10 породи, чиито външен вид изисква редовна поддръжка

куче Снимка: iStock

С ъс сигурност е хубаво да имате куче, свито в скута ви, докато минавате с четка през козината му, нали? Трябва да знаете обаче, че при някои четириноги разресването може да е истинско предизвикателство! Можете да четкате, и четкате, и четкате... докато ръката ви отмалее, но четириногото все още няма да е напълно сресано! Да, има кучета, чиито палтенца се нуждаят от повече внимание и допълнително време. Разбира се, любовта и компанията, които ви осигуряват в замяна, компенсират и в крайна сметка – грижите винаги си струват!

Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 породи, чиито представители имат козина, която изисква повече поддръжка от обикновено. 

В зависимост от индивидуалния вкус на собственика им, Кокерите могат да бъдат подстригани или късо, или да се запази дългата им, гъста и вълниста козина. Така или иначе, тази порода изисква ежедневно четкане и редовни бани. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ежедневното четкане и седмични бани са абсолютно необходими за представителите на породата. Обърнете специално внимание на брадата, тъй като често в нея могат да заседнат различни неща – от мръсотия до остатъци от храна. Собствениците на Кери Блу знаят, че се налага да посещават грумър салон поне веднъж на няколко месеца.

кучеСнимка: iStock

Козината на Малтийските болонки е невероятно мека, за това и е необходимо ежедневно четкане и разресване – за да се предотврати сплъстяването й. Добре е да водите животното поне веднъж месечно на професионален грумър за редовно къпане и подстригване. 

Тези нежни гиганти се нуждаят от ежедневно разресване с твърда четка, за да се отстранят натрупаните косми. През пролетта те линеят доста – получава се буквално нещо като експлозия от козина! Професионалното подстригване е необходимо само, ако собственикът им няма желание (или сила) за редовно четкане. 

НюфаундлендСнимка: iStock

За да предпазите козината на тези овчарки от накъсване и да спомогнете за обновяването й, необходимо е редовно четкане. Ако не е направено качествено, то няма да достигнете до плътния подкосъм, а това ще доведе до сплъстявания и кожни проблеми. Препоръчва се професионално подстригване.

Кралска порода в миналото, Пекинезът се нуждае и от царствен режим на груминг, състоящ се от ежедневно разресване на дългата му двойка козина. Очите и лицето трябва да се почистват редовно, а космите между възглавничките на лапите също се нуждаят от редовно подкъсяване.

ПекинезСнимка: iStock

Сложното и безспорно – впечатляващо палто на представителите на породата, има нужда от специални грижи, за които собственикът трябва да отделя време всяка седмица. При къпането на Пули е важно да изплакнете животното добре, за да се уверите, че целият шампоан е добре измит – остатъците могат да предизвикат дразнене на кожата. Обикновено съхненето на козината на тези четириноги отнема няколко часа – с помощта на сешоар, или до няколко дни – самостоятелно. 

ПулиСнимка: iStock

Макар и дребни, тези кученца изискват сериозни грижи. Като начало – ежедневно четкане на козината им, но и редовно внимание към почистването на ушите и избърсването на очите. 

ши тцуСнимка: iStock

Типично за повечето териери, Уеститата имат двойна козина с къс косъм. Без седмично четкане и месечно подстригване, козината на тези кучета ще порасне достатъчно, така че да не можете да различите единия край на животното от другия. 

УестиСнимка: iStock

Тези малки снопчета обич изискват ежедневно четкане, за да се предпази козината им от сплъстяване. Освен ако не са късо подстригани, бретонът трябва да се завърже на опашка, за да не влизат косми в очите на животното. Някои собственици предпочитат да поддържат палтенцето на Йоркито си по-късо – за по-лесно разресване и поддръжка.

Йоркширски териерСнимка: iStock

 

 

Виж още