Чесапийк бей ретривър

Чесапийк бей ретривър Снимка: Istock

Други имена

Chesapeake Bay Retriever

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

53 см. 66 см.

Тегло

25 - 34 кг.

Живот

10 - 13 г.

Произход

САЩ

История

Историята на този малко познат у нас ретривър е изключително интересна и е свързана с една катастрофа. През 1807 година английски кораб претърпял корабокрушение край бреговете на Мериленд. На помощ му се притекъл американският кораб „Canton”. Сред спасените били и две кученца, вероятно Нюфаундленди – червеният Sailor и черната Canton. Предполага се, че именно те са дали началото на новата порода, която бързо набрала популярност отвъд океана. 

Чесапийк бей ретривър е признат от Американския Кенел клуб през 1878 година. Днес тези кучета са трети по популярност след Голдън ретривърите и Лабрадорите. 

Външен вид

Средно голямо, мускулесто и компактно куче. Мъжките представители достигат до 66 см височина и тегло до 34 кг, женските са малко по-дребни – височина до 61 см и тегло до 29 кг. Главата е широка, със закръглена черепна част, муцуната е леко издължена. Устните са плътни и не висят, челюстите – мощни. Ушите са високо поставени, малки, свободно висящи, а очите – средно големи, много чисти с жълтеникав или кехлибарен цвят. Гърбът е къс и мощен, крайниците – дълги и мускулести, коремът – прибран. Опашката е средно дебела, стои права или леко извита, но никога не трябва да се навива над гърба или встрани. 

Козината е права и къса, не по-дълга от 4 см, с гъст и фин подкосъм. Космите по лицето и крайниците са по-къси, по шията, рамената и гърба са леко вълнисти. Окраската варира от тъмнокафяво до ръждивочервено, допустими са бели петна на гърдите и пръстите. 

Dogsandcats.bg

Характер

Чеси, както още наричат Чесапиий бей ретривъра, е интелигентно, смело, будно, любопитно и вярно куче, което е готово да служи на семейството си с цената дори на собствения си живот. Недоверчиви и резервирани към непознати, те са отлични пазачи. Представителите на тази американска порода се отличават със силен характер, упоритост и инат, които ще ги накарат да се опитат да доминират над стопаните си вкъщи. 

Важно е да установите правила и да не отстъпвате нито крачка назад – без никакви изключения. При обучението е необходимо да сте твърди, но не чрез прилагане на физическа сила или наказания. Силовите методи имат обратен ефект – Чеси ще се затвори в себе си, може да стане мрачен и дори агресивен. 

Помнете, че това е интелигентно куче, което е свикнало само да взима решения – накарайте го да се почувства все едно самото то иска да изпълни дадена команда. И щедро го награждавайте с похвали и лакомства за добре свършената работа. Тези четириноги са много изобретателни и са склонни да се държат умишлено невъзпитано само и само, за да получат своето.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми при представителите на породата са тазобедрена дисплазия, прогресивна атрофия на ретината и епилепсия. Възможни са очни и ушни инфекции, но сравнително рядко.

Грижа

Чесапийк бей ретривъра е сравнително енергична порода и представителите й имат нужда от достатъчно движение, за да са във форма. Най-добре те биха се чувствали в къща с двор, където да са навън по цял ден. Адаптират се добре и на живот в апартамент, стига да им осигурите поне по две по-дълги разходки на ден, съчетани с игри и възможност кучето да потича на воля. 

Чеси обичат всички спортове, в които могат да участват – лесно ще ги научите да ловят фризби, да тичат с вас в парка, докато правите джогинг или карате колело. Правете по-чести излети в планини и гори – опознаването и изучаването на нови терени е истинско удоволствие за тези кучета. Старайте се животното да се измори „качествено“, защото ако не изразходва енергията си, този ретривър е склонен към деструктивно поведение. 

Козината на Чеси е гъста и къса, със специален защитен слой, който я прави да стои сякаш леко мазна. За да не рискувате да го увредите се въздържайте от често къпане – 2-3 пъти в годината е напълно достатъчно. Можете да разресвате козината със специална по-твърда четка 2-3 пъти седмично, за да отстраните мъртвите косъмчета. Редовно проверявайте очите и ушите, за да избегнете развитие на инфекции, при нужда – подрязвайте и ноктите на любимеца си.

Хранене

Чеси е непретенциозно към храната куче, което с радост ще похапне както суха или консервирана кучешка, така и натурална храна. Най-добре е да се опитате 70-80% от дневната му дажба да е съставена от месо и субпродукти, а останалите 20% да са зеленчуци и белтъчини под формата на твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко. Давайте на кучето да гризе и кокали – полезно е за зъбите му, но никога тръбни. Избягвайте и свинското, суровото и овнешкото месо, дреболии или мазни храни, тестени и пушени колбаси и салами, сладко и пържено.

Деца и домашни любимци

Породата е подходяща за семейства с малко по-големи деца (над 8-9 годишна възраст). Към по-малките Чеси подхожда резервирано и погрешно може да интерпретира игрите им като заплаха. Освен това тези кучета не обичат някои да пипа храната или играчките им. 

С други кучета съжителстват добре при условие, че са израснали заедно. Не се препоръчва да ги отглеждате в едно домакинство с котки или по-дребни животни. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още