10 най-добри кучета за защита на дома ви от натрапници

куче Снимка: iStock

И ма много причини да искате куче-пазач: за лична защита, за да пази имуществото ви или като „жив звънец“ на вратата, когато пристига посетител. За съжаление, четириногите, подходящи за охрана, често имат лоша репутация и се смятат от мнозина погрешно за злобни или опасни. 

Истината обаче е, че това клише не е съвсем точно. В действителност същите черти, които превръщат тези породи в най-добрите защитници, ги правят и невероятни семейни домашни любимци: искрена лоялност към хората, които са приели като своя „глутница“, интелигентност, която обуславя бързите им реакции при действителни заплахи и респектиращ външен вид. 

куче човек релаксСнимка: iStock

Според Американския киноложки клуб, най-добрите кучета-пазачи са предани, смели и знаят кога е време да ви предпазят от натрапници. Това обаче не означава автоматично, че това са злобни или агресивни животни. Ако им осигурите обучението, от което се нуждаят, докато са малки, тези кучета ще направят всичко по силите си, за да ви защитят, ако имате нужда. 

Dogsandcats.bg

Ако искате следващият ви домашен любимец да съчетава качествата на верен приятел, лоялен спътник и същевременно – да ви помага да запазите дома си в безопасност, ето 10 породи, които са отглеждани с тази цел:

Акита имат едро телосложение (само вижте размера на главата им!), което ги прави респектиращи и отблъскващи нежелани гости дори и само, ако кучето кротко си стои пред вратата на дома ви. Ако ги социализирате добре още през първите месеци от живота им, те бързо ще се ориентират кой е приятел и кой – натрапник.

АкитаСнимка: iStock

Не позволявайте на елегантното тяло на Добермана да ви заблуди – това е силно, бързо и безстрашно куче, което е идеален избор за охрана на дома ви. Енергична порода, чиито представители изискват много упражнения, така че бъдете готови за дълги разходки, ако не искате да откривате бъркотия в дома си всеки ден след работа. 

кучеСнимка: iStock

Немските овчарки са една от най-популярните породи, често ги свързваме с полицейска работа, но те са и любими домашни кучета на семейства по целия свят. Те ще защитят дома ви от натрапници и са толкова лоялни, че ще изградят силна връзка с вас. Ако търсите четириного, което можете да обучите да прави почти всичко, не търсете повече!

кучеСнимка: iStock

Ризеншнауцерът е по-силната, по-внушителна и респектираща версия на стандартния си събрат. Бъдете готови да отделите доста време за груминг, защото гъстата козина на тези кучета изисква редовно разресване – все пак си имат и брада!

ризеншнауцерСнимка: pixabay.com

Подобно на Немската овчарка, представителите на тази порода са добре известни като добри защитници. Интелигентни и лоялни, това е една от причините да се използват за полицейска и военна работа. 

кучеСнимка: iStock

Не оставяйте леко шантавият външен вид на тези кучета да ви заблуди – те са чудесни пазачи, които се учат бързо и могат лесно да надхитрят всеки хищник! Пули са известни и с това, че са подозрителни към непознати, което ги прави подходящи за охрана на дома ви. Бъдете сигурни, че ще ви предупредят с лай, ако някой или нещо навън представлява заплаха в техните очи.

кучеСнимка: iStock

Ако имате познат или приятел, който отглежда Ротвайлер, то има вероятност да сте се убедили с очите си, колко всъщност нежен е характерът на тези кучета, когато са около стопаните си. За сметка на това, тяхното непостоянство може да бъде плашещо, особено, когато става въпрос за непознати. За да сте сигурни, че имате контрол над поведението на животното, започнете социализацията и обучението му от малко.

кучеСнимка: iStock

Не всеки има място за голямо куче в дома си, но това не означава, че не означава, че няма как да имате пазач на дома си. Стафордширският бултериер е мускулесто, смело и естествено защитно четириного, което има много енергия в запас. С подходящото обучение и много време за игра, добрата форма на тези четириноги е гарантирана. 

кучеСнимка: iStock

Тези големи, мускулести са кръстоска между Булдог и Мастиф, а размерът им е меко казано впечатляващ. За да се избегнат кавги с други животни и хора, те са най-подходящи за къщи с оградени дворове. Чудесни спътници за разходки, но по-добре е да ги оставите у дома, когато излизате за джогинг, тъй като не са създадени за твърде интензивно натоварване. 

Една от най-старите познати породи кучета-пазачи, Кангалите произхождат от Турция и са използвани за защита на стадата от овце и кози от хищници като вълци, мечки и диви свине. Представителите на породата се отличават с изключително зрение и слух – те виждат и чуват до пет пъти по-добре от хората и могат да доловят всяко движение в тъмнината. 

кучеСнимка: iStock

 

 

Виж още