Как кучето ни да идва винаги, щом го повикаме

куче Снимка: iStock

Н яма нищо по-досадно и напрягащо (знаем го от личен опит!) от това да се намирате в парка и да се опитвате да повикате кучето си, което сякаш е твърде увлечено в играта „пази се“, за да дойде при вас. Подобни ситуации няма как да не ни накарат да се зачудим: защо домашният ни любимец се държи така, сякаш е забравил за цялото обучение и команди, които иначе знаем, че е усвоил? И можем ли да подобрим реакциите на питомеца си при повикване? Ето няколко съвета как може да стане това! 

кучеСнимка: iStock

Реален срещу идеален контекст

Ако ви се е случвало да гледате кучешко шоу, то може би сте забелязали, че в изложбения ринг кучетата стоят тихо, напълно съсредоточени и наблюдават водача си, след което още при изричане на думата „ела“, тръгват към него. Отново – без трепване или разсейване. А след това сядат красиво изправени пред водача си, чакайки следваща команда. Която, разбира се, да изпълнят също толкова грациозно и съвършено. 

Е, тези перфектни „отзовавания“ рядко се случват в реалния живот. Дори и при шоу кучетата извън изложбения ринг. Защо? 

Dogsandcats.bg

Като начало, условията рядко са еднакви. В реалния свят четириногият ви другар обикновено е зает да прави нещо друго, което намира за интересно и не чака търпеливо вашата команда. 

кучеСнимка: iStock

Как кучето да ни слуша повече при повикване

Домашният ви любимец може да се научи да идва при повикване, но това е съвместно усилие – както от ваша страна, така и от страна на животното. Ето някои правила, които да имате предвид по време на дресурата на питомеца си.

  • Помислете какво означава „ела“ за вашето куче

Да речем, че сте помолили кучето си да дойде при вас. А след това е последвало нещо, което животното възприема като неприятно, например – да му подрежете ноктите, почистите ушите или да му пъхнете хапче в гърлото. Всичко сме го правили, просто се налага, но за съжаление, това е и една от причините някои четириноги да се колебаят дали да дойдат при повикване. А понякога – да предпочетат изобщо да не го правят. 

кучеСнимка: iStock

Помнете, че особено в началото, командата „ела“ или „ела тук“ винаги трябва да предшества нещо прекрасно. Колкото по-положителна е асоциацията му, с толкова по-голяма охота ще я изпълни. 

  • Променете тона си

Винаги викайте кучето си с най-оптимистичния тон, на който сте способни, дори и да сте ядосани или паникьосани, защото то се е втурнало към близкия оживен булевард, например. Ако крещите, сякаш сте бесни, домашният ви любимец ще се поколебае да дойде при вас. От друга страна, високия и приятелски тон увеличава възможността животното да предпочете да ви послуша, вместо да избяга напред. 

кучеСнимка: iStock

  • Знайте срещу какво се изправяте

Управлявайте обстоятелствата и бъдете подготвени за всичко. Ако любимецът ви е в ситуация, при която знаете, че е по-малко вероятно да дойде при повикване, като например – впуснало се е в активна игра с кучето на съседа, дори не го викайте. Бъдете сигурни, че косматият ви другар няма нужда от още практика за игнориране на командата ви за повикване! В този случай, далеч по-добра идея е просто да отидете при животното, да вземете нашийника му и да го закопчаете за повода. 

Много кучета, като териери и гончета, могат да станат толкова ентуасиазирани да подушат нещо, че дори няма да ви чуят, ако ги повикате – дори в границите на собствения ви двор! 

  • Припомнете си обучението на каишка

Как тренирате кучето си да идва при вас? Започнете, като разходите питомеца си на повод. Оставете го да ви изпревари малко напред, с което което кажете: „Тук!“ с най-веселия си глас. След това се придвижете назад, далеч от него. Ако е необходимо, запасете се с малко лакомства, които да покажете на питомеца си като примамка, за да го насочите към себе си в случай на нужда. 

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте – само вие знаете най-добре какво харесва вашето куче. Ако вместо лакомство това е скърцаща играчка или топка за тенис, включете ги като награди, вместо да разчитате само на лакомства и/или похвали. 

  • „Ела ги го вземи!“

Друго лесно упражнение за засилване на положителния отговор при изричане на команда за повикване, е играта „ела и вземи“. За да я практикувате вие е необходимо ограничено пространство, като кухнята или коридора ви. Покажете на кучето си лакомство, след това кажете „вземи“ и го хвърлете няколко крачки пред себе си. Докато взима лакомството, кажете „добре“ и след това бързо „ела“! Идеята е да покажете на питомеца си, че може би ще получи още нещо, ако веднага дойде при вас. 

Повторете няколко пъти, като често включвате тази игра в тренировъчните си сесии. Постепенно преминете към променливо подсилване като промените видовете лакомства, които давате (или изобщо спрете да давате), така че питомецът ви никога да не знае какво предстои. 

Повторението е ключово

За да може кучето ви да идва всеки път, когато го повикате, тоест – това да се превърне в нещо като автоматичен отговор за него, дори да има разсейващи фактори, ще отнеме време. И е важно да бъдете постоянни и търпеливи с животното. Правете повторения, играйте игри и се стремете към последователност.

кучеСнимка: iStock

Ако следвате стъпките по-горе, съчетавайки ги с положително подсилване винаги, когато кучето дойде при вас, в крайна сметка това ще се превърне във вкоренен навик за животното. Важно е да се подготвите, че този тип отговор изисква немалко работа и от ваша страна, но със сигурност си заслужава! Защото това може да спаси живота на питомеца ви някой ден!

Вижте още: 

6 често срещани грешки при дресурата на куче

5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Виж още