10 породи кучета, които ще ви защитят с цената на живота си

куче Снимка: iStock

К огато става въпрос за защита на дома ви, има няколко вида кучета, които са подходящи за целта. Някои от тях са бдителни, което означава, че ще ви уведомят своевременно всеки път, когато нещо навън се раздвижи и според тях „не бива да е там“. Други лаят, когато някой почука на вратата, звънне на звънеца и тн. А има и такива кучета, които са готови да ви пазят – дори с цената на собствения си живот. Представителите на тези породи не само, че ще ви уведомят, че има някой наоколо, но и ще направят нещо по въпроса. В списъка по-долу сме събрали 10 от тях, но убедени сме, има още много!

Ризеншнауцерите са не само внушителни поради размера си, но имат и заплашителен лай, съчетан с яростна захапка. Познаваме собственици на такива кучета, които споделят, че дори да искат втори домашен любимец, няма шанс това да се случи, защото питомците им са свърхзащитни и недостатъчно добре социализирани. 

Интелигентна и интензивна порода, Акита могат да бъдат много лоялни към собственика си, като същевременно са силно сдържани към непознати. Разбира се, това е, за което са били отглеждани. Като повечето от породите, които попадат в този списък, и те трябва да бъдат добре социализирани, ако планирате да ги изведете от пределите на имота си и да ги представите пред хора. 

АкитаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Дълги години смятани само за „пастирски“ кучета, тези четириноги имат нежна природа, което означава, че са били развъждани по-скоро за управление на границите и да държат стадото там, където то трябва да бъде. И, разбира се, да го пазят от хищници. Енергични и лоялни, без подходящо обучение, те мигновено могат да наранят някой, който застршава дома им.

Немска овчаркаСнимка: iStock

Донякъде съмнителната репутация на Чау Чау идва от факта, че са страхотни кучета-пазачи. Като се има предвид, че някога са били използвани за охрана на големите дворци в Азия, логично е да бъдат темпераментни и силно защитни.

чау чауСнимка: iStock

Тъй като са отглеждани за охрана на добитък, Кувас се представят не по-зле и в задачата си да пазят дома ви. Тази защитна порода има сладък характер, освен ако, разбира се, не бъде провокирана. 

Въпреки че всички тези бръчки могат да го направят да изглежда сладко и пухкаво, Шар Пей е сериозно защитно настроено куче. Те са били развъждани, за да са универсални селскостопански помощници, управляващи параметрите на имота като пазачи, като същевременно защитават стадата и убиват вредителите. 

Шар ПейСнимка: iStock

Днес те все още се отличават със силното си желание да защитават семейството си. И често са агресивни към непознати, влизащи в дома им, пишат от Американския киноложки клуб.

Хубавото при Доберманите е, че едва ли някой ще помисли да атакува имота ви, щом види, че някой от представителите на породата го охранява. 

ДоберманСнимка: iStock

Това пастирско куче ще се увери, че никой не наранява семейството му – бъдете сигурни! Представителите на породата се отличават с високи енегрийни нива, а защитният им стремеж ги прави популярен избор за семейни домашни любимци.

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

Подобно на Добермана, Ротвайлерът може да охранява дома ви просто като си стои на верандата, например. Зад страшния външен вид на тези четириноги всъщност се крие мил нрав и куче, силно привързано към семейството си. Но не се заблуждавайте нито за секунда – ако почувства, че нещо заплашва стопанина му, той бързо ще стане яростен. А това, бъдете сигурни, е нещо, което не искате да ви се случва.

кучеСнимка: iStock

Любящи и силно привързани към семейството си кучета, Риджбеците са силно резервирани към непознати. Което ги превръща в страхотни кучета-пазачи. Първоначално отглеждани като ловци и защитници на дома си, те и до днес са силно повлияни от тези си заложби. 

Родезийски риджбекСнимка: iStock

 

Виж още