Басенджи

Басенджи Снимка: Istock

Други имена

Basenji, Barkless Dog, Congo Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

38 см. 43 см.

Тегло

9 - 12 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Демократична Република Конго

История

Наследници на любимите кучета на фараоните, Басенджи попадат в Европа през 1870 година, донесени от един английски пътешественик от Африка. Често рисувани на гробници и дори баласамирани, за да доставят радост на стопаните си дори в отвъдното. Дори най-известният египетски фараон Тутанкамон е погребан с любимия си Басенджи.

Африканските племена в Централна Африка използвали тези кучета за лов на антилопи и птици. Интересна особеност на Басенджи е, че те не лаят и, за да се ориентират за посоката, в която безмълвните им помощници гонят дивеча, африканците им връзвали малки звънчета. Дълго време наричали тези кучета по различен начин, като сред най-известните им имена е Конго-териер, но в крайна сметка за официално име се приело “Басенджи”, което в превод значи „див, неопитомен”.

Външен вид

Басенджи е умно, привързано, пъргаво и подвижно куче, с квадратен формат и сухо телосложение. Мъжките екземпляри достигат до 43 см височина, женските – до 38 см.  Главата е със забележима медиална бразда, с малки, косо поставени очи и заострена муцуна. Ушите са сравнително големи, прави и високо поставени. Тези кучета имат широк гръден кош и силни, мускулести крайници. Козината им е къса и гладка, малко по-дълга само на опашката. На цвят може да бъде черен, кестеняв или риж. На гърдите, муцуната, крайниците и края на опашката задължително има бели петна.

Характер

Басенджи е хрътка, а това означава, че е интелигентен и независим, като в същото време – привързан и внимателен към семейството си. Това куче не остава незабелязано където и да отиде, има силно развит ловен инстинкт и чудесно обоняние. 

Dogsandcats.bg

Лесни за обучение, те с радост ще изпълнят всичко, което собственикът им иска от тях. Но не непременно веднага – Басенджи понякога имат нужда да помислят дали дадената команда не им е “досадна”, за това – не повтаряйте едно нещо прекалено дълго и често. Заложете на форма на обучение, която развива ловните инстинкти на кучето ви. Помнете, че срещу себе си имате интелигентно животно – използвайте само поощрения и похвали, никога силови методи или наказания.

Басенджи имат склонност да дъвчат разни неща, ако им е скучно, така че постарайте се около тях винаги да има достатъчно играчки, които да задържат вниманието им. Особено важна е ранната социализация – водете ги в оживени паркове, срещайте ги с непознати.

Здраве

Басенджи са сравнително здрави кучета, които обаче имат склонност към определени генетични проблеми. Сред тях са Синдромът на Фанкони – заболяване на бъбреците, предизвикващо бъбречна недостатъчност. Тези кучета понякога страдат и от прогресивна атрофия на ретината, което води до слепота, както и от катаракта. Често Басенджи има проблеми с отделителната система, случва се да страда и от ентропия със загуба на белтъчини. Това състояние води до повръщане и отказ от храна.

Грижа

Игриви и енергични кучета, Басенджи са с весел характер и обичат игрите на открито. Препоръчват се дългите разходки, които ще им дадат възможност да изразходват енергията си.

Козината на Басенджи е къса и няма нужда от допълнителни грижи. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си, за да го предпазите от развитие на инфекции. 

Хранене

Басенджи е куче, което има нужда от високопротеинова диета – около 75 процента от дневната му дажба храна трябва да е съставена от протеини. Освен чрез висококачествена кучешка храна, суха или от консерви, можете да подсилите менюто на кучето и с различни меса, телешко или пилешко, както и техните субпродукти. Останалото може да са зеленчуци на пара, варена риба и ориз, нискомаслена извара или яйца.

Деца и домашни любимци

Дружелюбният нрав на Баседжи го прави подходящ за семейства, но с пораснали деца. Към най-малките тези кучета са по-скоро резервирани.Докато са вкъщи, те предпочитат по-скоро да си почиват, така че прекалено шумна среда не би им понесла добре. Ако не са отгледани в компанията на котка, едва ли ще се разбират добре с нея, по-малките животни пък възприемат като плячка.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още