Лейкландски териер

Лейкландски Териер Снимка: Istock

Други имена

Lakeland Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

34 см. 38 см.

Тегло

6 - 8 кг.

Живот

12 - 16 г.

Произход

Великобритания

История

Това е един от най-старите работни териери, който, подобно на своите събратя, е развъждан в окръг Лейк, Северна Англия, главно заради изключителните си качества в лова на лисици и язовци. Смята се, че Лейкландският териер е кръстоска между Бедлингтън, Староаглийкски късокосмест, Бордър и Фокс-териери. 

Освен като работно куче, това четириного се използвало за пазач в дома, а веселият му, игрив нрав бързо го превърнал в любимо куче на семейства по цял свят.

Външен вид

Малко, пъргаво и силно куче с квадратен формат. Мъжките представители на породата достигат до 38 см височина и тегло от 7-8 кг, женските – до 37 см. Главата на тези териери е с правоъгълна форма, челюстите за мощни, непропорционално големи за размера на кучето. Ушите са с триъгълна форма и стоят изправени, краищата им са клепнали напред. Очите са тъмно или светло кафяви с постоянно тревожен и любопитен поглед. Гръдният кош е тесен, тялото – издължено, опашката се купира.

Козината на Лейкландския териер е твърда, с мек и гъст подкосъм. Оцветяването е сивкаво, черно, пясъчно или червеникаво кафяво. Горната част, опашката и хълбоците са по-тъмни.

Dogsandcats.bg

Характер

Типичният Лейкланд териер е смело, приятелски настроено и леко наперено куче. Често за представителите на породата казват, че приличат на „петел на разходка“ – но всъщност те не са нито толкова агресивни, нито привличащи внимание. Твърде активното и тревожно поведение на тези четириноги се дължи на факта, че те са много любопитни за всичко, случващо се около тях. Резервирани са към непознати, но са силно привързани към семейството си. Не биха се поколебали да започнат бой с друго куче, ако се усетят заплашени или предизвикани по някакъв начин. Тези им качества ги правят отлични пазачи, но ранната социализация определено би помогнала за уравновесяване на иначе своенравния им нрав. 

Склонността им да се налагат и да доминират би могла да се окаже проблем по време на обучението. И макар на лице да са прояви на инат и отказ от изпълнение на дадена команда, в никакъв случай не трябва да подхождате с физическо насилие към животното. С малко повече търпение, похвала и лакомство можете да научите тези териери на дори по-сложни номера и трикове, важното е да сте категорични и твърди.

Здраве

Сред най-честите заболявания, които има Лейкландския териер, са тазобедрена дисплация, проблеми със стомаха, сърдечно-съдовата система и централната нервна система. Възможни са и някои хранителни алергии, както и непоносимост към дадени медикаменти.

Грижа

Лейкландският териер е енергично куче, което има нужда от движение и игри, за да се чувства във форма. Добре е от време на време да му се дава шанс да потича свободно на воля – най-добре сред природата или в обезопасени за целта места. В градска среда винаги го водете на повод, за да избегнете инциденти. Най-добре би се чувствал в къща с двор, но и живота в апартамент би му понесъл, стига да му осигурите дълги разходки. Имайте предвид, че ако не се измори качествено, този териер е склонен към деструктивно поведение, озлобление и унищожителни навици.

Козината на Лейкландския териер има нужда от доста ежедневни грижи, за да изглежда добре и кучето да има характерния си външен вид. Необходимо е да я разресвате три пъти седмично, дори и по-често, ако забележите, че има нужда. 

Най-добре е да водите регулярно любимеца си на грумър, чиято работа ще бъде да изскубне мъртвите косъмчета с пинсета, тъй като те не падат сами, подобно на другите породи. Освен това козината на главата, ушите, гърдите, раменете и под опашката трябва да се подстиргва много късо, докато на гърба и другите части на тялото тя се оставя до 2,5 см. Оформянето на брадата и крайниците също е по стандарт – те трябва да са равни и с цилиндрична форма. Редовно проверявайте очите и ушите, за да избегнете инфекции.

Хранене

Лейкландският териер е капризен по отношение на храната. Най-добре е да му давате висококачествена кучешка, премиум клас, суха или от консерва. Съчетавайте я с натурални продукти като печено или варено агнешко, телешко, заешко или дивеч, както и техните субпродукти. Можете да допълвате менюто му с високопротеинови продукти като твърдо сварени яйца, извара, обезкостена риба, зеленчуци – сварени или сурови, сварен ориз, хрущяли, кисело мляко. Не се препоръчва да го храните с пържени и мазни храни, захарни и тестени изделия, прясно мляко, тръбни кокали, салами, пушени месо и риба.

Деца и домашни любимци

Винаги весел и игрив, този териер се разбира чудесно с деца и е пръв приятел на малко по-големите (над 7 години). С други кучета се разбират добре и макар навън да са склонни да проявят агресия, ако бъдат предизвикани, вкъщи могат да се сприятелят добре, ако са социализирани от рано. Ловните им инстинкти ги карат да гонят котки, катерици и мишки, така че може би не трябва да им се вярва да съжителстват с такива животинки и вкъщи.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още