Кои са 5-те вида питбули и какво трябва да знаем за тях

Питбул Снимка: iStock

Т ерминът „питбул“ не се отнася за една конкретна порода, а по-скоро обхваща няколко различни, но свързани кучета, пишат от Американския киноложки клуб. Всички те имат сходни характеристики и са отглеждани за боеве с бикове или битки с други четириноги.

Въпреки противоречивата им репутация, питбулите могат да бъдат лоялни и любящи домашни любимци. Стига към тях да се подходи с необходимото внимание, да се положат грижи и да се акцентира върху обучението и социализацията им.

А сега, предлагаме ви да разгледаме 5 от най-популярните видове питбули в света. 

Dogsandcats.bg

Хората най-често идентифицират Американския питбул териер като „питбул“. Не би било пресилено дори да кажем, че този термин сякаш се е слял с това четириного, макар да не се отнася само за него. Първоначално отглеждани за примамка на бикове в Англия, по-късно те са основни участници в битки между кучета, а когато този кървав „спорт“ е забранен във Великобритания, стават популярни семейни спътници. 

питбулСнимка: iStock

Американският питбул териер е средно голямо куче с къса козина, която може да бъде сива, черна, бяла, тигрова, светлокафява или червена. Представителите на породата се отличават с мускулестото си и атлетично тяло, широка глава и силна челюст. Въпреки че са упорити и със силна воля, повечето собственици ще потвърдят, че тези питбули обикновено са социални, стабилни и нежни с хората, когато са правилно обучени и са свикнали от малки с присъствието на непознати и други животни.

Вижте още: Какво не знаем за темперамента на Американските питбул териери

Много подобни на Американските питбули, Стафордширските териери произхождат от Съединените щати, където също са използвани като примамка за бикове. Представителите на породата са популярни и сред фермерите в ролята си на универсални работни кучета. Ценени заради надеждността си около деца, днес те са обичани домашни любимци в семейства по целия свят, най-вече, заради своята привързаност и лоялност към хората. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

При Стафитата главата е по-голяма спрямо тялото, като това е и една от основните разлики, които имат с Американските питбул териери. Американският киноложки клуб признава породата а отделна през 30-те години на миналия век. 

  • Стафордширски бултериер

Стафордширският бултериер произхожда от английския регион Стафордшир. Породата е резултат на кръстоската между булдози с териери и подобно на останалите си братовчеди, представителите й са използвани за примамка за бикове и битки. Въпреки кървавата си история, днес Бултериерите са известни като кучета-бавачки, заради нежната си лоялност към децата.

Стафордширски бултериерСнимка: iStock

Тази компактна порода се отличава с къса, гладка козина, която може да бъде червена, бяла, черна или с тигрова окраска. Въпреки че са мускулести и смели, отговорното отглеждане е направило тези четириноги уравновесени другари.

  • Американско були

Модерна порода, Американското були е признато за първи път през 90-те години. Те са получени чрез кръстосване на Американски питбул териер и Американски стафордширски териер с други породи, включително с Английски булдог. 

Американското були има плътна, мускулеста конструкция и по-късо тяло спрямо останалите видове питбули. Главата им е по-голяма, с кожни гънки около врата и широко разположени очи. Можете да откриете тези кучета в четири разновидности – от джобен до голям.  

Американско булиСнимка: iStock

Вижте още: Какво не знаем за породата Американско були, забранена във Великобритания

Бултериерите са най-рядко срещаната порода питбули днес. Произходът им ни отвежда до Англия, където се появяват през 1800 г. Получени чрез кръстосване на булдози с териери с цел създаване на перфектното бойно куче, тяхната отличителна „яйцевидна“ глава ги прави лесно разпознаваеми.

Макар и отглеждани за боеве, Бултериерите се превръщат в обичани семейни домашни любимци, предпочитани заради игривия си нрав и преданост към стопаните си. Те се нуждаят от ранна социализация, за да се ограничат всякакви тенденции към поява на агресия. Попаднали на правилния собственик, те разкриват своята очарователна, леко комична страна.

БултериерСнимка: iStock

Съвети за обучението на питбулите

Обучението за послушание и ранната социализация са силно препоръчителни. Но и не само. Питбулите са естествено интелигентни кучета, което означава, че ще трябва да отделите време и внимание, за да развиете и другите им качества, включително да работите за ловкост, проследяване и ментална стимулация. 

Питбулите реагират най-добре на уверено, последователно лидерство. Тяхната упоритост изисква търпение и постоянство. Винаги използвайте положително подсилване– суровите или базирани на страх методи могат да имат обратен ефект. Инвестирайте време и усилия, за да изградите дух на сътрудничество и взаимно доверие с вашия космат другар. 

В заключение, питбулите са прекрасни домашни любимци за собственици, които разбират нуждите им от обучение, активност, социализация и отговорно отглеждане. С информиран, всеотдаен стопанин, всеки питбул може да бъде отличен и верен спътник.  

Вижте още: 

7 породи кучета, които се разбират с Питбули

 

 

 

Виж още