10 породи кучета, които обичат снега (СНИМКИ)

Староанглийска овчарка Снимка: iStock

С туденото време през зимата може и да не се нрави на много хора, но знаете ли, че има някои породи кучета, които далеч не са нещастни, когато температурите навън са около нулата. Всъщност, тези четириноги искрено се забавляват в снега и за тях това е най-прекрасното време от годината! Те с удоволствие хапват снежинки, гонят снежни топки и се търкалят в преспите, докато стопаните им стоят острени, увити с най-топлите си дрехи, шалове и шапки.

Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 породи кучета, които обичат снега! Кой знае, може техният ентусиазъм да зарази и вас!

Смята се, че Коргитата пембрук произхождат от тип шведски кучета, донесени от викингите в Уелс. Така че, не е никак случайно, те тези четириноги са много издръжливи на ниски температури и мразовито време. А като бонус, те имат двойна козина с гъст подкосъм, което им помага да се насладят максимално на дългите разходки в снега. 

куче снягСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Староанглийската овчарка е известна с рошавата си козина, която изисква редовно разресване. И докато през топлите месеци тези четириноги могат бързо да прегреят, зимата определено е времето, когато се чувстват най-добре. Само се погрижете да ги почистите добре след игри в снега - в противен случай рискувате да се сдобиете с локви вода из целия си дом. 

Староанглийска овчаркаСнимка: iStock

Както подсказва името му, Тибетският мастиф идва от Тибет, където времето е, може би сте чували, доста студено. За това и тези кучета имат гъста козина, предпазваща ги при екстремно ниски температури. Това ги прави повече от способни да издържат дълги зимни разходки, стига самите вие да имате желание да ги изведете, разбира се!

куче снягСнимка: iStock

Хъскитата идват от Сибир, където са използвани от местните номадски племена за теглене на шейни и транспортиране на товари. Днес те са популярни домашни любимци, с които зимните забавления са повече от гарантирани! Гъстата им козина и тясната им връзка с техните предци вълците ги прави идеални за разходки в студеното време. 

хъски виеСнимка: iStock

Помераните произлизат от древни породи от далечния север, което ги превръща в нещо като малка версия на Американското ескимоско куче и Самоеда. Тези дребосъци имат мек и пухкав подкосъм, който е и доста гъст. В съчетания с по-грубия външен слой на козината им, те разполагат с добра защита при студеното време. 

куче снягСнимка: iStock

Самоедът, подобно на Сибирското хъски, произхожда от мразовития Сибир, където тези четириноги са били отглеждани, за да ловуват, теглят шейни, пасат елени... и, за да ги гушкат стопаните им за допълнителна топлина! Двойната им козина е много гъста и линее постоянно. За това и представителите на породата не понасят добре горещите летни дни. 

СамоедСнимка: iStock

Лабрадорите са отглеждани за гмуркане в студените води на Северния Атлантик. Най-обичаните домашни любимци днес, в миналото са били верни помощници на рибарите в Канада, а работата им е била да теглят мрежите и изваждат рибата от океана. Лабрадорите имат двойна козина с водоустойчив подкосъм, който ги предпазва от студа, снега и ледените води. 

куче снягСнимка: iStock

Санбернарите станаха особено известни покрай филмовата поредица за „Бетовен“, но всъщност тези четириноги са отглеждани за откриване на загубени хора в Швейцарските Алпи. 

СанбернарСнимка: iStock

Едрата конструкция на тялото им, съчетана с дебела козина и способността им да се ориентират дори в най-дълбок сняг, ги правят верни другари за всякакви зимни забавления! 

Шелтитата идват от Шетландските острови, които се намират точно под Арктическия кръг, където са развъждани, за да помагат на фермерите в различни дейности. Тяхната двойка козина отблъсква водата и не задържа мръсотия, така че дори след продължителни игри в снега и кишата, те излизат доста чисти. 

куче снягСнимка: iStock

Произходът на тези хрътки ни отвежда назад до времето на викингите. Норвежките елкхунди са известни със своята ловкост, интелигентност и преданост. Те са отглеждани, за да ловуват в студен климат, което ги прави чудесни спътници за всякакви зимни активности. 

Норвежки елкхундСнимка: iStock

 

 

Виж още