Опасни ли са ароматизираните свещи за кучетата ни

куче Снимка: iStock

У ютът, който внася в дома ни дори и една запалена свещ, е изключително приятен – особено в края на тежък работен ден или през зимата. Ако и вие сте почитатели на този „хюга“ елемент в дома си, то сигурно сте си задавали въпроса дали свещите с различни аромати са опасни за домашния ви любимец. Ако е така, то имаме за вас две новини. Добрата: Свещите са опасни за кучетата само, ако съдържат някои специфични съставки или животните погълнат големи парчета от тях. А лошата: Ако питомецът ви погълне по-голямо количество от свещта, това може да му причини сериозни храносмилателни проблеми. 

Размерът на кучето, количеството свещ, което е погълнало или вдишало, съставките в нея и здравословното състояние на самото животно са ключовите фактори, които определят колко сериозна е ситуацията. 

Токсичните съставки в ароматизираните свещи

Етеричните масла, които се съдържат в повечето ароматизирани свещи, са силно концентрирани течни съединения, извлечени от определени растения. Те често се използват за придаване на силните и апетитни аромати на свещите, които обичаме да палим у дома. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За съжаление, етеричните масла са силно токсични за кучетата ни. Според специалистите от VCA Ark Animal Hospital, най-вредни за домашния ни любимец са маслата, извлечени от: чаено дърво, мента, бор, бреза, канела и цитруси. 

Известно е, че при поглъщане тези етерични масла могат да причинят увреждане на черния дроб и нервната система при четириногите, да не говорим, че водят до дразнене в устата и гърлото. 

Паленето на ароматизирани свещи не е непременно опасно, стига домашният ви любимец да не проявява интерес към тях. Те не са опасни при вдишване, но точно като някои хора, има определени кучета, които могат да бъдат по-чувствителни към миризми, коментират ветеринарни лекари. 

Домашни любимци, диагностицирани със състояния като астма или проблеми с дишането, не бива да стоят дълго в затворена стая, в която има запалени свещи. Силната миризма може да предизвика и алергична реакция у някои четириноги. За това, ако забележите, че косматият ви другар киха, кашля, чеше се, има хрипове или прекомерно сълзене от очите, това може да значи, че има непоносимост към определен аромат. 

кучеСнимка: iStock

Парафиновият восък е другата най-опасна съставка за любимите ни кучета, която има в масово произвежданите свещи. В запалено състояние той отделя някои канцерогени във въздуха, които не са здравословни нито за вас, нито за косматия ви другар. За това е по-добре да се придържате към органични свещи от соя, кокос или пчелен восък. Разбира се, това далеч не значи, че дъвченето на свещ, направена от органичен восък е добро за домашния ви любимец.

И накрая – не забравяйте за фитила. Често той е закрепен за самата свещ с малко парченце метал, което би могло да нарани вътрешностите на кучето ви при поглъщане. Самите фитили могат да причинят задавяне и последвали храносмилателни проблеми. 

Тъй като всяка свещ съдържа уникални съставки, четете внимателно етикетите, за да знаете с какво си имате работа. 

Най-добрите свещи за собствениците на домашни любимци

Както споменахме по-горе, няма да сбъркате, ако избирате свещи от соев, кокосов или пчелен восък. Те са не само по-добри за дихателната система на животното, но и се разпадат по-лесно, ако бъдат случайно погълнати.

кучеСнимка: iStock

Свещи с неизбелени, памучни фитили също са далеч по-безопасен вариант от стандартните. Ако са неароматизирани, те представляват по-малък риск в случаите, когато животното е диагностицирано с астма или има проблеми с дишането.

И накрая – ако домашният ви любимец е по-буен и обича да играе с всичко, до което успее да се докопа, по-добре е да се придържате към безпламъчни свещи, работещи с батерии. Това елеминира вероятността животното да погълне вредни вещества или химикали. Освен това, ако животното събори нещо, няма да се тревожите, че ще избухне пожар. Поставянето на свещите извън обсега на домашния ви любимец също винаги е умен ход.

 

Вижте още: 

Безопасно ли е за кучето да пие от общи купи за вода

5 неща, с които правите кучето си щастливо

Виж още