Тайните, които ни издава кучето чрез позицията на опашката си

куче опашка Снимка: iStock

М ислите ли, че махащата опашка на вашето кученце означава, че то се радва да ви види? Може би, но не е задължително! И преди сме споменавали, че чрез нейна помощ домашният ни любимец изразява цяла палитра от емоции и настроения. Ето как специалистите по кучешко поведение дешифрират какво показват най-честите позиции на опашката на четириногите ни другари:

  • Размахване не само на опашката, но и движение на цялото тяло

Вероятно ви се случва да видите това често, особено вечер, когато се прибирате от работа и кучето ви приветства с махаща опашка, описваща голям кръг. И сякаш цялото тяло на животното е в синхрон с нейните движения, нали? А картинката на абсолютно щастие се допълва от покорна усмивка и леко отворена уста. Да, всичко това са все знаци, че четириногият ви другар е радостен и доволен, коментира Ръс Хартщайн, главен изпълнителен директор на Fun Paw Care и сертифициран специалист по поведение на кучета. 

куче опашкаСнимка: iStock

  • Бързи и треперещи движения

Когато видите бърза, енергична, почти трепереща опашка, приемете го като сигнал, че кучето изпитва напрежение и/или дори враждебност. Този тип движения са характерни за възбудените четириноги и е най-добре да дадете време на животното да се успокои“, предупреждава Хартщайн.

Dogsandcats.bg
  • Бавно махане на опашката

Почти можете да го видите и изписано на лицето му: животното изглежда сякаш внимателно обмисля следващия си ход. Бавното махане на опашката може да означава, че четириногото е враждебно, така че подходете към това с повишено внимание. 

  • Висока и твърда опашка

Сигнал за перчене. Високата, твърда опашка, съчетана с бързо движещ се връх, обикновено означава, че животното е будно или възбудено. Вероятно се усеща уверено, ентусиазирано и дори – леко наперено. Не сте знаели, че домашният ви любимец разполага с толкова широк спектър от емоции? Е, това е само един от многото невероятни факти около косматите ни другари, които научаваме всеки ден!

куче опашкаСнимка: iStock

Забележка: Когато опашката е висока и твърде, а в близост до кучето има друго четириного, това може да е проява на доминиране, коментира Хартщайн. В комбинация с оголване на зъбите, отворена уста, настръхнала козина на гърба и леко набръчкан нос, това е знак, че трябва да се отдръпнете, при това – бързо. 

  • Махане с движения надясно

Има някои изследвания, които показват, че когато кучето маха с опашка от дясната си страна, то е по-вероятно това да е знак за приятелски намерения, отколкото ако движенията й са насочени наляво. Хартщайн допълва, че на база неговия опит, четириногите по-често размахват опашките си надясно, когато се доближат до нещо познато и любимо (като собственика им), а движенията, клонящи към лявата страна, са по-често срещани, когато са в ситуация, в която не се чувстват съвсем сигурни (в близост има друго куче, например).

куче опашкаСнимка: iStock

  • Опашка, изтеглена надолу

Ако едно куче държи опашката си на ниско ниво, прикривайки ануса си с нея, но все още не я прибира плътно между задните си крака, това може би показва, че то не се чувства напълно комфортно със ситуацията, в която се намира, усеща се тревожно, нервно или несигурно. 

  • Завита опашка

Малко по-различна от дръпнатата надолу опашка, тази прибрана нейна версия е индикация, че кучето се чувства застрашено или може би се страхува от ситуацията, в която се намира. „Опашка, прибрана между краката, прикриваща гениталната област на животното е знак за защита“, коментира Хартщайн.

куче опашкаСнимка: iStock

  • Опашка, свита към главата

Има няколко неща, които да вземете под внимание при този сценарий: някои опашки естествено се извиват или огъват към главата, дори и кучето да се намира в отпуснато състояние. Но ако опашката е обърната в позиция по посока на главата на кучето, тогава това може да означава, че то е свръхстимулирано, в състояние на повишена готовност или силно възбудено. 

  • Отпусната опашка

Опашката не е просто сладък и мек придатък на нашите домашни любимци. Това, на практика, е продължение на гръбначния стълб на кучето, осеян с прешлени и силно чувствителни зони. Отпуснатата опашка, която не се движи, е проблем и може да означава, че животното се е наранило в тази област.

куче опашкаСнимка: iStock

Вижте още: Може ли кучето да си счупи опашката

Опашката може да бъде изкълчена, счупена или да има увреждане на нервите, което да кара животното да я държи в отпусната позиция. Ако забележите подобно поведение, не губете време да потърсите ветеринарна помощ, тъй като увреждането на опашката може да причини различни проблеми, включително инконтиненция, загуба на равновесие и невъзможност за използването й за комуникация. 

А какво да кажем за късите опашки?

Всичко изброено до тук се отнася и за кучетата с къдрави или къси опашки, макар че при тях тези сигнали могат да са малко по-трудни за забелязване. Ключов момент при тях е да погледнете основата на опашката. Тъй като тя е прикрепена към гръбначния стълб, всяко нейно движение започва именно от там. 

кучеСнимка: iStock

 

 

Виж още