10 породи кучета за стопани без опит

кучета Снимка: iStock

К огато си взимате куче за първи път преживяването е колкото вълнуващо, толкова и изпълнено с въпросителни. Защото има толкова много различни породи и е трудно да изберем правилната, особено, когато нямаме опит в отглеждането на четириноги. Преди да вземете у дома новото си космато приятелче, има някои неща, за които да се замислите. Повечето породи, за щастие, имат предвидими характеристики що се отнася до енергичност, гласовитост, размери, външен вид и поведение. Разбира се, всяко правило си има своите изключения. 

Най-добрата порода за стопани без опит е тази, която отговаря на вашите възможности и начин на живот.

Преценете добре – дали искате бъдещият ви домашен любимец да тича с вас в парка – тогава ви трябва издръжливо, атлетично и енергично куче. Или предпочитате четириногото да дремва кротко до вас през повечето време? Имате ли желание да се грижите повече за козината му, да го водите на професионален фризьор или нямате време за подобни глезотии? 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви 10 породи, които са подходящи за начинаещи стопани –не изискват специални грижи, не са проблемни в дресировката и ще донесат много любов в дома ви:

Ако търсите куче със среден размер, енергично и игриво, Боксерът е точен избор за вас. Това лоялно и вярно животно се привързва силно към стопанина си и е подходящо за хора, които водят умерено активен начин на живот. Има нужда от ежедневни физически упражнения, обича деца и се радва на компанията им, а късата му козина не предполага особени грижи.

кучеСнимка: iStock

Бишоните са чудесни семейни кученца, подходящи за апартамент или по-малки пространства. Адаптират се лесно към начина на живот и навиците на стопанина си. Достатъчни са им умерените ежедневни упражнения, съчетани с игри, както и много прегръдки от страна на семейството им. Козината им се поддържа лесно, макар да имат нужда веднъж месечно от посещение при кучешки фризьор, който да оформи перчема им.

бишон фризеСнимка: pixabay.com

Сладко и миловидно кученце, с любвеобилен и весел нрав. Кавалерите се чувстват добре навсякъде, обичат човешка компания и са най-щастливи да прекарват време с членовете на семейството си. Елегантни, внимателни и тихи, тези шпаньоли са с умерени енергийни нива. Нуждаят се от основно обучение, а грижите за поддръжката на козината им не биха затруднили дори начинаещи кучкари.

кучетаСнимка: iStock

Най-популярното семейно куче, което е чудесен избор за стопани без опит. Голдъните се разбират добре с деца от всички възрасти, щастливи, лоялни, привързани и активни животни, с които и ден няма да скучаете! Породата се приспособява бързо към начина на живот на стопанина си, интелигентни са и бързо се тренират. Красивата им козина има нужда от ежедневно разресване, през периодите на смяна – по-често.

Обичани заради добрия си, дружелюбен и игрив нрав, тези кучета се разбират добре с деца от всички възрасти. Лабрадорите са много лоялни и привързани към семейството си животни, активни и интелигентни. Чувстват се най-добре със стопани, които водят активен начин на живот, обичат природата, разходките на открито, съчетани с упражнения и тренировки. Лесно се поддават на дресура и с лекота учат нови команди. Късата им козина се поддържа лесно.

кучеСнимка: iStock

Малките размери на това кученце не бива да ви заблуждават – то е смело, самоотвержено и вярно на стопанина си. Папийонът е приятелски настроено, адаптивно и игриво животинче, което може да се отглежда както от хора с активен начин на живот, така и от по-спокойни собственици. Не се нужда е от много упражнения извън ежедневните разходки, козината му иска умерени грижи. 

Изящно, малко и сладко кученце, което обича да е близо до стопанина си. Подходяща е за семейства с малко по-големи деца, адаптира се добре към живота в апартамент и ежедневните разходки са достатъчни, за да расте кученцето щастливо и във форма. Въпреки малките си размери Помераните могат да бъдат доста своенравни, за това им е необходимо обучение и тренировки от малки. Редовното разресване веднъж на ден ще гарантира, че козината им ще остане все така мека и пухкава.

Популярна, универсална порода, чиито представители се адаптират лесно към различна обстановка. Можете да избирате между три размера, а общото между тях е, че са много интелигентни, обичат да учат нови неща и е лекота запомнят дори по-сложни команди. Пуделите са енергични кучета, които се нуждаят от много упражнения и физическа активност. Редовните посещения при фризьор са задължителни, за да поддържате красивата им козина – една от отличителните им характеристики.

кучеСнимка: iStock

Тези кученца са перфектни за хора, които нямат опит в отглеждането на четириноги. Йоркитата силно се привързват към стопаните си, имат умерени енергийни нива – което ги прави подходящи дори за хора, които не водят особено активен начин на живот, и са подходящи за пазачи поради вродената си мнителност към непознати. 

Ежедневните разходки, съчетани с игри, са чудесен начин представителите на породата да са във форма. Тренировките пък ще засилят връзката ви с четириногия приятел. Козината на тези кученца има нужда от редовно разресване и, ако разполагате с бюджет, регулярни посещения при грумър. 

кученцеСнимка: iStock

Ако не можете да решите коя порода е подходяща за вас, то може би е добро решение да се спрете на домашен любимец от смесена такава. Тези кучета са единствени по рода си – всяко за себе си, и се отличават с вярност, лоялност и безусловна любов. Можете да осиновите малко или вече пораснало куче, а разговорите с хората, които до момента са се грижили за него ще ви помогнат да прецените какви са ежедневните му нужди и потребности.

Виж още