10 породи кучета, за които не подозирате, че са свързани

кучета Снимка: iStock

Н якои породи изглеждат толкова сходни, че е трудно да ги различим, като Сибирското хъски и Аляския маламут, например. А други са свързани, без почти никой да подозира за това! Да, изненадите в кучешкия свят безспорно са много. В случай, че някога сте се чудили кои са най-близките роднини на вашия домашен любимец, предлагаме ви да разгледате нашия кратък списък тук.

Първоначално считан за Немски мастиф, предците на Немския дог са използвани за лов на глигани и друг едър дивеч. Постепенно, за да придобият вида, с който ги познаваме днес, са правени кръстоски с Английски мастиф и Ирландски вълкодав. Така днес договете са голяма порода, подходяща както за охрана, така и за лов. 

кучеСнимка: iStock

кучетаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тибетският шпаньол на практика не е точно шпаньол. Тези четириноги имат общо потекло с Японския хин и Пекинезите. И макар че изброените три породи сами по себе си изглеждат доста сходни, любопитното е, че са свързани и с Мопсовете!

кучеСнимка: iStock

кучетаСнимка: iStock

Както Лабрадор ретривърът, така и Нюфаундлендът имат общ предшественик, живял докъм началото на 80-те години на миналия век. Водното куче от Сейнт Джон, както го наричали, е използвано като основа за създаването на тези две канадски породи, което ги превръща в далечни (или не чак толкова!) роднини.

кучеСнимка: iStock

кучеСнимка: iStock

Ховавартът е сравнително рядка немска порода кучета, които приличат на нещо средно между Голдън и Гладкоскосмест ретривър. Въпреки това, тези четириноги са по-тясно свързани с Немските овчарки, които са използвани при създаването на породата. 

кучеСнимка: iStock

Немска овчаркаСнимка: iStock

Въпреки че тези породи всъщност не си приличат по нищо друго освен бялата си козина, Далматинците са използвани при създаването на Бултериерите. При разработването на породата развъдчиците искали да добавят повече пъргавина и малко допълнителна елегантност – нещо, което липсва на повечето булдози.

кучетаСнимка: iStock

ДалматинецСнимка: iStock

 

Виж още