Сексуално поведение при кучетата

кучета Снимка: pixabay.com

Ж еланието за размножаване е силен инстинкт при всички бозайници и хищници, включително и при кучетата. Това е така, защото е от съществено значение за оцеляването им като вид. Сексуалните влечения и желания абсолютно отсъстват през първите месеци от живота на малкото куче, засилват се по време на пубертета и ранната зрялост (юношеството) и отслабват с напредването на възрастта му.

Въпреки че при младото куче няма на лице желание за размножаване, мъжките „репетират“ чрез качване върху възглавници още след 5-тата седмица от живота си. Разбира се, на този етап те все още нямат представа какво правят. Често тези рефлекси при мъжките кучета се тълкуват от някои стопани като „установяване на господство“, което от части е вярно. И обяснява защо мъжките кучета се „качват“ и на други мъжки. 

кучетаСнимка: pixabay.com

С настъпването на юношеския период или така наречения „пубертет“ при кучетата, под влияние на хормоните си те се насочват само към представители на срещуположния пол с цел репродукция. 

Dogsandcats.bg

Важно е да знаете, че максимата „винаги готов“ е в сила за мъжките кучета и те са на разположение за чифтосване по всяко време, докато при женските това може да се случи само през периода на разгонване.

Сексуално поведение при женското куче

Първото разгонване на женските кучета е между 6 до 12 месец от живота им. При по-дребните породи се случва по-рано, докато при по-едрите – обикновено около първата годинка. Това разгонване е характерно с покачване нивото на естроген в кръвта на животното. Моментът, в който женската е готова за чифтосване трябва да се проследи много добре, ако сте решили да я „пускате“ на мъжки. Обикновено се случва около 10-ия ден от разгонването. През останалото време женската отхвърля с ръмжене опитите за „ухажване“ от страна на мъжките индивиди. 

Сексуалният акт при кучетата отнема между 20 и 30 минути. 

кучетаСнимка: pixabay.com

Сексуално поведение при мъжкото куче

Нивата на тестостерон при младите кучета се покачват постепенно след 5-6 месец от живота им. През този период те се опитват да се „качат“ на различни предмети в дома, както и се „упражняват“ върху краката на стопаните си. След седмия месец мъжкото куче има потенциал за чифтосване, макар че се препоръчва да изчакате поне до навършване на година. 

кучетаСнимка: pixabay.com

Вариации в сексуалното поведение

Наблюдават се някои интересни тенденции, свързани с начина на отглеждане на кучетата и техните сексуални навици. При мъжки кучета, отглеждани изолирано желанието за чифтосване е по-силно, дори трудно за контролиране. След кастрацията пък, при някои мъжки кучета все може да се срещне сексуално желание. Този феномен учените отдават на факта, че очевидно мозъчните центрове, които отговарят за този топ поведение не са напълно блокирани, а просто са „заглушени“. За това не е учудващо, че понякога кастрирани кучета все още проявяват интерес към срещуположния пол, макар и по-рядко. 

Как кастрацията влияе върху сексуалното поведение на кучето?

В общия случай кастрирането на мъжкото куче:

  • Ограничава сексуалния интерес с до 90%
  • Намалява конкурентната агресия с до 60%
  • Намалява желанието за сексуален контакт с до 90%
  • Намалява инстинкта за маркиране на територия чрез урина с до 50%
  • Тестостеронът пада до много ниски нива веднага след процедурата. Промените в поведението обаче, могат да отнемат седмици и дори месеци.

При женското куче стерилизацията предпазва от редица болести в медицински, а в поведенчески план животното спира да проявява интерес към мъжките кучета. Обратното също е вярно – женската спира да бъде обект на търсене от тяхна страна.

кучетаСнимка: pixabay.com

В заключение можем да кажем, че това дали кучето е кастрирано или не влияе най-силно на сексуалното му поведение. Половите хормони при четириногите имат ефект върху нивата на интерес към срещуположния пол. Ако нямате намерение да пускате женското си куче на мъжки или обратно (мъжкия на женска) с цел репродукция, добър вариант за вас е да помислите за кастрация. И при женското и при мъжкото куче тази процедура има своите плюсове и минуси. 

 

Вижте още:

Да кастрираме или не кучето си

Първо разгонване на женското куче

 

Виж още