Можем ли да кастрираме по-възрастно куче?

куче Снимка: iStock

Д окато кучетата, осиновени от приюти за животни, обичайно вече са стерилизирани/кастрирани, понякога може да се случи и така, че да се окажете с възрастно куче, което по една или друга причина не е претърпяло подобна интервенция. Независимо дали сте взели решение да не развъждате животното или сте го спасили от улицата, кастрацията има ползи, свързани с поведението и здравето му, което кара ветеринарните лекари силно да я препоръчват. При това – дори за по-възрастни кучета.

кучеСнимка: iStock

И въпреки че операцията за стерилизация/кастрация има повишен риск, едно здраво куче може да премине през нея без това да предизвика допълнителни усложнения.

Какво представлява процедурата за стерилизация/кастрация при кучетата

Ако имате женско куче, то ще бъде стерилизирано. По време на интервенцията ветеринарният лекар ще премахне матката и двата яйчника на животното, като така стопира възможността за размножаване на животното. За целта се прави малък разрез на хълбока или корема. След процедурата кучето няма да има вече периоди на разгонване и повече няма да привлича мъжки след себе си.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Вижте още: На какво мирише едно разгонено куче

В случай, че сте стопани на мъжко четириного, то ще бъде кастрирано. По време на операцията, посредством малък разрез, ще бъдат премахнати двата тестиса от скротума му. По този начин животното няма да може да се възпроизведе. 

И двете операции се извършват под обща анестезия. Ако животното е в приют или развъдник, обикновено интервенцията се случва още там, преди да се подходи към процедурата по осиновяването му. 

Загриженост за безопасността на по-възрастните кучета

Обикновено ветеринарните лекари обсъждат със собствениците на домашни любимци, че най-доброто време за стерилизация или кастрация е в ранна възраст, преди животните да достигнат полова зрялост. Това, разбира се, е индивидуално, но обикновено се случва между пет-шест месеца. 

кучеСнимка: iStock

Половата зрялост означава, че женската преминава в първия си период на разгонване и може да се чифтоса с цел размножаване. А за непокътнатите мъжки тя се изразява в промени в поведението като по-често уриниране с цел маркиране на територия, преследване на разгонени женски кучета и битки с други себеподобни.

Вижте още: Как да прикрием аромата на разгонено куче

Кучетата се считат за възрастни, когато навършат 7 години. Ако до този момент не сте стерилизирали или кастрирали животното, то трябва да знаете, че интервенцията  вече става с по-висок риск от усложнения.

възрастно кучеСнимка: iStock

В случай, че косматият ви другар е и с наднормено тегло или има друг тип здравословни проблеми, тогава ветеринарният ви лекар може да откаже да извърши операцията поради страх или тревожни странични ефекти. Вашият домашен любимец трябва да може да реагира добре и на болкоуспокояващи, тъй като ще се наложи да ги приема за известен период от време след операцията.

Като цяло, докато вашето куче е здраво и може да му бъде поставена упойка, без това да провокира някакви рискове, той или тя ще може да се подложи на операция за стерилизация или кастрация. Имайте предвид обаче, че във всички случаи възстановяването ще отнеме повече време, отколкото при едно по-младо куче. Не забравяйте да следвате препоръките на ветеринарния си лекар относно възстановяването на животното, осигурете му достатъчна почивка и спазвайте графика с всички болкоуспокояващи, които трябва да дадете на животното.

възрастно кучеСнимка: iStock

Причини за стерилизация или кастрация на кучето

Наред с контрола на популацията, има и други предимства, когато става въпрос за стерилизация и кастрация – включително ползи за здравето на четириногите. 

Стерилизацията на женските може да помогне за предотвратяване появата на тумори на гърдата, рак на млечната жлеза и инфекция на матката. При мъжките пък, кастрацията служи като превенция срещу заболяване на простата и животозастрашаващ рак на тестисите. 

Има и немалко поведенчески ползи. Вашият кастриран мъжки питомец вероятно ще се държи по-добре и няма да бяга след разгонени женски, нито ще има необходимост да маркира територията си толкова настоятелно. По-ниските нива на агресия и по-кротко поведение също са характерни за четириноги, преминали през интервенцията. И тъй като вашата женска няма да се разгонва, то няма да се изпуска в дома ви, няма да има кръв, нито промени в поведението с цел привличане на мъжки.

възрастно кучеСнимка: iStock

Важно е да отбележим обаче, че стерилизирането на кучето ви ще помогне за управление на хормоните, които допринасят за определено лошо поведение, но то няма да го промени изцяло. Ако искате да постигнете това, то ще трябва да намерите добър треньор и да обедините усилия с него за постигане на по-дългосрочни цели. 

Вижте още: 

Променя ли действително кастрацията поведението на кучето

На каква възраст кучетата могат да забременеят

 

 

Виж още