7 породи кучета, които са предразположени към загуба на слуха

куче Снимка: iStock

Г лухотата при кучетата може да бъде наследствена или придобита. Ако се появи в последствие (придобитата), загубата на слуха може да бъде причинена от различни фактори, включително ушни инфекции, някои лекарства и напреднала възраст. Повечето кучета, които се раждат глухи, имат наследствено заболяване и въпреки че всяка порода може да бъде засегната, при някои има повече регистрирани случаи, отколкото при други. Факт е също, че съществува връзка между вродената глухота и белия цвят на козината, както и шарката тип мерл, пишат от Американския киноложки клуб.

Защо някои кучета са по-предразположени към загуба на слуха?

Вродената глухота се причинява от генни дефекти. Наличието на бяла козина и сини очи увеличава шансовете за унаследяването й. Същото се отнася и, ако едно четириного има ген на пигментацията тип мерл или шарена козина. Въпреки че връзка съществува, трябва да се отбележи, че не всички бели кучета ще бъдат глухи, както и обратно – не всички глухи кучета са задължително с бял цвят на козината. 

7 породи кучета, склонни към глухота

Има приблизително 80 различни породи с данни за предразположеност към вродена глухота. Ето 7 от най-популярните от тях:

Може би и вие сте чували твърдението, че голяма част от Далматинците се раждат глухи. Истината е, че около 30% от популацията им на година се ражда с някаква форма на глухота, засягаща едното или двете уши. Изследователите са на мнение, че за това роля играят гените, както и други фактори, които си взаимодействат и влияят върху предразположеността на тези четириноги към наследствена глухота.

Dogsandcats.bg

ДалматинецСнимка: iStock

Австралийският кетълдог също е порода, чиито представители са предразположени към глухота. Според последни проучвания, женските кучета са по-склонни към загуба на слуха от мъжките. Специалистите смятат още, че това има връзка с цвета на козината им, която е тип мерл.

Австралийски кетълдогСнимка: iStock

Друга порода, чиито представители са с преобладаващо бяла козина, е Бултериерът. Около 18% от тези кучета се раждат с частична или пълна глухота. 

БултериерСнимка: iStock

Леопардовото куче Катахула произхожда от Луизиана и е добре известно със своята уникална козина, дала и името му. Въпреки че несъмнено е ефектна, тъй като генът на мерл е свързан с глухотата, не е изненада, че според последни данни при Катахулите с бяла козина или муцуна има 80% шанс да не чуват поне с едното ухо. 

кучеСнимка: iStock

Английските кокер шпаньоли също са склонни към наследствена глухота, ако говорим за кучета с шарена козина. Що се отнася до едноцветните – при тях като цяло има предразположеност към проблеми с ушите и загуба на слуха с напредване на възрастта.

кокерСнимка: iStock

  • Английски сетер

Английските сетери са друга порода, която има тенденцията да има оцветяване на козината тип мерл. В резултат на това породата често е предразположена към вродена глухота. 

кучеСнимка: iStock

Голяма част от Джаковете имат предимно бяла козина, която свързваме с глухотата. Проучване дори е установило, че от 1000 териери около 3,57% са глухи с поне едното ухо. Любопитен факт е, че проучването не открива връзка между пола и глухотата при тези кучета.

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

В заключение, въпреки че някои породи са по-предразположени към загуба на слуха от други, вродената глухота обикновено се свързва или с бяла, или с мерл козина. Далматинците имат най-висок процент на вродена глухота от всички породи, но всяко куче може да развие придобита глухота в резултат на нараняване, инфекция или просто остаряване. Избягването на многократно излагане на силни шумове и поддържането на ушите чисти са два от най-добрите и изпитани начини, по които можете да защитите слуха на вашето куче.

Виж още