Случайните подаръци на кучето ви означават повече, отколкото си мислите!

куче Снимка: iStock

А ко имате куче, то може би сте забелязали, че домашният ви любимец обича да ви носи неща. На всеки от нас се е случвало да се озовем с лигава играчка в скута, нали? Тези жестове могат да се появят неочаквано, но те не са никак случайни. Всъщност, кучетата носят подаръци с причина. Просто трябва да разберете каква е тя. 

Защо кучетата ни носят неща на собствениците си?

Кучетата често носят подаръци на собствениците си по няколко причини. Понякога домашният ви любимец просто търси начин да общува с вас. Друг път питомецът ви може да ви прави подарък, защото иска да ви зарадва. Без значение каква е причината, важно е да разберете, че не бива да се карате, а още по-малко – да наказвате кучето си, когато ви донесе нещо (дори ако това е мъртво животно или друг отвратителен подарък, който предпочитате да не получавате). Вместо това, заложете на положително подсилване, за да насърчите това, което е приемливо и да игнорирате онова, което намирате, че не е. Освен това, имайте предвид, че:

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Кучето иска да ви угоди

Макар да няма солидни доказателства в подкрепа на тази теза, някои специалисти обвързват носенето на случайни „подаръци“ с дивото минало на домашните ни любимци. Според учените, не е изключено това да е проява на древно поведение, свързано с живота в глутницата. Или, казано с други думи, когато питомецът ви донесе нещо, което животното свързва с храна (дори самите вие да намирате да отвратително като мъртъв плъх или птица), то може да изразява своята привързаност, споделяйки плячката си с вас.

кучеСнимка: iStock

 • Инстинктивно поведение, свързано с породата

Някои кучета са естествени събирачи. Когато домашният ви любимец ви донесе подарък, това може да се дължи на дълбоко заложено у него инстинктивно поведение. Дори и да не принадлежи към ловните породи, питомецът ви пак може да ви донесе предмети като парче дърво или мъртво животно.

кучеСнимка: iStock

Сред породите кучета, известни с поведението си на „прибиране“, са:

 • Лабрадор ретривър: едно от най-популярните семейни кучета в света, първоначално отглеждано за извличане на водни птици.
 • Голдън ретривър: селектирани да извличат отстреляни във водата птици, Голдъните са известни със своето приятелско и толерантно поведение.
 • Гладкокосмест ретривър: известни със своя уникален характер, тези кучета първоначално са развъждани за извличане на дивеч от сушата и водата.
 • Чесапийк бей ретривъри тези ретривъри са отглеждани за извличане на плячката от вода, известни са със своята сила, интелигентност и гъвкавост. 
 • Новошотландски ретривъротглеждани за примамване и извличане на водолюбиви птици, те са известни със своята игрива природа и безгранична енергия.
 • Английски спрингер шпаньол: известни със своята ловкост и издръжливост на полето, Спрингерите често се използват и извличане на дивеч.

кучеСнимка: iStock

 • Търсене на внимание

Подобно на вас, кучето ви може да се отегчи, ако не получава достатъчно умствени или физически упражнения. Четириногият ви другар може да ви носи неща, за да привлече вниманието ви. 

 • Излишна енергия

Ако кучето ви носи произволни предмети, когато се върнете от работа, то може да е развълнувано да ви види. Ако сте отсъствали цял ден, то четириногият ви спътник вероятно е изпълнен с радост и нетърпелив, че ви вижда. Може да забележите, че животното тича към играчките си и грабва някоя от тях, която в последствие ви носи.  

кучеСнимка: iStock

 • Иска да поиграете

Не е изненада, че кучетата ни обичат да играят. А да го правят с вас – това е едно от любимите им занимания. Когато косматият ви другар ви донесе нещо, което изглежда топка или друг предмет, подходящ за хвърляне, то вероятно иска да започне игра на донасяне. Играчките осигуряват на кучето ви умствена и физическа стимулация. За това – не забравяйте да отделите достатъчно време на питомеца си, за да се позабавлявате заедно.

кучеСнимка: iStock

Даването на подаръци е нормално кучешко поведение

Докато кучето ви не носи предмети, които не бихте искали да се озовават в устата му, като любимите ви чехли или нови обувки, например, нямате повод за безпокойство. Всъщност,

даването на подаръци е съвсем нормално и инстинктивно поведение при четириногите ни другари.

За това – насладете се (доколкото можете, разбира се!) на нещата, които кучето ви носи, защото това е неговият начин да ви покаже обичта си!

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

6 вида ретривъри, които са чудесни спътници в приключенията

10 забавни факта за Голдън ретривърите

Виж още