Американски булдог

американски булдог Снимка: Istock

Други имена

American Bulldog, Old Country Bulldog, Old English White

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

63 см. 69 см.

Тегло

30 - 52 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Корените на породата ни отвеждат в Северна Америка, където първите преселници донасят със себе си булдозите, за да ги използват предимно за охрана и кучешки боеве. По това време не се правели изложби и никой не подозирал, че след време Aмериканският булдог ще стане толкова известно и предпочитано именно заради родословието си куче. Цялото внимание на селекционерите било насочено към работните качества на животното. А то притежава изобилие от тях и сравнително бързо получило широко разпространение. 

В различните райони под влияние на местните особености и личния вкус на селекционерите типът получил много разновидности, повечето от които не са признати от официалните организации на любителите на кучета. 

През 1910 година представители на породата за първи път участват в кучешки боеве. Мълавата гласи, че Американските булдози излизали победители дори при битка с вълк.

Външен вид

Американският булдог е куче, което може да пази къщата, да служи за охрана и да защитава стопанина си. Мощно, внушаващо респект куче с голяма глава, масивни челюсти и широки скули. Муцуната е широка и къса, устните – месести и увиснали. Очите – с бадемовидна форма, а ушите – със среден размер, разположени високо на главата. Гърдите са широки и дълбоки, ребрата се очертават, а тялото е атлетично и мускулесто. Опашката – не много дълга, обикновено се купира. 

Dogsandcats.bg

Козината на американския булдог е мека, гладка и къса, бяла на цвят, като се допускаъ и розови петънца. 

Американският булдог съчетава в себе си хармонично сила, респектиращ външен вид и чудесни работни качестваОт породата са обособени два типа: класически и стандартен. Те се различават коренно и ако човек не знае, че са от една порода, трудно би се ориентирал. Американският булдог от стандартен тип е с по-леко тегло, по-подвижен и пъргав, издръжлив на дълги разстояния и спортни тренировки. При класическият тип е с мощно тяло и крайници, едра глава и къса муцуна.

Характер

Американският булдог е уверен, енергичен и дружелюбен домашен любимец, но в същото време присъщо му е и желанието да доминира. Безстрашен и лоялен пазач, това куче не би се поколебало да нападне всеки, които представлява заплаха за стопанина му, дори с цената на собствения си живот. Благодарение на вродената си интелигентност, те могат да се ползват за различни цели – пазач на дома, охрана на стадо, защита. Енергични кучета, на които са им необходими дълги разходки и игри, активният начин на живот на собствениците им е за предпочитане, за да не се “отегчи” кучето и да започне да дъвче каквото му попадне.

Предпочитан заради интелекта си, Американският булдог се радва на голяма популярност сред редица световноизвестни личности, спортисти и холивудски звезди. 

Сред недостатъците на характера на тези кучета е силния им инстинкт да защитават собствениците си. За това е добре да се социализират от малки, да се извеждат и срещат с непознати, за да не проявяват агресия към чужди за него хора.

Здраве

Като цяло Американският булдог се радва на добро здраве. Въпреки това породата е предразположена към някои заболявания, сред които: тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, обърнат клепач, едностранна и двустранна глухота. Сравнително често срещани са и различни инфекции на ушите, болести на сърцето, проблеми със задните крака.

Грижа

Американският булдог не е порода, която изисква прекалени грижи от страна на стопанина си. Ако го отглеждате в апартамент, необходимо е да му осигурите дълги разходки. Желателно е да не го пускате без повод, особено в градска среда, тъй като това е куче със силно изразен ловен инстинкт. Това го кара да преследва движещи се обекти и животни, като котки, например. 

Два пъти в годината кучето сменя козината си, така че се пригответе за скубане. По това време е добре да го сресвате с четка внимателно, поне по един път седмично. Честото къпане не се препоръчва заради възможните ушни инфекции. Именно заради тях редовно трябва да проверявате чистотата на ушите на любимеца си. 

Дресировката на булдозите е абсолютно необходима, защото в противен случай те биха могли да бъдат опасни за други животни и дори хора.Ключово при обучението е да сте придобили авторитет пред кучето. Агресивният подход е абсолютно неприложим при тези кучета, заложете на лакомства и постоянство.

Хранене

Правилното хранене, особено през първите месеци от живота наАмериканския булдог, е особено важно за развитието на кучето. До навършване на половин година давайте на любимеца си комбинация от висококачествена суха храна и такава с наурални продукти три пъти на ден. За възрастните кучета – редуцирайте храненията до две. Сухата храна е предпочитана от американския булдог, а от натуралната можете да добавите в менюто му различни видове месо, освен свинско. Сварен ориз, кисело мляко и различни видове варени зеленчуци (без подправки) също са сред любимите лакомства на булдозите.

Деца и домашни любимци

Американският булдог е много лоялно куче, което, при правилни и своевременни обучение и социализация, се разбира чудесно с деца. Тъй като са големи и тежки животни, прекалено енергичната игра може да причини травми на по-малките членове на семейството ви. Същото се отнася и спрямо отношението към други кучета и домашни любимци. 

Американският булдог подхожда приятелски и винаги е готов за игри, но понякога, в припряността и игривостта си, не преценява размера и теглото си. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още