Финландски шпиц

Финландски шпиц Снимка: Istock

Други имена

Finnish Spitz, Suomenpystykorva, Finsk Spets

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

39 см. 50 см.

Тегло

7 - 13 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Финландия

История

Това пъргаво и рижаво куче е отдавна известно на финландските ловци. Векове наред то е било обикновено дворно куче в селата, особено в северната част на страната. Често било използвано за лов на дребни животни. Специфичните характеристики и външен вид на породата позволили утвърждаване на стандарта й още през втората половина на XIX век. 

Първите Финландски шпицове официално били показани на изложба в Хелзинки през 1891 година. Съвременният тип на породата се оформя окончателно между 20-те и 50-те години на XX век.

Външен вид

Средно високо, сухо, леко и много подвижно куче с почти квадратен формат. Мъжките представители достигат до 50 см височина и 13 кг тегло, а женските – до 45 см и 10 кг. Главата на тези кучета е сравнително къса, със заострена муцуна и плавен стоп. Черепната част е леко изпъкнала, носът е черен. Очите са живи и изразителни, с тъмно или светло кафяв цвят. Ушите – малки, високо и широко поставени, прави и много подвижни. Шията е мускулеста, гръдният кош – добре развит, крайниците – здрави и силни. Опашката си кучето носи завита на колело. От основата си се извива напред към главата, след това надолу и назад, достигайки с края си задната част на бедрото. 

Козината е пищна и бухнала, особено по шията и предната част на тялото. Това се обуславя от гъстия подкосъм и добре развития покривен косъм. По задната страна на бедрата образува характерни „гащи“. Цветът е характерен и по стандарт е ярко риж или жълто-кафеникав. По долната част на тялото и опашката, както и по задната страна на крайниците цветът забележимо изсветлява. 

Dogsandcats.bg

Характер

Енергично и жизнерадостно куче с добре развит ловен инстинкт. Силно привързано към стопанина и членовете на семейството си, но недоверчиво към непознати. Това го прави чудесен пазач на дома и имуществото ви, както и прекрасен компаньон. Представителите на породата са много чувствителни и не понасят грубо отношение нито към тях, нито между останалите членове на домакинството им – напрегнатата и стресираща среда влияе и на техния нрав. Ранната социализация, срещи с различни хора, животни, картини и звуци, ще помогне на кученцето ви да израсне пълноценно развит индивид. 

При обучението на Финландския шпиц дори хора без опит не биха имали проблем. Това куче с радост учи нови команди и схваща бързо какво се иска от него. Свикнало само да взима решения е възможно да прояви известен инат в дресурата – подходете спокойно, в никакъв случай не му се карайте. Физическите наказания и сила са абсолютно противопоказни – ще засегнат необратимо чувствителната му натура и е възможно завинаги да го откажат от дресурата. 

Здраве

Сравнително здрава порода, Финландският шпиц най-често страда от тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става, както и различни очни и ушни инфекции.

Грижа

Финландският шпиц е работно куче, което е свикнало да е заето с нещо и има много енергия в запас. За да я изразходва качествено му е необходимо ежедневно физическо натоварване. Най-добре представителите на породата биха се чувствали в къща с двор, където да са навън по цял ден. Ако ги отглеждате в апартамент, то е необходимо да им осигурите поне по 2 часа разходки, както и възможност кучето поне за малко да потича на воля. Отделяйте внимание на кучето, то обича да се чувства обгрижвано от стопанина си.

Козината на тези шпицове има нужда от ежедневно разресване, за да е все така бухнала и мека. Честото къпане не се препоръчва – повече от 3-4 пъти годишно е достатъчно. След разходка внимателно почиствайте лапите на кучето за следи от кал. Проверявайте очите и ушите, за да избегнете развитие на инфекции, подрязвайте ноктите и следете за устната хигиена.

Хранене

Финландският Шпиц има нужда от добре балансирано меню, за да получи всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества, от които има нужда. Най-добре е да му давате висококачествена кучешка храна, суха или от консерва, като я разнообразявате с натурални продукти като различни крехки меса, обезкостена морска риба, субпродукти и хрущяли, задължително преминали термична обработка. Добре биха му се отразили и твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко, различни зеленчуци и бульони. Избягвайте да му давате свинско и мазно, пушени меса и колбаси, тестени и солени храни, сладко и пържено.

Деца и домашни любимци

Финландският шпиц се разбира чудесно с деца от всички възрасти. С по-малките той е внимателен, докато с по-големите може да играе с часове. По природа е дружелюбен и общителен, което прави съжителството с други кучета, котки и по-малки животни безпроблемно. Най-добре е ако са израснали заедно.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още