5 признака, че кучето ви може би е бременно

куче Снимка: iStock

Б ременността при женските кучета трае около два месеца (между 58 до 68 дни). За да направите всичко възможно през този период те да се чувстват максимално добре – времето е от съществено значение. А, понякога първите признаци, че любимото ви животно чака малки са много фини и трудно забележими. За да имате време да се погрижите за косматия ви приятел и да се подготвите за бъдещото му потомство – предлагаме ви 5 признака, по които ще познаете, че кучето ви може би е бременно. 

  • Промени в апетита

През първите дни на бременността може да забележите, че домашният ви любимец не яде толкова, колкото е нормално за него. Приблизително по средата на бременността апетитът на женската се увеличава (респективно – и теглото й). 

Малко след първия месец на бременността се препоръчва да започнете да давате на кучето и храна за бременни. Стремете се тя винаги да е на разположение – от решаващо значение е бъдещата майка да се храни добре.

Вижте още: Как да храним кучето си по време на бременност

Dogsandcats.bg
  • Промени в енергийните нива

Ако едно куче очаква поколение, то може да не проявява обичайното си поведение. Ще забележите намаляване на ежедневната физическа активност – може да не тича да ви посрещне на вратата или да се изморява по-бързо по време на разходка. Ветеринарните лекари съветват – въпреки промените в енергийните нива на бременните кучета – не ограничавайте дейностите им.

кучеСнимка: iStock

  • Сутрешно гадене

Подобно на този период при хората, промените в кучешките хормони, които настъпват заедно с бременността, могат да накарат кучето ви да повръща в ранните й етапи. Това не се случва при всички четириноги. Ако повръщането не спира в продължение на няколко дни или ви изглежда прекомерно – свържете се с ветеринарния си лекар за консултация. 

  • Промени в тялото

Характерните промени в тялото на бременните кучета включват: промяна на формата и цвета на зърната – те ще станат по-тъмни и забележими, а понякога от тях може да изтича малко течност, подобна на мляко. Очаквайте женската да наддаде на тегло, ще забележите и подуване на корема – някъде около 35-ия до 40-ия ден от бременността.

кучеСнимка: iStock

  • Проява на майчински инстинкт

Когато наближи датата на раждане, ще забележите нетипично за домашния ви любимец поведение. Бъдещата майка ще започне да си „изгражда гнездо“. Това значи, че тя ще търси по-тихо, топло пространство, където да се чувства комфортно и в безопасност заедно с малките си. Можете да помогнете на кучето като обособите някоя част на дома си за целта. Сложете детски басейн или кучешко легло (на него ще се случи раждането, за това – по-добре е да е нещо по-старо), наредете отгоре стари кърпи или одеяло и го поставете на някое място в дома си, където обичайно няма движение и е по-уединено. Важно е по време на раждането и в първите часове след това – майката и кутретата й да се чувстват максимално спокойно и комфортно. 

Има и други начини да се потвърди бременността на женското куче. Можете да го заведете при ветеринарния си лекар, който да направи кръвен тест за релаксин (хормон, произвеждан от плацентата) или ултразвук – за да види пулса на малките. Тези тестове обаче, могат да дадат фалшиви отрицателни резултати ако са направени преди четвъртата седмица от бременността. 

кучеСнимка: iStock

Да следите внимателно поведението и промените във външния вид на домашния си любимец в седмиците след чифтосването с мъжки с цел размножаване – това е най-бързият начин да разберете дали семейството ви ще се увеличи с още четириноги членове.

Разбира се – задължително е да посетите ветеринарния си лекар след четвъртата седмица, за да потвърди подозренията ви. А и, ако може, да ви насочи колко кученца да очаквате! 

 

Вижте още:

Как протича бременността при кучетата

По колко малки раждат различните кучета

 

 

 

 

 

 

Виж още