10 от породите кучета с най-кратък живот

Немски дог Снимка: iStock

З а съжаление, кучетата не живеят толкова дълго, колкото хората. Някои породи обаче, са известни с по-краткия си живот. Това, което обединява всички тях, са големият размер, съчетан с приятелски нрав и привързана към стопаните им същност. Предлагаме ви да разгледаме 10 от четириногите, които живеят най-малко години, според данните за продължителността на живота в DogTime Breed Center:

  • Шотландски диърхаунд: 8-11 години

Шотландската еленова хрътка е куче със силен хищнически инстинкт, активни и лоялни, тези хрътки страдат от различни здравословни проблеми. Голяма част от които, ги съпътстват още от началото на живота. Сърдечните заболявания са най-честите от тях, а водеща причина за смъртност при женските кучета е рак на костите. Подуването на стомаха засяга 10% от всички Диърхаунди. 

Ротвайлерите се нуждаят от много активност и упражнения още от най-ранна възраст. Представителите на породата могат да развият редица сериозни здравословни проблеми на по-късен етап в живота си. Това включва тазобедрена дисплазия, торзия на стомаха, рак на костите и лакетна дисплазия.

Бързия темп на растеж на тялото на Санбернара може да доведе до напрежение на ставите и натиска върху костите му. Едно от наследствените заболявания, характерни за породата е именно остеосаркомът (рак на костите). Тези симпатични гиганти са податливи и на епилепсия и гърчове, сърдечни заболявания и поява на екземи.

Dogsandcats.bg

СанбернарСнимка: iStock

Наречени на името на канадската провинция, от която произхождат, Нюфаундлендите са ревностни спътници и верни помощници на рибарите в родината си. Породата е известна и с толерантното си отношение към децата. За съжаление, голяма част от Нюфитата страдат от генетичен проблем, наречен субвалвуларна аортна стеноза (SAS). Това е дефект, засягат клапите на сърцето. Тези гиганти се предразположени и към артрит, както и към дисплазия на тазобедрената става. 

НюфаундлендСнимка: iStock

От пазачи на дивеч през 19-ти век, през охрана на имоти, лоялността и адаптивността на Булмастифа са го превърнали в една от най-популярните породи днес. За съжаление, представителите й страдат от редица здравословни проблеми. Лимфом, подуване, дисплазия на тазобедрената става и лакътя, както артрит – това са по-често срещаните от тях. 

БулмастифСнимка: iStock

Немският дог е породата, чиито представители държат световните рекорди на Гинес за най-високите кучета. За съжаление обаче, има редица здравословни проблеми, които значително съкращават живота на тези четириноги. Договете имат много бавен метаболизъм, което води до по-малко енергия и консумация на храна. Подуването и дисплазията на тазобедрената става също са често срещани при тези нежни гиганти. А ветеринарите дори ги наричат „породата с разбито сърце“, заради многобройните сърдечни заболявания, от които страдат.

Немски догСнимка: iStock

  • Голямо швейцарско планинско куче: 6-8 години

Тези четириноги се отличават в различни кучешки спортове – като теглене на тежести и ловкост, характеристики, останали от наследството им като многостранни работни кучета. Те са подходящи за охрана, паша на добитък и теглене на колички. При тази порода има няколко основни здравословни проблема, характерни за по-големите четириноги. Дисплазията на тазобедрената става и подуването на стомаха са два от тях. https://dogsandcats.bg/kucheta/porodi-kucheta/irish-wolfhound

С корени, датиращи отпреди 5000 години, тези кучета могат да достигнат тегло от 100 кг. Всъщност, размерът им допринася за краткия им живот.

МастифСнимка: iStock

Произхождащ от Ирландия, вълкодавът е друго голямо куче, чийто живот е съкратен поради огромния му размер. Дилатационната кардиомиопатия и ракът на костите са водещата причина за смърт, а като всички кучета с дълбоки гърди, усукването на стомаха (подуване) е често срещано явление. 

Ирландски вълкодавСнимка: iStock

Бернският зененхунд е известен със своя прекрасен темперамент. Това са интелигентни, нетърпеливи да угодят, привързани и лоялни кучета. Поради малкия генофонд на породата, за съжаление представителите са измъчвани от множество здравословни проблеми, свързани с инбридинга.

Бернски зененхундСнимка: iStock

Вижте още: Защо Бернските зенехунди имат толкова кратък живот?

 

Виж още