Английски пойнтер

Английски пойнтер Снимка: Istock

Други имена

English Pointer, Pointer

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

50 см. 62 см.

Тегло

25 - 30 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Горд и ненадминат представител на рода “птичари”. Името му идва от английското “point” (“показвам”) и е пряко свързано с основното предназначение на това куче – да показва на ловеца къде е дивеча му. Това му качество е свързано със спецификата на лова във Великобритания, при който всяка различна порода изпълнява различна функция.

Селекционните усилия на британците, свързани с лова, спомогнали за създаването на ловни кучета с изключително високи, характерни качества, каквито притежава в изобилие пойнтера. Във вида, в който го познаваме днес, това куче се оформя през XIX век в графство Девъншир, Обединеното кралство. Смята се, че има гени на породите фоксхаунд, английска хрътка грейхаунд и булдог.

Външен вид

Късокосместо куче над средния ръст, елегантно и мощно, с релефна мускулатура. Мъжките екземпляри достигат до 62 см, женските – около 50 см. Теглото е от 25 до 30 кг. Главата на пойнтера е умерено дълга, покрита с тънка кожа, с отчетливи линии. Муцуната е леко заострена, носът е голям, ушите – високо поставени, тънки и меки, с ясно забележими кръвоносни съдове, висящи, но подвижни. Очите са с цвят на тъмна охра, кожата е тънка и еластична, без гънки. На цвят пойнтерът може да е черен, кафяв, жълтеникав или двуцветен - чернопетнист, кафявопетнист, червеникавопетнист или жълтопетнист.

Характер

Смело, темпераментно и енергично куче, с типичен маниер на работа, високо повдигната глава, гордо и доказало с годините своята лоялност към хората. Пойнтерът се привързва силно към всички членове на семейството, с което живее. Трудно понася самотата и приема всяко по-дълго отсъствие на собственика си като “изоставяне”. Породата се нагажда много добре към хора с активен начин на живот, чиито дейности им позволяват да взимат любимеца си със себе си. 

Dogsandcats.bg

Честите пътувания, разходки и игри са любимо занимание на тези кучета. Тъй като са умни, сравнително лесно се подават на дресировка. Добре е тя да започне още след третия месец, за да може кучето да привикне по-бързо към основни команди. Английският пойнтер винаги е готов да се подчини на стопанина си и тренировките за него са приятно преживяване.

Здраве

Доста здрава и издръжлива ловна порода. Въпреки това е възможно да страда от редица заболявания, сред които: артрит, катаракта, прогресивно оглушаване, атрофия на ретината, кожни проблеми, тазобедрена дисплазия и превъртане на стомаха. 

Грижа

Като ловна порода, пойнтерът има нужда от много движение. Ако живее в апартамент – необходимо е да му осигурите поне по няколко часа разходки навън. Тези кучета буквално нямат търпение да излязат, често могат да чакат до входната врата с часове, докато дойде уреченият час. Най-добре би се чувствал в къща с двор, но дори и да е по цял ден навън той има нужда да прекарва време със стопанина си.

Тъй като има къса, но гъста козина, Английският пойнтер има нужда да я разресвате веднъж на 2-3 дни. Къпането трябва да е рядко – максимум веднъж годишно, при това задължително със специален шампоан. В противен случай рискувате да увредите козината му. В повечето случаи почистване с мокра кърпа след разходка е напълно достатъчно. Проверявайте ушите и очите на пойнтера редовно за нечистотии и ако има такива – почиствайте ги нежно и редовно – така ще спасите кучето от развитие на инфекции.

Хранене

Английският пойнтер има нужда от висококачествена кучешка храна, премиум клас, гранулирана или консерва, за да си набави всички необходими му витамини и минерали. Ако искате да разнообразите менюто му, можете да добавите месо като пилешко, дивеч, телешко, пуешко или заешко, както и техните субпродукти. Свинското и мазното са абсолютно забранени. За по-богата на протеини диета, можете му давате твърдосварено яйце, кисело мляко и нискомаслена извара. Добре е да го храните и с кокали, най-вече телешки, без пилешки тръбни.

Деца и домашни любимци

Пойнтерът се разбира добре с деца, внимателен и нежен - той дори оставя малчуганите да се „забавляват“ с ушите или опашката му. С други домашни любимци се сприятелява лесно, включително и с котки. По-малките животники обаче, като птичета, хамстери или морски свинчета, възприема като плячка. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още