10 най-добри кучета-пазачи за начинаещи собственици

Американски булдог Снимка: iStock

К учетата-пазачи са предпочитан избор за домашни любимци за хора, които живеят сами и искат да се чувстват в безопасност. Ако и вие обмисляте да си вземете подобно четириного обаче, особено ако това ще ви е за първи път, има няколко неща, които е добре да имате предвид.

Като начало, кучетата-пазачи обикновено са по-големи, силни и имат необходимата физика, за да свалят човек на земята (в случай, че неприятел влезе в дома ви или се опита да ви нарани). Не бива да забравяме също, че всяко четириного има своите индивидуални личност и темперамент, а животните в рамките на конкретна порода имат специфични изисквания.

Предлагаме ви да разгледаме 10 от най-добрите кучета-пазачи за собственици без опит в отглеждането на четириноги. Разгледайте ги, проучете ги внимателно – възможно е сред тях да откриете вашия нов най-добър приятел.

Немската овчарка е любящо, лоялно и смело куче. Представителите на породата се обучават лесно благодарение на високата си интелигентност и са силно привързани към стопаните си. Отливните им способности като пазачи и лекотата, с която можете да ги дресирате, ги превръщат в чудесен избор за начинаещи собственици.

Dogsandcats.bg

Немска овчаркаСнимка: iStock

Доберманите са безстрашни и лоялни четириноги, които се смятат и за най-добрите кучета за защита – както лична, така и на дома и имуществото на стопанина си. Можете да бъдете сигурни, че това четириного е винаги нащрек и е готово да реагира, ако усети потенциална опасност. Доберманите са защитни по природа, но са нежни  със семейството си, особено с най-малките му членове, за които биха направили всичко! 

ДоберманСнимка: iStock

Боксерите са забавна порода, но когато се налага, те се превръщат мигновено с отлични кучета-пазачи. Защитни по природа, те също като Доберманите, разбират необходимостта да бъдат нежни с децата. Представителите на породата имат оптимистично отношение, весел нрав и винаги са готови за игра. Те са интелигентни, лоялни и безстрашни, което ги прави идеални за начинаещи стопани.

БоксерСнимка: iStock

Лабрадорите са една от най-популярните породи кучета в САЩ, а и по целия свят. Те са известни със своя мил и нежен нрав, но също и със смелостта да защитят дома си, когато се налага. Тези сладки и любящи четириноги са по-скоро ориентирани към територията (дома си), отколкото към това да пазят хората си. Но в крайна сметка, със сигурност вашия Лабрадор ще реагира, ако усети неприятел ли натрапник. Макар да не са защитни по природа, тези кучета са лоялни и изключително интелигентни. А с подходящо обучение, могат да са и чудесни пазачи.

лабрадор ретривърСнимка: iStock

Красивата Австралийска овчарка е средно по големина куче. Представителите на породата са защитно ориентирани към стопанина си и могат да се класифицират като добри пазачи, макар и да не са агресивни. Въпреки че едва ли ще нападнат потенциален натрапник, тези овчарки със сигурност ще се постараят да го отблъснат – най-малкото чрез силния си лай!

австралийска овчаркаСнимка: iStock

Стафордширските териери са уверени, умни и добродушни кучета. Те са лоялни и заслужаващи доверие, а мускулестото им телосложение безспорно буди респект. Обучават се лесно и винаги са нащрек спрямо заобикалящата ги среда. Винаги готови да защитят семейството си, те са спокойни и нежни с децата. Ранната социализация е от особено значение за тази порода, тъй като е важно домашният ви любимец да свикне с присъствието и взаимодействията с други кучета.

Стафордширски териерСнимка: iStock

Уверена и интелигентна порода, Бурбулът е част от родословната линия на Мастифа. Големият им размер и внушителен външен вид могат да са леко стряскащи, особено ако нямате опит в отглеждането на домашен любимец. За сметка на това обаче, тези кучета са лесни за дресура и нетърпеливи да угодят на стопанина си. Те са силно привързани към семейството си, а когато преценят, че се налага се превръщат в негови яростни защитници. Лаят рядко, но, когато го правят, за това си има причина – нещо се случва и трябва да сте нащрек.

БурбулСнимка: iStock

Тези нежни гиганти са отлични кучета-пазачи, привързани и лоялни към семейството си. Изключителна черта на Булмастифите е техният непринуден характер. Ако усетят опасност обаче, те се превръщат в безстрашни и яростни защитници на дома и семейството си.

БулмастифСнимка: iStock

Американските булдози са малко по-големи от своите английски братовчеди. Те са интелигентни и смели, естествени пазачи и мнителни към непознати. Разбират се добре с деца, но се нуждаят от ранна социализация и обучение, за да станат общителни и спокойни.

Американски булдогСнимка: iStock

Съществуват известни спорове относно тази порода, когато става въпрос за ова дали са добър избор за стопани без опит. Някои експерти твърдят, че Ротвайлерите се нуждаят от опитен водач, докато други са на мнение, че те са страхотни кучета-пазачи, чието обучение не би представлявало проблем за никого.

ротвайлерСнимка: iStock

Истината е, че това са едри, силни и мускулести кучета, лоялни и безстрашни, с респектиращ и за мнозина – плашещ външен вид. Изключително лоялни и смели, те искрено обичат семейството си. Породата е много интелигентна, което прави дресурата им сравнително лесна. 

В заключение, когато става въпрос за кучета-пазачи, имате различни възможности за избор, дори до момента да не сте отглеждали домашен любимец. Силно ви препоръчваме да отделите време и внимателно да проучите породата, която сте избрали. Можете да се консултирате с ветеринарен лекар за допълнителни съвети при нужда. Защото, кучетата-пазачи са чудесни за защита на дома ви, но те могат да бъдат и част от семейството ви!

Виж още