock

  • Гъбична инфекция

Спорите на гъбичките могат да си проправят път в носната кухина на домашния ви любимец и да си направят там лагер, което да доведе до силно кихане. Аспергилозата е една от най-честите гъбични инфекции, които измъчват четириногите. Животни с увредена имунна система, както и тези с по-дълги носове са изложени на най-голям риск от заразяване с гъбичките аспергилус.

Признаците, че кучето ви киха поради гъбична инфекция, включват: назален секрет, със сили без кръв, подуване на носа, загуба на пигмент около носа, липса на енергия и апетит.

куче киханеСнимка: iStock

  • Носни акари

Носните акари са малки паразити, които кучетата могат да получат директно от други четириноги или от околната среда. За съжаление, те са доста трудни за забелязване с невъоръжено око. Вашият ветеринарен лекар ще трябва да извърши диагностика, за да определи дали точно това е причината за кихането на кучето ви.

Признаците, че кучето ви киха поради назални акари, включват: кървене от ноздрите, секреция от носа, клатене на главата, липса на апетит.

куче киханеСнимка: iStock

  • Зъбен абсцес

Корените на горните зъби на кучето се намират близо до кухината на синусите. Следователно, ако четириногото има проблеми с тях, това може да е причината за кихането му. Тази ситуация често възниква, когато някой от горните молари или премолари се инфектира, което води до абсцес на зъбния корен.

Признаците, че кучето ви киха поради зъбен абсцес, включват: Хрема, подуване около бузата или под окото, болка при дъвчене, липса на апетит и енергия, треска.

  • Чужд предмет

Нещо, заседнало в носа на вашето куче, разбираемо, може да причини неконтролируемо кихане, тъй като гъделичка чувствителните тъкани в носната кухина. Това може да е всичко – полен, парче трева, камъче... 

куче киханеСнимка: iStock

Този тип кихане обикновено се появява внезапно, а ако четириногото не спира да киха и подозирате, че може да има нещо, заседнало в носа му, наблюдавайте го внимателно, за да видите дали ще се отърве от дразнителя само. Ако не сте сигурни, че това се случва, ще се наложи да направите посещение на ветеринарния си лекар. 

Признаците, че кучето ви киха поради чужд предмет в носа, включват: кръв от ноздрите, сърбеж, животното постоянно притиска с лапи носа си.

  • Тумор на носа

За съжаление на всички стопани на четириноги, ракът е състояние, което може да се развие навсякъде по тялото на кучето, включително носа му. Назалните тумори съставляват около 1% от всички ракови заболявания при кучетата и обикновено се наблюдават при по-възрастни четириноги. Добрата новина е, този конкретен вид рак е сравнително по-рядко срещан. 

Признаците, че кучето ви киха поради назални тумори, включват: хрема, кръв от ноздрите, натискане на лицето, подуване на муцуната, шумно дишане.

куче киханеСнимка: iStock

  • Предразположение на породата

За съжаление, някои породи просто са по-склонни да кихат в сравнение с други. Това се отнася най-вече за брахицефалните кучета (с плоски лица) като Мопс, Френски булдог, Боксер или Бостън териер.

Това се дължи на скъсените им дихателни пътища. Няколко кихания тук и там не са причина за тревога, но е добре да следите питомеца си, тъй като тези породи могат да развият и по-сериозни проблеми със здравето. 

Честите симптоми на кихане при брахицефалните кучета включват: кашлица, хрипове, задъхване, повръщане, тежко дишане, бледи венци, свиване.

куче киханеСнимка: iStock

В повечето случаи кихането е нещо нормално при домашните ни любимци. Ако обаче кучето ви не показва никакви признаци на спиране или ако забележите, че редовно има пристъпи на кихане, които просто не спират, не губете време преди да посетите ветеринарния си лекар. Хрипове или тежко дишане, придружени от кихане, също изискват спешна помощ.

Вижте още: 

Защо не бива да даваме човешки витамини на кучето си

Как да предпазим кожата на кучето си от изсушаване през зимата

Виж още