Шотландски сетер

Шотландски сетер Снимка: Istock

Други имена

Гордън Сетер, Gordon Setter

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

65 см. 69 см.

Тегло

27 - 30 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Шотландия

История

Красиво и умно ловно куче, историята на Шотландския сетер ни отвежда до края на XVIII век, когато на Острова започват да се правят кръстоски между пойнери, черни шпаньоли и ирландски сетери. Целта на местните селекционери е да създадат куче с добри работни качества, подходяща височина и издръжливост. 

За популяризирането на породата най-голяма роля изиграл британският аристократ сър Гордън. Той отделял много време за подобряването на тези сетери и днес те носят неговото име – Гордън Сетер, както често можете да ги срещнете. Това са и най-слабо разпространените в световен мащаб сетери, но за сметка на това – най-силните.

Външен вид

Шотландският сетер е високо и атлетично куче – мъжките представители на породата често достигат до 69-70 см на ръст, а на килограми – до 30 кг. Женските са малко по-дребни – до 65 см височина и с около 2 кг по-леки. Главата е пропорционална на тялото, с ясно изразен стоп и отчетливи дъги над веждите. Муцуната е широка, носът – голям и черен, устните – плътно прилепнали. Очите са големи, изразителни, тъмно кафяви на цвят, а ушите – клепнали и широко, копринено меки на допир. Гръдният кош е добре развит, вратът – широк и мощен, крайниците – стройни и мускулести. Опашката стои права, леко извита в средата. 

Козината на Шотландския сетер е със средна дължина, леко вълниста или права по ушите, корема  и долната част на гърдите. В задната част на крайниците има ресни, както и в долната част на опашката. Окраската е само една по стандарт – черна със сиво-синкав оттенък, рижави петна по гърдите, лапите и муцуната.

Dogsandcats.bg

Характер

Енергични, активни, добродушни и любопитни, Шотландските сетери са далеч по-спокойни и уравновесени от останалите си събратя от Англия или Ирландия. Кротки и послушни, те се нагаждат към настроенията и желанията на стопанина си – в състояния са да дремват спокойно до вас, ако почивате или релаксирате, или да станат игриви и жизнерадостни, ако проявите желание за разходки и приключения. 

Породата е подходяща за хора с активен начин на живот, които спортуват или обичат разходки сред природата. Тези сетери са много непретенциозни и ненатрапващи се, но са добри пазачи и винаги са нащрек, когато ви идват гости. Макар рядко сами да проявят агресия, те не биха се поколебали да защитят стопанина си при възникнала опасност – много верни и лоялни семейни приятели са! Ранната социализация би се отразила добре на дружелюбния им характер – водете ги по-често с вас на оживени места, нека свикват с различни картини, шумове и звуци. 

Типично ловна порода, няма да срещнете затруднения при обучението на Шотландския сетер. Това са умни животни, които с удоволствие учат нови неща и с готовност ще изпълнят всичко, което се иска от тях, за да ви зарадват. Свикнали сами да взимат решения е възможно от време на време да се опитат да проявят инат – тогава е важно да демонстрирате лидерски си качества като увереност и да изискате категорично от любимеца си да изпълни каквото се иска от него. Винаги подхождайте позитивно в дресурата – с похвали и лакомства, не с физическо насилие или наказания.

Здраве

Шотландският Сетер е издръжливо и здраво куче. Въпреки това представителите на породата често страдат от някои генетично обусловени заболявания като тазобедрена дисплазия, прогресивна атрофия на ретината и катаракта, имат предразположеност и към подуване и превъртане на стомаха. 

Грижа

Шотландският сетер има нужда от много движение, за да се чувства добре и във форма. Най-добре е да отглеждате представителите на породата в къща с двор, където да имат възможност да са навън по цял ден. Ако живеете в апартамент, то е необходимо да предвидите поне по два часа навън с любимеца ви, като освен разходката е добре да ангажирате вниманието му с различни игри, както и да му осигурите възможност да потича на воля поне за малко. Най-щастлив Гордън сетера би бил, ако поне веднъж през живота си участва в истински лов, но и различните занимания, които го наподобяват също са вариант, за да стимулирате естествените заложби на любимеца си. 

Козината на тези четириноги изисква ежедневно разресване с гребен, за да бъде все така блестяща, гладка и да не се сплъстява или заплита. Не се препоръчва къпането да е по-често от 4-5 пъти в годината, при това с мек шампоан. Редовно проверявайте очите и ушите на кучето, за да избегнете възможни инфекции, подрязвайте ноктите при нужда и следете за денталната хигиена.

Хранене

Непретенциозен към храната, Шотландският сетер би похапнал както висококачествена кучешка храна – суха или от консерва, така и натурално приготвена от вас. Важно е да се стремите менюто му да е максимално богато на витамини и минерали. Давайте му нетлъсти меса като пилешко, пуешко, заешко или телешко, както и техните сготвени субпродукти, хрущяли и дреболии, задължително преминали термична обработка. Допълвайте с храни, богати на белтъчини, фибри и протеини като твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, варен ориз и елда, попарени овесени ядки. Не се препоръчва да храните тези сетери със свинско, овнешко, сурово или мазно месо, пържени или солени храни, пушени меса и салами, захарни или пикантни ястия.

Деца и домашни любимци

Шотландският сетер е идеално семейно куче – той е нежен и внимателен с най-малките, а с по-големите може да играе и лудува с часове. Тези кучета са много приятелски настроени не само към други четириноги, но и към котки – могат да съжителстват безпроблемно дори с птички и зайчета, макар да са селектирани за ловни кучета.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още