Защо кучетата ядат изпражнения и как да ги спрем

куче изпражнения Снимка: iStock

О т всички странни навици, които кучетата ни имат – пиене на вода от тоалетната, търкаляне в мъртви неща, облизване на задните си части – нищо не отвращава повечето собственици толкова, колкото гледката как питомеца им яде изпражнения. 

Важно е (знаем, че е трудно постижимо!) да си повтаряме, че мотивацията зад това действие на животното не е да отврати нас, хората. Но това неминуемо се случва. 

Защо кучетата ядат изпражнения – какво казва науката?

Има научно наименование за навика на кучетата да ядат изпражнения – копрофагия, както и поведенчески и физиологични причини, поради които някои четириноги гледат на изпражненията като на деликатес. Ако имате у дома куче, което яде изпражнения, не се отчайвайте! Има начини как да премахнете това поведение. И въпреки че копрофагията не е проучена задълбочено, яденето на изпражнения е относително често срещано явление при домашните любимци.  

куче изпражненияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Яденето на изпражнения е нормално за малките кученца

За някои видове като зайци, яденето на изпражнения е напълно нормален начин за набавяне на ключови хранителни вещества. Всъщност, ако нямат възможност да го правят, възможно е животните да развият някои здравословни проблеми. За щастие, домашните ни любимци нямат подобни нужди, но въпреки това яденето на изпражнения е нормално кучешко поведение, характерно за определени етапи от живота им.  

кученцаСнимка: iStock

Майката облизва своите малки, за да ги подтикне да елиминират и да почисти изпражненията им в последствие. И тъй като новородените копират поведението й, те също естествено ядат собствените си изпражнения (автокопрофагия), изпражнения от други кучета (алокопрофагия), както и екскременти на котки и други животни. 

Не е опасно кученцето да яде собствените си изпражнения, но консумацията на тези на други животни може да доведе до различни здравословни проблеми, тъй като има шанс те да са замърсени, да съдържат токсини и вируси. В повечето случаи това поведение изчезва преди четириногото да навърши девет месеца. 

куче новородениСнимка: iStock

Факти за кучетата, които ядат изпражнения

Когато се случи при кученцата, копрофагията обикновено се счита само за част от процеса на изследване на света около тях. И един странен факт: кучетата рядко ядат меки, лошо оформени изпражнения или диария. Те изглежда са по-привлечени от твърдите екскременти. 

 • Копрофагията е по-често срещана в домакинства с повече от един домашен любимец. 
 • Кучетата, които ядат изпражнения, не са по-трудни за обучение или дресура спрямо всички четириноги. 
 • Женските са по-склонни да ядат изпражнения, а некастрираните мъжки рядко демонстрират подобен интерес. 
 • Над 90% от кучетата, които ядат изпражнения, предпочитат пресни – на един или два дни, докато 85% не ядат собствените си, а само тези на други четириноги. 

куче изпражненияСнимка: iStock

Защо кучетата ядат изпражнения?

Ако домашният ви любимец започне да яде изпражнения в зряла възраст, то е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, за да изключите здравословни проблеми като:

 • Паразити
 • Дефицит на хранителни вещества
 • Синдром на малабсорбция
 • Диабет, Болест на Кушинг, заболяване на щитовидната жлеза и други състояния, причиняващи повишен апетит

В някои случаи кучетата започват да ядат собствените си изпражнения, водени от стрес или поведенчески причини, включително:

 • Ограничение на пространството

Прекарването на твърде много време затворено в малко пространство може да накара домашния ви любимец да развие проблем с храненето и респективно – с изхождането. Не е необичайно да има копрофагия и при четириноги, спасени от приюти. 

куче изпражненияСнимка: iStock

 • Безпокойство

Често копрафагията е резултат от това, че човек използва наказания или силови методи по време на обучението. Според тази теория, четириногите са по-склонни да елиминират и след това да изядат собствените си изпражнения, за да се отърват от доказателствата. Това поведение обаче, носи още наказания със себе си и така се превръща в порочен кръг. 

 • Търсене на внимание

Кучетата могат да ядат собствените си или чужди изпражнения, за да получат реакция от стопанина си. За това, ако попаднете на подобна ситуация, опитайте се да не реагирате прекомерно. 

куче боклукСнимка: iStock

 • Неподходяща асоциация с истинска храна

Понякога, ако животното се храни в двора или банята (в близост до изпражненията си), то може да започне да прави връзка между миризмите на храната и тези на екскрементите си. 

 • Живот с по-възрастно или болно куче

Понякога здраво куче може да консумира изпражненията на другото, по-слабо или болно животно. Учените предполагат, че това може да е свързано с инстинкта за защита на глутницата от хищници.

Как да спрем кучето си да яде изпражнения

Ветеринарните лекари и собствениците на кучета са забелязали подобрения в поведението на животните, които се хранят с изпражнения, прилагайки няколко стратегии, включително:

 • Добавки и витамини

Има дългогодишна теория за това, че кучетата консумират изпражнения, защото нещо в диетата им липсва. Така че мултивитамините за домашни любимци могат да бъдат полезни при подобни случаи. 

кучеСнимка: iStock

 • Ензимни добавки

Съвременната кучешка диета е с по-високо съдържание на въглехидрати и по-малко – на местни протеини и животински мазнини в сравнение с тази на предците на домашните ни любимци. Някои стопани споделят, че са се справили с поведението на ядене на изпражнения, включвайки към менюто на питомеца си храносмилателни ензими за кучета. 

Управление на околната среда

Поддържайте жилището си чисто, включително и двора, така че да няма купчини с изпражнения, които да изкушат питомеца ви. 

кучеСнимка: iStock

Наблюдавайте домашния си любимец по време на разходка и незабавно почистете след него. 

Работете усилено върху командите „остави“ и „ела“. Прост и лесен начин да научите животното да идва при вас веднага, щом се изходи – давайте му лакомство. 

 

 

Виж още