Симптоми, че кучето ви е настинало

куче Снимка: iStock

Д ъждовното и хладно време навън може да докара на домашния ни любимец (точно, както на самите вас) нежелана настинка. Това често срещано респираторно заболяване е доста разпространено и при домашните любимци се характеризира със симптоми като кихане, хрема, запушен нос и летаргия. Ако навън вали дъжд и има вятър, а кучето ви остане твърде дълго с мокра козина, може да забележите първите признаци на заболяването. 

Повечето настинки протичат в продължение на няколко дни и отшумяват. Въпреки това трябва да сте внимателни и да следите за възможни усложнения в следствие на влошаване на симптомите, за да заведете при нужда косматия си другар на ветеринарен лекар.

кучеСнимка: iStock

Как да разпознаем симптомите на настинка

Вирусите, които са отговорни за настинката при хората и тази при кучетата са различни. За това и ако вие сте болни, можете да бъдете спокойни, че няма как да заразите домашния си любимец.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Може ли кучето да хване моята настинка

И хората, и четириногите обаче страдат от едни и същи симптоми, свързани най-вече с проблеми с горните дихателни пътища. В допълнение към запушения нос и кашлицата, може да се наблюдава сълзене на очите и секрет от носа на животното.

Може да забележите, че вашето кученце изглежда уморено и апатично, има намален апетит. Не го насилвайте ако само не иска да се храни. Вместо това – добавете към съдържанието на паничката му домашен пилешки бульон (без чесън или лук). Затоплете допълнително помещението, където четириногото дремва и ако забележите, че леко потреперва – завийте го допълнително с одеяло. 

кучеСнимка: iStock

Сериозни заболявания, които имитират настинка

Някои по-сериозни здравословни състояния при домашните ни любимци могат да имат симптоми, подобни на настинка. За това е важно като отговорни стопани да наблюдавате домашния си любимец. Само така ще разберете навреме дали си имате работа с обикновен случай на подсмърчане и запушен нос или се касае за нещо по-сериозно. 

Кашляне, което се влошава и преминава в хрипове може да е сигнал, че се касае за развъдна кашлица, пневмония или сърдечен проблем. 

Секрецията от очите или носа, която от бистра се превръща в зелена или жълта, може да е индикация за инфекция на горните дихателни пътища, чието лечение най-често налага прием на антибиотици. 

Сред проблемите, които най-често започват след усложнения, свързани с настинка, са и грип, параинфлуенца, аденовирус и туберкулоза.

Други проблеми на кучетата при влажно и хладно време

Алергиите могат да имитират симптоми на настинка – най-често кашляне и кихане. Някои гъбични и паразитни инфекции също могат да се проявят като признаци на простуда. 

кучеСнимка: iStock

Кашлицата, затрудненото дишане, секрецията от очите и носа са основните характеристики на инфекции, свързани с белите дробове, сърцето и трахеята при четириногите. Тези заболявания са сериозни и изискват своевременна ветеринарна намеса. 

Предотвратяване на настинка при кучетата

Когато навън вали дъжд има някои неща, които можете да направите, за да предпазите (доколкото е възможно) домашният си любимец от настинка. Освен подходяща дрешка – тип дъждобран, постарайте се разходките навън да са по-кратки, за да няма време животното да настине поради мократа си козина. След прибиране у дома – задължително го подсушете със суха кърпа. И най-важното: 

Никога не давайте на кучето си лекарства за настинка, предназначени за хора. Някои от най-популярните медикаменти, изписвани без рецепта като аспирин и ибупрофен са токсични за четириногите ни другари. 

Ако имате притеснения, че домашният ви любимец се разболява и не сте сигурни дали се касае за настинка или нещо по-сериозно, посетете ветеринарния си лекар за консултация. 

 

Вижте още: 

Нуждае ли се кучето ни от одеяло през нощта

6 съвета, когато разхождаме кучето си в дъжда

Виж още