Ховаварт

Ховаварт Снимка: Istock

Други имена

Hovawart

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

63 см. 70 см.

Тегло

30 - 40 кг.

Живот

10 - 14 г.

Произход

Германия

История

Тази сравнително непозната порода води началото си от Германия, където е получена през 13 век след кръстоски на Немски овчарки, Нюфаундленди, Леонбергери и други по-дребни местни овчарки. Макар да са предпочитани работни кучета от немските фермери, както и отглеждани предимно от членове на аристокрацията, едва след XX век породата започва да добива по-голяма популярност. 

Днес е трудно да бъдат открити чистокръвни нейни представители, тъй като са останали едва няколко официални развъдника.

Външен вид

Ховавартът е едро, мощно и величествено куче, с хармонично развито тяло и интелигентно, любопитно изражение. Мъжките представители достигат до 70 см височина и тегло между 30-40 кг, а женските – ръст до 65 см и тегло между 25-30 кг. Очите са с овална форма, тъмни или светло кафяви, а ушите са покрити с мека козина, висят клепнали около муцуната. Козината е вълниста, мека и с гъст подкосъм, водонепромокаема. Окраската е черна, жълта или съчетание на черно и златисто.

Характер

Ховаварт е много смело, независимо, уверено и вярно на стопанина си куче, което ще защитава семейството си с цената на всичко. В негово лице имате най-добрия пазач, който със силния си охранителен инстинкт вдъхва спокойствие във всички у дома. Ранната социализация е много важна за представителите на породата, тъй като по природа са недоверчиви и мнителни към непознати. За да не развият поведение на агресия – срещайте ги от малки с различни картини, шумове и звуци. 

Dogsandcats.bg

Тези кучета обикновено са много тихи, но ако се случи да излаят дебелият им, плътен лай определено внушава респект. Обучението трябва да започне още след 2-3 месец от живота на кученцето. Ховаварт имат много силен, горд и упорит характер, така че имат нужда от уверен, твърд и последователен треньор, който да възприемат като лидер и водач на тяхната глутница. 

Учат се бързо заради високия си интелект, но своенравният им нрав често ги кара да откажат да изпълнят дадена команда, дори и добре да я знаят. В никакъв случай не бива да се подхожда с агресия – това само може да отблъсне или озлоби кучето. Ако сметнете, че не е по силите ви да обучите Ховаварта – най-добре е да се свържете с опитен дресьор, който да ви помогне. Важно е да възпитате тези гиганти, защото в противен случай ще станат неконтролируеми и дори опасни.

Здраве

Представителите на породата имат генетична предразположеност към тазобедрена дисплазия. Сравнително често страдат и от дисплазия на лакетната става, артрит и проблеми с щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм. Възможни са различни очни и ушни инфекции.

Грижа

Ховаварт е порода, подходяща за хора, които водят активен начин на живот, както и за семейства с деца. Тези четириноги ще се чувстват най-добре в къща с двор, където да са навън по цял ден. Задължително обаче ги прибирайте вътре при вас за през нощта – те не са дворни кучета и ще се чувстват самотни без компанията ви. Трудно се адаптират в апартамент, тъй като им трябва доста пространство. Ако ги отглеждате в градска среда, то трябва да им осигурите поне две по-дълги разходки, както и възможност кучето да потича на воля поне за малко. Честите походи и излети в планини и гори са добър начин да поддържате тези работни кучета във форма и те да упражняват на практика заложбите си.

Козината на Ховаварта има нужда от разресване веднъж на 2-3 дни, за да не се сплъстява. Честите бани не са препоръчителни нито необходими, тъй като специфичната структура на косъма не позволява задържане на прах или мръсотия. Редовно преглеждате ушите и очите на кучето, за да избегнете възможни инфекции, подрязвайте ноктите и следете за денталната хигиена. 

Хранене

Ховаварт не е претенциозно към яденето куче. Можете да му давате както кучешка храна, суха или от консерви, така и натурални продукти. Подходящи са меса като пилешко, пуешко, телешко, агнешко, заешко или дивеч, както и техните субпродукти, задължително преминали термична обработка. Разнообразявайте менюто на любимеца си с хрущяли, дреболии, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, различни зеленчуци, варени ориз и елда, попарени овесени ядки, едри кокали. Не се препоръчва да му давате свинско, овнешко или сурово месо, тръбни кокали, тестени, солени или пържени храни.

Деца и домашни любимци

Ховаварт са чудесни с децата! Те се разбират с малчугани от всички възрасти, с малките са внимателни и мили, докато с по-големите – винаги готови за игри и забава. Силният им, доминантен характер прави съжителството с други кучета трудно, освен ако не са социализирани още от малки. Само израснал с друго четириного, Ховаварта ще го приеме, без да се опитва да се налага. Съжителство с котки и по-малки животни не се препоръчва.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още