Староанглийска овчарка

Староанглийска овчарка Снимка: Istock

Други имена

Бобтейл, Old English Sheepdog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

51 см. 61 см.

Тегло

27 - 45 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Великобритания

История

Независимо от името си, това куче не е нито толкова старо, нито чисто английско. Смята се, че предците му се появяват в средата на XVIII век и са се използвали за охрана на стада говеда. Сред предците на Староанглийската овчарка могат да се открият имената на Брадатото коли, Бергамското пастирско куче, Бриара и различни южноруски овчарки. 

Прякорът „Бобтейл“, както е известно и у нас, идва в следствие на традицията опашката да се купира и буквално значи „къса опашка“ на английски език. През 1888 година е създаден първият клуб на почитателите на породата, а днес тези кучета са много популярни не само на Острова, но и по целия свят заради атрактивния си външен вид и добродушен характер.

Външен вид

Силно и компактно куче в почти квадратен формат. Мъжките представители на породата достигат до 61 см височина, а женските са високи не по-малко от 56 см. На тегло тези кучета са между 27 и 45 кг. Тялото им е едро и мускулесто, с масивна костна система. Главата е голяма, муцуната – широка и леко удължена. Носът е голям и черен, ушите – клепнали, прилягат плътно към черепа. Очите – с овална форма, тъмни на цвят, възможни са и представители на породата със сини очи – те са високо ценени. Днес опашката на тези овчарки вече не се купира и расте средна на дължина, покрита с по-дълга козина. Гръдният кош на тези кучета е много голям и добре развит, а крайниците им са мускулести, завършващи с едри кръгли лапи.

Козината на Бобтейла стои бухнала, сякаш е постоянно разрошена, твърда и без къдрици. Подкосъмът е къс и мек. Окраската е във всички нюанси на сивото, допустими са бели петна по главата, шията, гърдите и корема.

Dogsandcats.bg

Характер

Староанглийската овчарка е закачливо, привързано към семейството си куче, с весел нрав и винаги готово да ви разсмее! Тези симпатични плюшени гиганти обичат да са център на внимание, а поради по-късното си съзряване до третата си година са си все още „деца“. Не обичат да ги оставяте сами за дълго време – те просто обожават компанията на стопанина си. 

Ранната социализация би доразвила добродушния и мил нрав на тези кучета, които с лекота се заиграват с други четириноги в парка и бързо намират нови приятели. Твърде приятелско е отношението им и към непознати, което не ги прави подходящи пазачи на дома ви, но за сметка на това – чудесна компания, където и да отидете.

Бобтейлът е много интелигентно и схватливо куче, което се поддава лесно на дресировка и лекота учи нови команди. Бързите реакции са в природата му, както и склонността да анализира всяка ситуация. За това, ако изпълни някоя команда по-бавно – не му се карайте. Не се препоръчва нито да повишавате тон, нито да прибягвате до физическо насилие при дресурата. 

Здраве

Бобтейлът е сравнително здрава порода, чиито представители са склонни към някои генетично обусловени заболявания сред които тазобедрена дисплазия, подуване и превъртане на стомаха, заболявания на очите, катаракта и прогресивна атрофия на ретината.

Грижа

Староанглийската овчарка е много мило и обичливо куче, което нагажда към настроенията и желанията на стопанина си. Необходимо му е ежедневно физическо натоварване, но тъй като не е сред най-активните породи, две разходки на ден, съчетани с игри и възможност да потича, са напълно достатъчни, за да се чувства добре и във форма. Най-щастливи биха били в къща с двор, където кучето може да е навън по цял ден, но се адаптира добре и към живот в града, стига апартаментът ви е да е по-просторен и да има място за игри! Тези домашни любимци обичат социализацията – срещайте ги с други четириноги по-често!

Основната грижа около Бобтейла е около поддръжката на козината му. Тя не трябва да се къпе твърде често от 3-4 пъти годишно, при това със специален сух шампоан, последван от балсам за по-лесно разресване. Горният и долният слой на козината на тази овчарка трябва да се разресват добре поне два-три пъти седмично със специална четка. Интересен факт е, че въпреки че е много гъста и пухкава, козината на Бобтейла не се скубе – това прави породата подходяща са хора с непоносимост или алергия към косми. Редовно подрязвайте ноктите на любимеца си, проверявайте ушите и очите, за да предотвратите инфекции.

Хранене

Можете да храните Бобтейла както с кучешка храна, суха или от консерва, така и с натурални продукти. Поради специфичните проблеми със стомаха, препоръчва се тези кучета да се хранят по два, дори три пъти на ден, на по-малки порции. Можете спокойно да давате на животното немазни меса и субпродукти, задължително преминали термична обработка, различни зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, варени ориз или елда, попарени овесени ядки. Не се препоръчват твърде мазни месо и риба, тестени изделия, картофи, кокали, сладки или солени храни.

Деца и домашни любимци

Добре обучената и социализирана Староанглийска овчарка е чудесен приятел на децата. Тя е верен компаньон на по-малките и другар в игрите на по-големите. Спокойният и уравновесен характер на Бобтейла го правят предпочитано семейно куче по целия свят. Дружелюбен и приятелски настроен е към други кучета и животни, съжителства спокойно и с котки.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още