Булмастиф

Булмастиф Снимка: Istock

Други имена

Bullmastiff

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

76 см. 110 см.

Тегло

45 - 59 кг.

Живот

8 - 10 г.

Произход

Англия

История

Масивно куче, с перфектни качества за пазач, често го наричат „тихият страж“. Булмастифът произхожда от Англия и е кръстоска между Булдог и Мастиф. Целта на селекцията е била да се засилят положителните качества и на двете породи, за да се получи чудесно куче за охрана, което да помага на горските в борбата с бракониерите. В онези години бракониерството в цяла Великобритания процъфтявало и тези кучета били от голяма полза на пазачите на дивеч. Официално породата е призната през 1924 година, по същото време е изготвен и стандарта й.

Външен вид

Внушителен и всяващ респект, Булмастифът има масивни глава и муцуна, покрита с големи гънки. Челюстите му са силни, а зъбите едри. Очите са тъмнокафяви или лешникови на цвят, ушите – с триъгълна форма, обикновено наклонени назад. Мъжките представители достигат до 86 см височина и тегло от 59-60 кг. С добре развита мускулатура Булмастифът съчетава мощ и грациозност. Опашката е разположена високо, по-широка в основата. С компактното си, хармонично тяло и сравнително къс гръбнак, това куче изглежда леко набито. Козината му е гъста, къса и водонепроницаема, най-често в различните вариации на кафявото.

Характер

Популярен като безстрашен пазач, Булмастифът е изключително вярно, любвеобилно и смело куче, което се привързва изключително много към семейството си. Любящи приятели, тези кучета обичат да прекарват времето си с вас на дивана, уютно придремвайки в скута или краката ви. Вярно е, че заемат много място, но пък компенсират с много любов в замяна! 

Бумастифът няма проблем да остане сам през деня, той има абсолютното доверие, че вие ще се върнете и е доволен, че може да изпълни основната си функция на охрана. Тези кучета лаят сравнително рядко, когато това се случи обаче, гласът им е толкова силен и респектиращ, че се помни дълго. Ранната социализация е важна при тази порода, тъй като по принцип Булмастифа не се разбира особено добре с други кучета и са възможни прояви на агресия. За да избегнете непредвидени ситуации, започнете обучението още след втория месец. 

Dogsandcats.bg

Умно и изпълнително, това куче бързо се научава на команди. Въпреки това дресировката на Булмастиф не е една от най-лесните. Причината е силно доминантния характер на кучето, свикнало само да взима решения и да бъде водещата фигура. Ако обаче съумеете от малко да му покажете, че вие сте лидера вкъщи, можете да научите любимеца си на всичко. Наблегнете на командите, свързани с реакциите към други кучета и непознати навън.

Здраве

Сред най-често срещаните заболявания на тази иначе силна и непоклатима порода, са тазобедрена дисплазия, котаракта, прогресивна атрофия на ретината и проблеми със стомаха.

Грижа

Булмастифът не е най-енергичното куче на света, така че спокойно може да се отглежда в апартамент въпреки големите си размери. Голямата активност го изтощава, така че две кратки разходки на ден са достатъчни, за да се чувства добре и във форма. В града винаги го дръжте на къс повод, ако сте някъде сред природата и кучето има желание – оставете го да потича на воля. Ако го отглеждате на двора, помнете, че козината му е твърде тънка, за да спи навън през нощта. Вместо да рискувате да се простуди, по-добре го прибирайте вкъщи при вас.

Разресването на козината два-три пъти седмично е достатъчно, за да я освежи и направи да блести. Важно е редовно да проверявате очите и ушите на Булмастифа, тъй като там са „огнищата“ на инфекции по тялото на кучето ви. Представителите на тази порода постоянно отделят слюнка, така че е добре винаги да имате салфетка под ръка. 

Хранене

Предвид размерите му, собствениците на Булмастиф трябва да са наясно, че това куче има нужда от сериозно количество храна. На ден един представител на породата изяжда средно около килограм и половина храна. Добрата новина е, че не е претенциозен – можете да му давате както суха храна или консерви, така и натурални продукти. Най-добре всичко да съдържа високо количество протеин, необходим за мускулите и костната система на кучето. Допуска се да давате леко попарено, не докрай сготвено месо на Булмастифа, но никога напълно сурово. 

Добро допълнение са и различните субпродукти, без свинско месо, кисело мляко и извара, твърдо сварени яйца, обезкостена сварена или печена риба. Не забравяйте да храните любимеца си и с големи кокали, които поддържат здравето на венците му. Забравете за прясно мляко, захарни и тестени храни, сладко и солено, пушени меса и риба, както и пилешки тръбни кокали.

Деца и домашни любимци

Въпреки внушителните си размери или именно поради тях, Булмастифът се разбира чудесно с деца. Той се чувства истински щастлив да пази и наблюдава най-малките членове на семейството си през деня, докато родителите им отсъстват на работа. Докато са съвсем малки обаче, добре е да не ги оставяте сами с кучето, защото то може без да иска да ги нарани. 

Непохватността на Булмастифа идва от факта, че той не може да прецени реално теглото и силата си. Представителите на тази порода не се разбират особено добре с други кучета и могат да проявят агресия към тях, особено ако са от същия пол. За това ранната социализация е особено важна, както и бързата реакция от ваша страна.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още